krysteq mężczyzna, 27
Nagrań: 0, Postów: 15
18 grudnia 2012 o 23:23
Zgłoś do moderacji
Witajcie Isingowicze. ; ) Dużo czytałem o przeróżnych nauczycielach śpiewu w naszym kraju, z początku trochę się zmartwiłem, bo uświadomiłem sobie, że nauka śpiewu u nas w kraju leży w czarnej pupci i mało jest nauczycieli, których jedynymi słowami nie jest "uważaj na przeponę, otwórz gardło, no ja nie wiem, odnajdź to w sobie". Jest was tu sporo, więc takie moje pytanko... Czy ktoś z was kształci może głos pod okiem (uchem) takich nauczycieli, jak Krystyna Kozakiewicz, Gosha, Katarzyna Idzikowska? Lub w jakimś studiu typu V&M, lub czymś takim? Dlaczego o to pytam? Ciężko jest mi postawić na jednego nauczyciela (skąd mam wiedzieć, że to będzie ten, który pozwoli mi uzyskać 100% swoich możliwości)? Jeżeli ich znacie, to podzielcie się proszę opiniami.
Jeszcze jedna sprawa, ale to raczej do ludzi bardziej się na tym znających. Czy Belcanto to jedyna nieinwazyjna metoda nauki śpiewu? Chodzę do szkoły muzycznej i nie powinienem zadawać takich pytań, jednakże moja nauczycielka od chóru wręcz mnie zbeształa, jak zapytałem o SLS, czy CVT i odpowiedziała, że to może mi tylko zniszczyć głos i jedyne prawdziwe śpiewanie to jest właśnie to klasyczne. Czytałem o tych sposobach i wszystkie wydają się bezpieczne, z tym, że każdy za cel priorytetowy w kształceniu wokalu ma co innego? Macie z tym jakieś doświadczenia, możecie coś doradzić?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. : D
kawa15 kobieta, 28
Małopolska ;D
Nagrań: 63, Postów: 82
6 stycznia 2013 o 17:55
Zgłoś do moderacji
witaj w\klubie, też szukam DOBREGO nauczyciela, który mnie naprowadzi, ale bezskutecznie jak na razie - , -
w Pl to jest chyba nieosiągalne....
love4sing mężczyzna, 32
grodzisk mazowiecki
Nagrań: 0, Postów: 6
8 stycznia 2013 o 19:10
Zgłoś do moderacji
http://www.youtube.com/watch?v=cbHRJkhNju0 ja się wybieram do tej babki. moi znajoma chodzi i ją wyprowadziła "na ludzi"
radison
10 stycznia 2013 o 17:13
Zgłoś do moderacji
Hahahah, nauczyciele klasyczni widać mają ogień w czterech literach bo ktoś podważa ich jedyne, niepodważalne prawdy . A tak na serio, to marny nauczyciel klasyczny prędzej Ci zniszczy głos niż Ci od CVT czy nawet SLS, Ja osobiście za nimi nie przepadam, bo tam też jest sporo nieścisłości, ale darujmy, to i tak milowy krok w przód w porównaniu do bel canto, które ustawia głos tylko w jeden konkretny sposób i nie dopuszcza, żadnego innego.
W Cvt masz zasadę, która mówi, że jeśli twój sposób wydobywania z siebie dźwięku jest komfortowy i nie boli, to wszystko jest ok.
W Slsie jest tak, że sam sposób w jaki proponują oni ten dźwięk wydobywać praktycznie nie ma szans zniszczyć Ci głosu, bo jest to bardzo lekkie ustawienie (kompletnie to się nie nadaje do rocka, beltingów etc. ale to inna kwestia) popik z tym można śpiewać.
Nasze forum o śpiewie : http://vocalfreaks.pl
nessiee kobieta
Nagrań: 0, Postów: 3
10 marca 2013 o 21:54
Zgłoś do moderacji
Witam. Również szukam porad, a najlepiej dobrego nauczyciela który powiedział by mi jak wyćwiczyć mocny damski wokal. Zarówno na niskich jak i wysokich tonach, bo ze średnim nie ma większych problemów.
kamciode mężczyzna, 34
Kuwejt
Nagrań: 1, Postów: 274
11 marca 2013 o 01:02
Zgłoś do moderacji
SLS wywyodzi się właśnie z bel canto. Jeśli chodzi o śpiew klasyczny, to higiena głosu jest właśnie największa. Śpiewacy klasyczni śpiewają do emerytury, to chyba o czymś świadczy. Wykwalifikowany nauczyciel śpiewu klasycznego nie zniszczy nikomu głosu, zapewniam. Co do SLS-u to ta metoda też narzuca jedną drogę, przedłużenie naszej mowy, śpiewaj tak jak mówisz. SLS stawia właśnie na naturalne i jak najbardziej zdrowe śpiewanie.
Edytowano 11 marca 2013 o 01:09.
martawyl kobieta
Warszawa
Nagrań: 0, Postów: 2
11 marca 2019 o 10:19
Zgłoś do moderacji
Zapraszam serdecznie do mnie🙂, Jeśli chcecie śpiewać, odnaleźć i rozwijać talent śpiewania w sobie, doskonalić, rozwijać talent swoich dzieci, bliskich, jesteście we właściwym miejscu i musimy się poznać. Doświadczenie zdobyte przez 20 lat mojej scenicznej emocjonalnej przygody (opery całego świata), wykształcenie wokalne (magister sztuki wokalnej), więcej na [url] http://naukaspiewu.pl [/url]
Zapraszam serdecznie
Edytowano 31 lipca 2019 o 14:01.
http://martawylomanska.pl/
rob76 mężczyzna, 48
Edenderry / Łabowa
Nagrań: 142, Postów: 77
14 marca 2019 o 20:14
Zgłoś do moderacji
Pani Karina Majewska, poszukajcie w necie, gorąco polecam!
programowanie perkusji midi, pomoc w Cubase.