Jesteś na: iSing > Forum dyskusyjne
juhas pisze:
Na dodatek dla wokalistów dodam taką ciekawostkę, pewne słowa należy ucinać nie przeciągać, a przy takim np. utworze Ja Czesia Niemena Pod papugami, słowo pod ma być słyszane jak pot, śpiewanie twardo pod jest źle przyjmowane i uważane za błąd.
lopez pisze:
juhas pisze:Na dodatek dla wokalistów dodam taką ciekawostkę, pewne słowa należy ucinać nie przeciągać, a przy takim np. utworze Ja Czesia Niemena Pod papugami, słowo pod ma być słyszane jak pot, śpiewanie twardo pod jest źle przyjmowane i uważane za błąd.Jak byś już się zdecydował coś nam zaśpiewać to dla ułatwienia podsyłam ci tłumaczenie z Niemena/Juhasa😛ot papugami jes szeroko niklowany bar Nat szklaneczkami choragiewka żółta swieci skwar Tu przed dziewczetami kolorowa słotycz stoi w szkle Wraz z papużkami chca szczebiotać i kołysać sie Na powietrznych swych hustawkach Na parkietach i na mostach Wetług kolorów włosów, sukien I wetłuk wzrostu Pot papugami wisi lustro, w którym każty ma Most z lampionami, promenate do białego dnia Na powietrznych swych huśtawkach... Pot papugami nawet wtety, gty muzyki brak Pot papugami w kolorowe muszle gwiżtże wiatr W kolorowe muszle gwiżtże wiatr W kolorowe muszle gwiżtże wiatr!
jamboree pisze:
sleepermyślę, że przesadzasz- chodzi mi o ten ostatni post. Ą i Ę na pewno nie zaznacza się na końcu wyrazów. I myślę, że juhas mial to na myśli.. wiadome,że jak śpiewasz" bąk" to nie zaśpiewasz "bak"... chodzi o zmiękczenia. Tego sie po prostu nie uwydatnia, musi to być naturalne. Poza tym sleeper, przesłuchałam Twoje kawałki. Masz predyspozycje, może nawet talent, ale śpiewasz "szkolnie", często są nieczystości. Polecam maksymalne skupienie się w trakcie śpiewania i trafianie dźwięku w okolice górnej części nosa, koło punktu miedzy brwiami i oczywiście wypuszczanie powietrza także nosem. Pozdrawiam 🙂
juhas pisze:
Masz rację chodzi o ostatnie Ą i Ę, . Na początku maja może wstawię kilka kawałków nagrywanych pod moim okiem na festiwal w Wyszkowie, przez dziewczynę która kilka konkursów już wygrała a ostatnio zdobyła Grand Prix festiwalu Anglosong w Katowicach.O tyle mam szacunek do tych kawałków , gdyż dziewczyna nagrywała je w dziewiątym miesiącu ciąży, gdzie jest już mocny ucisk na przeponę. Kawałki w języku polskim są trudniejsze niż w języku Angielskim, ponieważ w angielskim nie trzeba zwracać uwagi na ą, ę, ś, ć, dź, na co na każdym polskim konkursie lub festiwalu zwracają jurorzy. Między innymi będzie Pod papugami, Rękawiczki, Jaki jesteś, może też Gdzie Ci mężczyźni i Brzydcy. Pozdrawiam
Edytowano 6 marca 2010 o 12:41.
ﱢﱟﱞﱡ۩ﱡﱞﱟﱢ kgbtatus vel kierَﱢﱟﱞﱡ۩ﱡﱞﱟ
....
Zaloguj się, aby odpowiedzieć w temacie. Nie masz konta? Zarejestuj się!
Do naszego katalogu właśnie dołączył najnowszy utwór Dawida Podsiadło, klubowy kawałek Tymka oraz rockowy klasyk Alice Coopera. Bez względu na to, czy szukacie nowoczesnych dźwięków, klubowych rytmów czy klasycznego rocka – złapcie mikrofony i śpiewajcie
Zobacz więcej