2 lipca 2012 o 00:48
Zgłoś do moderacji
Zastanawia mnie jedna sprawa i mam nadzieję, że mi w tym pomożecie.
Z uwagi na fakt, że mój studyjny sprzęt nie potrafi współpracować tak jak należy
ze skryptem ising.pl chciałbym stworzyć nagranie na własnym oprogramowaniu.
Czyli zakupić podkład, a później kompletne nagranie zamieścić w serwisie YouTube,
udostępniając je później tutaj, po zakupie odpowiedniej usługi to umożliwiającej.
Ale obawiam się, że w ten sposób złamię prawo autorskie, gdyż przecież
zakup podkładu nie upoważnia mnie do śpiewania samego utworu,
a co dopiero udostępniania go publicznie poza ising.pl
Czy orientujecie się, jak wygląda ta kwestia prawnie?
Czy powinno się uzyskać odpowiednią zgodę od samego autora?
piotrek10020 mężczyzna, 32
Białystok
Nagrań: 1858, Postów: 347
2 lipca 2012 o 04:22
Zgłoś do moderacji
Jeśli kupujesz podkład u osoby prywatnej to tej osoby się pytasz jak jest w tej kwestii a jeżeli kupujesz podkład u firmy to najczęściej jest tak że za wydaną kwotę masz licencję na jakiś czas i możesz wykonywać to publicznie jak się skończy licencja to musisz albo im zapłacić albo coś innego kupić wtedy licencja się przedłuża na wszystkie kupione podkłady na kolejny okres zależny od kwoty wpłaty . Wiec zależy gdzie podkład kupisz najlepiej się pytaj osoby lub admina strony gdzie kupujesz .
robertas19 mężczyzna, 35
Piła (woj. wielkopolskie)
Nagrań: 12, Postów: 6728
2 lipca 2012 o 11:21
Zgłoś do moderacji
Regulamin sklepu na portalu iSing
4. Klient, który zakupi plik z podkładem muzycznym lub tekst jak również swoje nagranie jest uprawniony wyłącznie do korzystania z zakupionego produktu na własne prywatne potrzeby, bez możliwości dalszej dystrybucji, jak również bez możliwości komercyjnego wykorzystywania w jakikolwiek sposób.
Do kobiety trzeba się pofatygować... tak? Potem patrzysz jej w oczy... przysuwasz się... tak? Tylko troszeczkę, a najlepiej prawie do końca...
2 lipca 2012 o 12:52
Zgłoś do moderacji
Dzięki @robertas19, rozwiałeś część moich wątpliwości.
Mogę wykorzystać podkład, wyłączając dalszą dystrybucję w celach komercyjnych.
Ale teraz druga sprawa: czy kupując sam podkład mp3 (nie video z tekstem), uzyskuję również prawa do tekstu?
W jaki sposób to działa?
robertas19 mężczyzna, 35
Piła (woj. wielkopolskie)
Nagrań: 12, Postów: 6728
2 lipca 2012 o 14:33
Zgłoś do moderacji
Jeżeli chodzi Tobie o wykorzystywanie podkładu i tekstu tylko na
youtube.pl to wystarczy jak dodasz do tytułu
(cover), jednakże należy pamiętać, że zabronione jest pobieranie korzyści materialnych jak i finansowych, bo takie praktyki są już nielegalne
🙂
Do kobiety trzeba się pofatygować... tak? Potem patrzysz jej w oczy... przysuwasz się... tak? Tylko troszeczkę, a najlepiej prawie do końca...
4 lipca 2012 o 12:34
Zgłoś do moderacji
Czyli wszystko jasne. Raczej.
Dzięki za pomoc, temat można zamknąć
🙂
9 lipca 2012 o 15:28
Zgłoś do moderacji
Chciałbym odświeżyć temat, jednak, niestety.
Od dzisiaj chyba powstrzymuję się od publikowania swoich coverów. Dlaczego?
Otóż w dniu dzisiejszym otrzymałem roszczenie praw autorskich do utworu Happysad - Zanim pójdę.
A przecież podkład zakupiłem, czym otrzymałem, niby, od iSing prawo do jego wykorzystania,
teraz pytanie: do wykorzystania w jaki sposób? To jednak zakupuję podkład ale śpiewanie
pod niego możliwe już nie jest? Proszę o interpretację sytuacji przez administrację.
-----------------------------
Wyjaśnione PW. Można zamknąć.
piotrek10020 mężczyzna, 32
Białystok
Nagrań: 1858, Postów: 347
13 lipca 2012 o 23:48
Zgłoś do moderacji
Tak jak już Ci pisałem wcześniej w zależności gdzie kupujesz podkład to możesz z niego korzystać przez jakiś okres w zależności jaki to sklep . W sklepie midi24 po wydaniu 50 ZŁ możesz publicznie odtwarzać nagrania i do nich śpiewać przez 40 dni po tym czasie trzeba odnowić certyfikat czyli wydać kolejną kwotę która przedłuża certyfikat na wszystkie utwory . Inny sklep może inaczej działać i mieć inne zasady a to był tylko przykład .
18 października 2015 o 02:09
Zgłoś do moderacji
Wątek stary, ale pytanie aktualne. Z zastrzeżenia, które zamieściło iSing wynika, że zezwalają na umieszczenie w Sieci ich podkładu, ale nie udzielają licencji na samo wykonanie tej piosenki. Nie mogą więc wrzucić na YouTube swojego coveru. Innymi słowy, osoby nieznające się na prawach autorskich mogą przegapić, że bez oddzielnej licencji nie mogą swojego wykonania umieścić na Youtube.
20 lipca 2019 o 18:30
Zgłoś do moderacji
Czyli jak kupię ten podkład to mogę pod niego zaśpiewać i wrzucić na Youtube ale nie mogę czerpać zysku czy jak?