ania8995 kobieta, 29
Nagrań: 64, Postów: 47
30 stycznia 2013 o 14:09
Zgłoś do moderacji
potrafię "ruszać" przeponą, jednak nie wiem jak jej użyć przy śpiewaniu. Co zrobić, żeby dźwięk się z niej wydobywał? Mógłby mi ktoś to opisać po kolei? Bardzo proszę. Cały czas ćwiczę (sss,książki na brzuch itp.), ale nie ma efektów.
andresc mężczyzna
Nagrań: 0, Postów: 21
30 stycznia 2013 o 15:25
Zgłoś do moderacji
ttaaak opiszę ci 😃
po pierwsze to "ruszanie przeponą" tego sobie wyobrazić nie mogę. Nie czytaj polskich podręczników do śpiewania. I przez przeponę się nie śpiewa to tylko mięsień 😃 który wypycha powietrze z płuc. Dźwięk wydobywa się ze strun głosowych ale on i tak jest cichutki jak piszczące myszki dopiero nagłośnia sprawa że staje się donośny o dźwięczny 😃
oddech aktywny (połączenie pracy przepony i mięśni wspomagających jej pracę)
Bo nie wiem czy wiesz ale twój brzuch podczas oddychania nie może się powiększać ma być taką płaską deseczką i ma się lekko zapadać podczas wydechów ponadto klatka piersiowa ma się podnosić w miejscu wolnych żeber podczas wydechu powietrza (te kilka żeberek które nie są przyczepione do mostka). Wiesz gdzie jest splot słoneczny?? To o on ma się podnosić przy wydechu a zapadać przy wdechu.
Jak sprawdzić czy tak oddychasz..
poobserwuj swoją klatkę piersiową przed lustrem... Robisz tak???
czyli
podczas wydechu podnosi się splot słoneczny podnoszą się wolne żebra i zapada lekko brzuszek (który ma być w pełni rozluźniony podczas wdechu jak i wydechu) podczas wdechu wszystko zachodzi odwrotnie
Jeżeli tak to brawo umiesz poprawnie oddychać i nie masz problemu.. Jeżeli nie to smutne. Ale nie zamartwiaj się już piszę co masz zrobić. najlepiej zdjąć s siebie koszulkę koszulę i co tam jeszcze nosisz nie wiem ale zdejmuj aby zostało same gołe ciało. Teraz połóż dłonie na czubku głowy-- pooddychaj!! A widzisz jak podnoszą się żebra 😃
teraz spróbuj zachować ten efekt zabierając ręce kilka razy
Widzę że nie pracuje ci splot słoneczny 🙁 no cóż z tym będzie trochę pracy aby mięśnie działały całkiem antagonistycznie spróbuj nacisnąć ten splot słoneczny dłonią podczas wydechu aby się podniósł ćwicz tak codziennie aby to zadziałało.
skutek ma być taki aby mięśnie stawiały sobie opór
I teraz taka wskazówka która łączy się z tym wszystkim co napisałem__ napnij podczas śpiewania pośladki i mięśnie talii. Mięśnie talii wyćwicz tak wciśnij dłonie kciukami w stronę pleców a resztę palców w środek brzucha- zakaszlaj widzisz podnosi ci dłonie później staraj się wypychać dłonie bez kaszlania napinaj te mięśnie talii gdy śpiewasz górki.
czyli kilka zasad
napnij mięśnie talii w górkach
napnij pośladki
oddychaj aktywnie
love4sing mężczyzna, 32
grodzisk mazowiecki
Nagrań: 0, Postów: 6
31 stycznia 2013 o 15:25
Zgłoś do moderacji
http://www.youtube.com/watch?v=cbHRJkhNju0
Polecam nową płytę tej babki. Opórcz ćwiczeń wokalnych jest cały materiał poświęcony właśnie oddychaniu i podparciu i nie ma tam fałszywyh sloganów "oddychaj przepona", bo jak kolega wyżej napisał przepona to mięsien. Płyta jest DVD wiec sa super zblizenia itp.
radison