vilga kobieta, 31
Poznań
Nagrań: 3, Postów: 11
15 sierpnia 2009 o 22:17
Zgłoś do moderacji
Witam!
Chciałam poznać Wasze doświadczenia odnośnie postawy przy śpiewaniu.
Zawsze uczono mnie, że należy stać prosto, z rękoma swobodnie zwisającymi wzdłuż ciała, luźnym brzuchem, etc. Jednak ostatnio zauważyłam, że wygodniej i praktyczniej, a równie czysto śpiewa mi się na siedząco. Wibrato jest ok, utrzymanie głosu też.
Co Wy o tym sądzicie?
Edytowano 27 sierpnia 2012 o 12:07 przez moderatora.
Samozachwyt jest największą nagrodą ;)
miika kobieta, 32
Nagrań: 0, Postów: 240
15 sierpnia 2009 o 22:24
Zgłoś do moderacji
mnie uczono ze jak chce sie spiewac na siedzaco to trzeba siedziec wyprostowanym na brzegu np krzesła
buziaki :***
No music No life
bocin mężczyzna, 35
Łódź Heliska
Nagrań: 15, Postów: 5446
15 sierpnia 2009 o 22:24
Zgłoś do moderacji
Jak sobie śpiewam sam to mogę śpiewać nawet na leżąco, ale gdyby kibice na meczu śpiewali na siedząco to byłoby to trochę nie na miejscu i nie budowaliby wtedy swojego autorytetu. Dlatego też moim zdaniem tak samo jak wszystko inne - jest to zależne od sytuacji :>
15 sierpnia 2009 o 22:29
Zgłoś do moderacji
Przepona jest zatkana
🙂 ale jak nie jest to mam talent czy idol to nikt Ci nie zabroni
😊
vilga kobieta, 31
Poznań
Nagrań: 3, Postów: 11
15 sierpnia 2009 o 22:36
Zgłoś do moderacji
pawlunio1990 pisze:
Przepona jest zatkana🙂 ale jak nie jest to mam talent czy idol to nikt Ci nie zabroni 😊
No to jak siedzieć? Tak, jak pisała Miika? To trochę niewygodne, na przykład podczas grania na gitarze, o wymienionym już goleniu nie wspomnę
😉
Samozachwyt jest największą nagrodą ;)
15 sierpnia 2009 o 23:04
Zgłoś do moderacji
Oczywistym jest, że podczas grania na gitarze i śpiewania trzeba siedzieć
🙂
Tak jak napisał bocin wszystko zależy od sytuacji
🙂
miika kobieta, 32
Nagrań: 0, Postów: 240
15 sierpnia 2009 o 23:07
Zgłoś do moderacji
mi tak siedziec kazali na chórze podczas prób. grając na gitarze takie siedzenie jest niewygodne. ja wole stac niz tak siedziec. bo jak sie zgarbisz to przepona dobrze nie pracuje a podczas golenia nie śpiewa sie tak jakby ktos miał to oceniac tylko tak sobie. wiec jak spiewasz sobie tylko od tak to mozesz nawet stojąc na głowie ale podczas wystepu ja bym radziła na stojąco
buziaki :***
No music No life
nila kobieta, 25
Zielona Góra
Nagrań: 7, Postów: 64
27 sierpnia 2009 o 17:35
Zgłoś do moderacji
Ja siedzę na brzegu krzesła, albo stoję z luźnymi rękami.
"Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
27 sierpnia 2009 o 18:55
Zgłoś do moderacji
sprawdzilam stałam przy spiewaniu i o niebo lepiej tylko szkoda ze monitoru za bardzo nie widze za wysoka jestem widac albo monitor mam zbyt maly
7 września 2009 o 17:27
Zgłoś do moderacji
Oczywiście że śpiewając powinno się stać, ale wiadomo że nie każdemu chce się : P Ja na przykład albo siedzę na końcówce krzesła wyprostowana albo chodzę po pokoju (mam 4 metrowy kabel także spokojnie) ... xD
coach mężczyzna
Łódź
Nagrań: 27, Postów: 59
9 września 2009 o 00:49
Zgłoś do moderacji
Postawa przy śpiewaniu winna być elastyczna, pozbawiona niepotrzebnych napięć mięśniowych. Warto nie blokować pracy żeber ani nie utrudniać pracy przeponie złą postawą, np. zgarbieniem, trzymaniem rąk splecionych z tyłu, etc. Jeśli to możliwe ciężar ciała należy równomiernie rozłożyć na dwie nogi (pozycja stojąca). Gdy siedzimy ważne jest, aby plecy były wyprostowane, klatka piersiowa się nie zapadała, a mięśnie brzucha nie były ściśnięte. Więcej informacji na temat postawy w śpiewaniu w książce Haliny Sobierajskiej "Uczymy się śpiewać" (tylko w bibliotekach).
julka13b kobieta, 27
Sama nie wiem
Nagrań: 2, Postów: 1
27 września 2009 o 15:45
Zgłoś do moderacji
Njlepiej sie śpiewa w lekkim rozkroku.Ręce rozluźnione.
😛)
Braak
Konto usunięte
9 października 2009 o 18:36
Zgłoś do moderacji
ja podczas lekcji spiewu chodze, tancze, siedze, a nawet gdy siedze mam głowe spuszczona w dol trzymajac ja miedzy nogami.... ogolna postawa to oczywiscie prosta postawa plus swoboda, lekki rozkrok i oczywiscie aktywny udzial calego ciala w procesie śpiewania
🙂
ialesanka kobieta, 31
Szczecin
Nagrań: 1, Postów: 21