matsohn mężczyzna, 31
Lublin
Nagrań: 12, Postów: 107
29 października 2012 o 11:24
Zgłoś do moderacji
Witajcie mam problem.
Posiadam kartę muzyczną w komputerze ESI MAYA 44.
Dziś doszedł mi mikrofon RODE NT 1 A KIT. Gdy podłączę mikrofon pod kartę i włacze zasilanie phantom i próbuje coś nagrać pojawia się jednostajny sygnał takie buczenie.
Jak ustawić tą karte ?
matsohn
matsohn mężczyzna, 31
Lublin
29 października 2012 o 12:22
Zgłoś do moderacji
Podpiąłem mikrofon pod wejscie mikrofonowe włączyłem zasilanie phantom + 48V. Gdy włacze odsłuchy (aby było mnie słychać w głośnikach) wydobywa sie z nich jednostajny sygnał - buczenie -
W takim razie wyłaczam odsłuchy i właczam program do nagrywania. Nagrywam. odtwarzam słychać mój głos ale buczenie także.
Nie wiem jak mam ustawić karte.
POMOCY !!
Jeśli ktoś posiada tą karte lub wie jak pomóc proszę o pomoc!
matsohn
Konto usunięte
29 października 2012 o 14:26
Zgłoś do moderacji
Upewnij sie ze masz dobry przewod pomiedzy mikrofonem a karta.
matsohn mężczyzna, 31
Lublin
29 października 2012 o 18:04
Zgłoś do moderacji
Więc tak.
Co do przewodu to posiadam przewód XLR -jeck
Jest to przewód mono od mikrofonu dynamicznego. W zestawie z mikrofonem dostałem kabel XLR-XLR jednak nie mam miksera aby móc połaczyć sygnał z komputerem. Przejściówkę chciałem kupić jednak nigdzie nie ma (może siostra mi kupi jak wróci na święta do domu)
Na mikser póki co mnie nie stać, zbyt dużo wydałem na mikrofon. filipzkonopi co masz na myśli pisząc abym upewnił się czy mam dobry przewód między kartą a mikrofonem ?
matsohn
Konto usunięte
29 października 2012 o 18:08
Zgłoś do moderacji
Przewód miedzy karta a mikrofonem powinien posiadać wtyk żeński XLR z jednej storny a z drugiej wtyk meski duży stereofoniczny. Fachowo nazywa sie przewodem zbalansowanym lub symetrycznym. Jezeli obecnie masz XLR na Duzy jack mono to własnie dlatego nie działa poprawnie.
Edytowano 29 października 2012 o 18:18.
matsohn mężczyzna, 31
Lublin
29 października 2012 o 18:12
Zgłoś do moderacji
Niestety nic z tego nie rozumiem... "wtyk męski XLR" czemu męski ?
😃
Dobraaa... Ale teoretycznie dostałem kabel w zestawie z mikrofonem. Czyli ten kabel jak najbardziej pasuje do tego mikrofonu. Jednak muszę dokupić do niego przejściówke. Czy mógłbyś mi znaleźć taką na allegro aby w 100% była dobra.
Znając mnie pewnie kupie coś innego. A tak bym dziś ją zamówił.
matsohn
Konto usunięte
matsohn mężczyzna, 31
Lublin
29 października 2012 o 18:25
Zgłoś do moderacji
O co chodzi w tych wtykach ? ;]
Jestem zielonyy w temacie elektroniki itp
matsohn
Konto usunięte
29 października 2012 o 18:38
Zgłoś do moderacji
O to chodzi ze jedno ma sie łaczyć z drugim, skoro jest gniazdo to musi być wtyczka. Dlatego formalnie nazywa sie wtyczką męską I żeńską. Od strony mikrofonu potrzebujesz żeńską XLR a od strony karty męską jack stereo.
matsohn mężczyzna, 31
Lublin
29 października 2012 o 18:42
Zgłoś do moderacji
No tak, ale jak już wspomniałem na początku kabel dostałem w zestawie, jednak kabel z obydwu stron to XLR.
Mógłbyś znaleźć mi odpowiednią przejściówkę na allegro ?
matsohn
matsohn mężczyzna, 31
Lublin
Konto usunięte
arisen mężczyzna
Łódź
Nagrań: 0, Postów: 52
29 października 2012 o 23:09
Zgłoś do moderacji
Odsłuchałem i dokładnie jak pisze filipzkonopi, z tym że przewody to jedno a drugie i ważniejsze dla Ciebie zapoznanie się z kartą ESI MAYA bo jest to specyficzna i trudna karta z krosownicą sygnału, funkcja bardzo przydatna jeśli chodzi o rejestrację w DAW i kontrola nad sygnałem z we / wy karty na wirtualne odpowiedniki. Tego tematu podczas pracy na tej karcie nie można ominąć. Jest to bardzo dobrze opisane w instrukcji karty. Zapoznaj się też z funkcją Direct Monitoringu. Specyfikacją przewodów, rodzajami wtyczek bo temat nie jest trudny a będzie się za Tobą toczył.
Tylko pytanie, w necie masa artykułów na temat problemów z tą kartą zarówno w wersji PCI jak i XT, pomijając jej latencję, i problematyczne sterowniki, lepiej ją sprzedaj i kup sobie interface zew na USB. Wyposażony w przyzwoite preamp'y XLR gdzie ten RODE zabrzmi. Np Interface Focusrite, M-audio, Presonus kupisz już w cenie MAYA. Tyle w temacie ode mnie. Pozdrawiam.
EDIT: Zbieraj na ten interface: http://www.djshop.pl/k5,studio/i9087,focusrite,focusrite-scarlett-2i2.html
matsohn mężczyzna, 31
Lublin
30 października 2012 o 06:00
Zgłoś do moderacji
Póki co zostanę przy tej karcie. Już naprawdę nie mam ochoty niczego zmieniać. Chce zrobić tak aby to działało a z czasem dokupię sobie mikser. Arisen czyli ten ciągły sygnał (buczenie) tkwi w tym że karta jest źle ustawiona? Więc jak ją ustawić? Teoretycznie w karcie tej jest coś takiego jak direct gdzie aby wszystko śmigalo trzeba na komputerze połączyć ze sobą wirtualne kabelki (potem wstawie screen obecnie pisze z telefonu) więc może trzeba je połączyć w inny sposób? Proszę Was niech mi ktoś pomoże ustawić ta kartę. Bo jeśli to nie będzie wina kabla to nie wiem co robić.
matsohn
Konto usunięte
30 października 2012 o 16:22
Zgłoś do moderacji
Jestes naiwny jak male dziecko, mozna toba manipulowac jak marionetka! Powinienes takze zmienic skarpetki to spowoduje lepsza przewodnosc w kablu.
Jezeli ktos ci podpowiada abys sprzedal karte i ty ja sprzedajesz nie wiedzac jak dziala to ja ci radze sprzedaj mikrofon bo marnujesz czas.
Direct monitoring nie ma tu nic do rzeczy, a karta jest bardzo dobra dla poczatkujacego .