tomtoj mężczyzna

Nagrań: 0, Postów: 28
31 grudnia 2010 o 01:29
Zgłoś do moderacji
Słuchajcie, a ja mam nieco inne pytanie. Wiecie może jak dokładnie wygląda format XFactor? W Idolu to było w miare przejrzyste castingi->teatr->klub->dziesiątka finałowa, co tydzien inny tematyczny koncert i jeden uczestnik odpada. Byłby ktos w stanie wytłumaczyć jak to wygląda w XFactor? Chciałem się spróbować w Zabrzu, ale nie do końca rozumiem clue tego programu
Póki co oglądając fragmenty na youtube dochodzę do wniosku, że trochę to miałkie i plastikowe. Takie występy karaoke, bez bandu w tle, same półplaybacki. W idolu, czy FG to było świetne, że każdy uczestnik cały tydzień pracował nad utworem - aranżacją, mniej lub bardziej kiczowatym choreo. Dzięki temu te występy nabierały jakiegoś charakteru, a uczestnicy osobowości (tacy ludzie jak dabrowska, silski, stępień, makowiecki przemycali siebie w każdym występie).
Troche też mam obawy o to, że 8 lat temu jak starował idol telewizje nie stosowały jeszcze masowego marketingu telewizyjnego. W Idolu nie było jeszcze kreowania wizerunków biednego, chorego, pokrzywdzonego. W MT jak na dłoni widać, że TVN ma gotowe szkice uczestników do których tylko szuka ludzi - "mała dziewczynka z biednego domu", "młoda beyonce", "dziewczyna wyrywająca się z małego miasta", "pracujący z niepełnosprawnymi". Te same chwyty stosują w każdym programie - np. "Tap Madl" .
adamo007 mężczyzna

Nagrań: 0, Postów: 1273
31 grudnia 2010 o 07:08
Zgłoś do moderacji
Jest to parę stron wcześniej, jednak wygląda to taka: pre-casting (śpiewasz dwie nuty a capella, jak przejdziesz to zadzwonią), potem casting przed jurorami programu, jak ten przejdziesz, jest dalsza selekcja tzw boot camp. W nim bierze udział 100 najlepszych, w boot campie odpada 65 występów. W Domu Jurorów, który jest ostatnią częścią castingową bierze udział 35 występów i odpada 25. Zostaje 10, którzy w tzw live shows rywalizują ze sobą śpiewając piosenki ( możliwe że będą tematy np.Night in The Club). Odpadanie systemem co program jeden odpada, aż do finały gdy zostaje 3 uczestników, prawdopodobnie po jednej piosence jeden odpada i finał właściwy jest między dwoma uczestnikami, którzy możliwe wykonają utwór z gwiazdą Polskiej lub zagranicznej sceny.
adamo007 mężczyzna

31 grudnia 2010 o 12:13
Zgłoś do moderacji
Ale to jest w ogóle głupie że pre-casting trwa 10 godzin (będzie wiecej ludzi na nim) a casting normalny ( na którym będą Ci co przeszli pre-casting i ich będzie mniej) trwa 3 dni.
31 grudnia 2010 o 12:22
Zgłoś do moderacji
co do pre castingu to moge sie załozyc, znajac życie ze zaśpiewamy połowe jednego utworu. raczej nie cały, na bank nie dwa całe. moze fragment drugiej jakby im sie pierwszanie spodobła, a widizeli potencjal czy cos .. taki krotki fragment.
ale z tego co widzialam to nie ma ograniczenia ze do 20 będą przesłuchiwać, tylko do końca..
adamo007 mężczyzna

31 grudnia 2010 o 12:23
Zgłoś do moderacji
Jak to się mówi tylko w Polsce takie rzeczy. Ja w pon zadzwonię i zapytam o parę rzeczy.
31 grudnia 2010 o 12:39
Zgłoś do moderacji
No właśnie już ktoś tu na forum pisał że niby to samo...wiesz trochę by było głupio jakby ktoś na pre zaśpiewał ,,Dziwny jest ten świat" a na castingu ,,Mydełko fa" xD
Któż z nas kocha nie głupiejąc przy tym ?
adamo007 mężczyzna

31 grudnia 2010 o 12:40
Zgłoś do moderacji
Dobrze by było coś zmienić. Inaczej śpiewa się z muzyka inaczej bez. Ja śpiewałem np Broken Strings Morrisona bez podkładu i podobało się. A co do jakości, tu chris powiedział że musi brzmieć idealnie, ja zaś nie lubie jak wyje to mnie najbardziej irytuje dlatego się staram śpiewać jak najlepiej. A co do występów do widziałem że jak chcieli by skończyć to podnosili rękę.
31 grudnia 2010 o 12:41
Zgłoś do moderacji
Zadałem im pytanie,czy bedzie trzeba spiewac całe utwory;p,jak odpiszą,to dam znać
😉
31 grudnia 2010 o 12:43
Zgłoś do moderacji
hahah xDD to by było.. odważne, zaśpiewać 'Mydełko fa' przez prawdziwym jury . na pewno będą się spieszyć, ale głupio by bylo jakby powiedizelli 'juz 20 nara wam, fajnie ze czekaliscie, wbijcie na inny pre casting'
adamo007 mężczyzna

31 grudnia 2010 o 12:44
Zgłoś do moderacji
To by było chamskie i bym się centralnie wkurzył. Prościej zadzwonić -->niepokonany 😃 ja tak zrobię w poniedziałek 🙂