5 marca 2013 o 12:46
Zgłoś do moderacji
Biorąc pod uwagę, że masz pianino akustyczne to pewnie jesteś bardzo przyzwyczajony do sposobu gry na akustycznym pianinie i najważniejsza bedzie dla Ciebie klawiatura a nie same brzmienia (bo w końcu i tak możesz podłączyć klawiature do laptopa i mieć brzmienie jakie tylko chcesz). Dlatego sugeruję przede wszystkim ogranie obu modeli w sklepach muzycznych. Innaczej możesz się bardzo zawieść na tym zakupie. Chociaż niestety w tym przedziale cenowym i tak będzie trudno kupić zadowolające pianino. Może lepiej właśnie jakąś dobrą klawiature sterującą a brzmienia z komutera? Za około 2,5k możesz mieć swietną klawiaturę AKAI która przy okazji będzie dobrym kontrolerem midi: http://musicon.eu/98-akai-mpk-88.html
A z tańszych klasyka CME http://musicon.eu/123-cme-uf80-classic.html
crazy mężczyzna
Nagrań: 0, Postów: 4
5 marca 2013 o 13:19
Zgłoś do moderacji
Nie za bardzo się znam na tym podłączeniu do kompa i samodzielnemu ustalaniu brzmień. Zależy mi na prostocie, klawiaturze przypominającej akustyczną i w miarę realistycznym brzmieniu. Niestety w moim mieście jest tylko jeden sklep muzyczny i tutaj nie ma tych modeli. Na opisie aukcji do Orli jest info, że posiada mechanizm młoteczkowy, który niemal do złudzenia przypomina prawdziwą klawiaturę, a brzmienie jest do zaakceptowania. Zastanawiam się nad tym modelem.
crazy mężczyzna
Nagrań: 0, Postów: 4
5 marca 2013 o 17:10
Zgłoś do moderacji
No te cassio to w ogóle odpada - bo to keyboard, a nie pianino cyfrowe, za mało klawiszy, klasyki na nim nie pogram, no i brak klawiatury ważonej.
5 marca 2013 o 18:38
Zgłoś do moderacji
Niestety informacja że klawiatura jest ważona i młoteczkowa tak naprawdę niewiele mówi o tym jak się na niej będzie grało. Dobre naprawde przypominające prawdziwe pianino cyfrówki yamahy zaczynają się od 4 tyś zł. Tylko, że tam płacisz też za brzmienia. A klawiaturę dobrą samą można kupić za 2-3 tyś.
Wbrew pozorom podłączenie jej do komputera i używanie jest bardzo proste. I przy okazji mógłbyś nagrywać swoje wykonania, odsłuchiwać itp.
Wystarczy średniej klasy komputer, program DAW (cubase, protools, reaper, audacity itp) i instrumenty VST których jest pełno w internecie.
Oczywiscie decyzja należy do Ciebie ale po prostu radze wczesniej pograć na tanich cyfrówkach żebyś potem się srogo nie rozczarował. Ja nie jestem pianistą ale gram sporo na klawiszach i mi nie przeszkadza, że na syntezatorach mam inną klawiaturę niż w pianinie/fortepianie, ale mam przyjaciela pianiste (amatora ale grał dużo i zawsze na akustycznym instrumencie) i on nie mógł grać na tanich cyfrówkach po prostu. Na wyższą półkę też często narzekał ale chociaż mógł ćwiczyć.