26 grudnia 2012 o 23:17
Zgłoś do moderacji
posłuchaj Alicjii Węgorzewskiej ; )
nie wiem jak to wytłumaczyć ..
Klaudia ♥
27 grudnia 2012 o 00:21
Zgłoś do moderacji
Śpiewu klasycznego(operowego), polega on na używaniu rezonatorów które znajdują się w naszej głowie (zatoki, itd.). Dźwięk wpada do rezonatora wzmacnia się, jest wyższy i możemy z lekkością śpiewać bardzo głośno bez zdzierania gardła.
MUZYKA? = ŻYCIE !
dessim kobieta, 28
Nagrań: 3, Postów: 214
27 grudnia 2012 o 19:32
Zgłoś do moderacji
śpiew operowy to śpiew bardzo wysoki !
"Rób to co kochasz.."
29 grudnia 2012 o 01:26
Zgłoś do moderacji
[cytat=zabawka2244]Śpiewu klasycznego(operowego), polega on na używaniu rezonatorów które znajdują się w naszej głowie (zatoki, itd.). Dźwięk wpada do rezonatora wzmacnia się, jest wyższy i możemy z lekkością śpiewać bardzo głośno bez zdzierania gardła.
[/cytat]
A w rozrywce to niby rezonansu nie ma? Śpiew operowy, przede wszystkim skupia się na pewnym ideale brzmieniowym, który jest powiązany z tym, że przy takim ustawieniu mięśniowym jakie tam występuje, głos jest najbardziej nośny. Nie głośny, a właśnie nośny. Chodzi o to, żeby wokalista, bez wsparcia elektroniki (majk, kolumny i reszta bajerów) przebił się przez orkiestrę. Ogółem temat rzeka, ciężko tutaj napisać coś w bardzo prosty, a jednocześnie wyczerpujący zagadnienie sposób.
A na czym polega? Przede wszystkim uruchomienie Singer's Formant (takie specyficzne ustawienie nagłośni, które podbija głos o jakieś 20d😎 + maksymalne przyciemnienie głosu bez utraty go. A czym jest przyciemnienie? Ustawienie aparatu głosowego w taki sposób, żeby były w nim najwięcej przestrzeni, co powoduje podbicie niższych częstotliwości i głos staje się "większy", "ciemniejszy". Żeby to zobrazować, to warto sobie porównać brzmienie tego samego dźwięku na różnych strunach gitary- A na najniższej strunie będzie brzmieć inaczej niż A na strunie wyższej, pomimo tego, że jest to ten sam dźwięk. Niższa struna podbija inne harmoniczne niż wyższa, a różnica między nimi to właśnie to brzmienie "duże" i "małe", "jasne" i "ciemne".
ftalo mężczyzna, 29
RTA
Nagrań: 51, Postów: 220
31 grudnia 2012 o 05:56
Zgłoś do moderacji
u mnie taki czasem występuje-i oto definicja śpiewu operowego
natasa kobieta, 31
Nagrań: 2, Postów: 11
20 lutego 2013 o 10:40
Zgłoś do moderacji
kocham słuchac spiewu operowego mysle ze umiała bym tak spiewac ale wstydze sie i nie wiem jak ...
natala