pinupgirl pisze:
Mialam na mysli to , ze to jest program,ktory poszukuje nowych twarzy , daje szanse ludziom , ktorzy jeszcze nie zaistnieli jako muzycy, a Ada Szulc juz chyba nagrala plyte.Poza tym zgadzam sie z jednym : druga Ala Janosz,nic ciekawego soba nie reprezentuje i zaloze sie , ze szybciej zniknie niz sie pojawila,bo zero osobowosci niestety.Byli lepsi , jak np ta druga Ada.
Do tomtoj : Po czym wnosisz,ze Szpak nie ma osobowosci ?
🙂
Ada Szulc i Chillitoy nie nagrali płyty. Są z mojego miasta, w moim wieku i z częścią ich się pośrednio znam. Troszke rozdmuchano ich działalność. To taki garażowy band, który na emitowany wszędzie teraz teledysk wydał całe swoje oszczędności. Do głowy by mi nie przyszło by nazwać ich profesjonalistami. Fajnie grają, ale ciągle robią to po godzinach jako hobby. Ta cała nagonka na ich rzekomy profesjonalizm jest przykra IMHO.
Co nie zmienia faktu, że sama Ada nie zasłużyła na finał (ale Wojewodzki ma do niej ewidentną słabość ku "uciesza" chłopaka Ady
😜 )
Po czym wnoszę że Szpak nie ma osobowości? A czym jest osobowość? Dla mnie treścią w człowieku. Jak pisałem wcześniej, Nosowska czy Kazik, każdym słowem,ruchem,piosenką mają coś do powiedzenia. Ich wywiady można czytać z pasją w oczach. Jakiś czas temu Polacy linczowali wszystkich wyróżniających się, teraz jesteśmy na etapie zachwytu nad ich rzekomymi osobowościami (Szpak czy Livki). A prawda jest taka, że i w tej grupie znajdują się rzeczywiście ludzie mający coś do powiedzenia jak i kolorowe ale puste opakowania. Trzeba umieć ich odróżnić. Szpak nie uwiódł mnie żadnym ze swoich wykonań, ale przede wszystkim w jego wypowiedziach nie widać domniemanej charyzmy/osobowości. Zobaczymy czy mam nosa do ludzi ale cieknie mi od niego fałszem, a u takiej Styrcz, Malcolma czy Loski bije prawda i nieskrępowanie na kilometr.
Nie osądzajcie nikogo za dobór piosenki bo w niedziele w DDTVN uczestnicy przyznali, że piosenki w tym etapie były im przyznawane odgórnie.
Sukcesem xfactora będzie gdy wzorem zagranicznych edycji finaliści zaczną wydawać single/albumy. Wzorem jest dla mnie włoska edycja. Na tegorocznym San Remo (a jest to najbardziej prestizowa impreza muzyki rozrywkowej w tym kraju, nie bagatelizowana jak u nas np. Opole) ok 50% finalistów to byli wykonawcy z xfactora. I uwierzcie mi, że ich utwory stały n bardzo dobrym poziomie.