Witam,
...z castingu zrobił się duży konkurs, już z ponad 170 Uczestnikami
😉, a do wygrania są już nie tylko nagrania ale...
kontrakt płytowy 🙂 Zapraszam wszystkich, poniżej szczegóły co i jak . Najnowsze informacje na temat konkursu oraz zgłoszenia pod linkiem: http://ising.pl/konkursy/Wygraj-kontrakt-plytowy-i-kariere-1488181
UWAGA - Szczegółowe wyniki z wszystkich etapów na bieżąco:
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AjkkesNfv98pdHUwVXQ0LWc4Mml1QUNDdjhnd2RVUnc
==============
PLAN KONKURSU - ETAPY GŁÓWNE (bez "podetapów"😉
Etap 1: PRECASTING (do 27 maja 2012)
Selekcja między tymi, którzy talent mają i go nie mają. Zgłaszane są dowolne nagrania, oceniane są umiejętności wokalne na podstawie 6 różnych kategorii. Do kolejnego etapu trafia około 50-70 osób, na podstawie uzyskanej oceny w tabelce. Na początku minimalny pułap do etapu 2 wynosi 3.5, z czasem wartość ta może ulegać podwyższeniu, jeśli poziom nagrań uczestników będzie rósł. W tym etapie ocenia tylko Organizator, notą końcową jest średnia ważona (nie arytmetyczna).
Etap 2: BITWA TALENTÓW (100 osób) (do ~3 czerwca 2012)
Grupowa rywalizacja - uczestnicy losują swoich rywali. Lepszy wygrywa, Gorszy odpada. Oceniane są umiejętności wokalne. Każda dwuosobowa grupa dostanie utwór do zaśpiewania, który również zostanie ustalony w drodze losowania. Do kolejnego etapu przechodzi osoba, która wykona utwór lepiej. W tym etapie ocenia Organizator oraz 2 dodatkowe osoby. Połowa uczestników etapu przechodzi dalej.
Etap 3: MEDIA & LIVE (50 osób) (do ~10 czerwca 2012)
Etap weryfikacji wizerunkowej oraz osobowościowej zakończony występem na żywo drogą Skype, transmitowanym na żywo w sieci. Oceniany jest tu potencjał promocyjny oraz umiejętności wokalne. W trakcie programów na żywo na bieżąco przeprowadzony zostanie krótki wywiad z każdym z uczestników, następnie osoba taka będzie miała za zadanie zaśpiewać fragment utworu do podkładu, który usłyszy na antenie. Całość przeprowadzona zostanie w konwencji show z udziałem słuchaczy.
Etap 4: OKIEM EKSPERTÓW (25 osób) (do ~17 czerwca 2012)
Etap nagrań "na życzenie" ocenianych przez ekspertów: artystów, prezenterów, kompozytorów/producentów, managerów etc. Oceniany całokształt osoby jako Artysty w branży. Uczestnicy nagrywają nowy utwór i przygotowują go do oceny przez profesjonalistów z branży muzycznej. Skład jury tego etapu nie jest jeszcze znany.
Etap 5: NETFINAŁ (10 osób) (do ~24 czerwca 2012)
Etap finału w sieci - dostarczamy profesjonalne podkłady, uczestników dzielimy na grupy podlegające swoim opiekunom i dajemy wskazówki jak zrealizować możliwie udane nagranie. Wspólnie z uczestnikiem i opiekunem ustalamy utwór do nagrania. Emisja na żywo w trakcie programu z głosowaniem przez słuchaczy i jury z komentarzami na żywo.
Etap 6: KONCERT (5 osób) (~lipiec 2012, Poznań)
Po nagraniu utworów autorskich lub z publishingu od HQT Publishing, występ na żywo z tym utworem w Poznaniu (jeszcze nie wiadomo czy także z publicznością czy bez). Występ przed jury w składzie, który podamy - wśród nich będzie na pewno Organizator, właściciel agencji EMTEAM, wydawca HQT Music Group etc. Całość nagrywana a następnie udostępniona w Internecie. Zwieńczenie konkursu/castingu wykonem na żywo, bez playbacku. Po tym etapie ogłaszamy zwycięzców "na żywo".
Występ będzie NAGRYWANY (audio/video) , udostępniony w sieci, być może także live. Po występie ustalamy z wybranymi osobami terminy i utwory do nagrań, termin lekcji z instruktorem dla zwycięzcy i/lub ew. proponujemy współpracę artystyczną w zakresie Agencji EMTEAM (osoby do 17 lat) lub wytwórni HQT Music Group (osoby od 17 lat). W sytuacjach nadzwyczajnych mogą zostać ustalone dodatkowe kwestie np. duety, chórki, objęcie managementem wybranych osób itd.
UWAGA! Z uwagi na rozpoczynające się niebawem EURO 2012 , terminy etapów mogą ulec przesunięciu lub wydłużeniu.
==============
NAGRODY:
I miejsce:
- kontrakt fonograficzny na singiel, klip i płytę w HQT Music Group (www.hqt.be)
- promocja artysty mainstream radio/tv/internet, etc.
- rozpoczęcie współpracy z agencją koncertową HQ Talents (www.hqtalents.com)
- nagranie autorskiego utworu lub utworu z publishingu od HQT Publishing w profesjonalnym studio w Poznaniu
- godzina wokalu z nauczycielem śpiewu nad własnym utworem
- management artystyczny
II miejsce:
- nagranie autorskiego utworu lub utworu z publishingu od HQT Publishing w profesjonalnym studio w Poznaniu
- opcja kontraktu fonograficznego (dla osób od 17. roku życia) na singiel, klip i płytę w HQT Music Group (www.hqt.be) lub możliwość nawiązania współpracy z agencją EMTEAM (osoby do 17.roku życia)
- opcja managementu artystycznego
III miejsce:
- możliwość nawiązania współpracy z agencją EMTEAM (osoby do 17.roku życia)
- opcja managementu artystycznego
Wyróżnienia - opcje nagród:
- chórki do nagrań zwycięzców
- duety
- dodatkowe nagrania coverów + promocja
- możliwość nawiązania współpracy z agencją EMTEAM (osoby do 17.roku życia)
POWODZENIA !!
🙂 - niech wygra Muzyka i Talent
🙂
==============
OD ORGANIZATORA:
Witam,
Ponieważ zasypujecie mnie mailami odnośnie możliwości nagrania czegoś tak, jak zrobiłem to z Martyną, Martą czy Patrycją, postanowiłem spróbować dać Wam szansę i zupełnie nieodpłatnie zaproponować komuś z Was nagranie wybranego przez Was (albo wspólnie) coveru lub autorskiej piosenki, jeśli takową posiadacie... tak miało być na początku
😉 Szybko jednak okazało się, że konkurs zainteresował wielu z Was, dlatego zweryfikowałem nieco jego zasady, sam konkurs bardzo rozbudowując.
Teraz to dopiero wierzchołek góry lodowej - konkurs zorganizowany z wielu etapów pozwoli Wam sprawdzić Wasze predyspozycje do rozpoczęcia kariery w branży muzycznej oraz poczuć smak uczciwej, muzycznej rywalizacji.
Najlepsza osoba z Was PODPISZE KONTRAKT Z WYTWÓRNIĄ - nagra singiel, płytę, nakręci klip ... rozpocznie karierę !
Czytajcie na bieżąco komentarze, w których piszę o nowych etapach, osobach, które zwróciły moją uwagę, i ogólnie "komentuję" konkurs
🙂 Zapraszam też do dyskusji w tym miejscu , chętnie poznam Wasze poglądy na temat konkursu, jego zasad, uczestników itd .
🙂
Przykładowe nagrania, które zrealizowałem możecie odsłuchać na portalu iSing na moim profilu oraz na mojej stronie internetowej (pbaranowski.pl) . Jeśli kogoś interesują jakieś konkrety na temat mnie i mojej działalności, zapraszam do zakładki "o mnie" na moim profilu
😉 Casting jest moją PRYWATNĄ inicjatywą.
Wszystkim życzę powodzenia i zapraszam do wspólnej zabawy
🙂
Piotr Baranowski
Organizator konkursu
===============
MOŻLIWE SZANSE:
Biorący udział w konkursie mają szansę na:
- podpisanie kontraktu fonograficznego z HQT Music Group (od 17. roku życia) (max 2 najlepsze osoby)
- nawiązanie współpracy z agencją EMTEAM (do 17. roku życia)
- nawiązanie współpracy managerskiej i promocyjnej
- profesjonalne nagrania w studio autorskich/publishingowych numerów (najlepsi) lub coverów (finaliści)
- promocję - w internecie, radiu, tv ... (najlepsi)
HQT Music Group to wytwórnia fonograficzna (HQT Records), agencja koncertowa (HQ Talents) oraz jeden z największych w Polsce katalogów publishingowych (HQT Publishing), będąca częścią międzynarodowego wydawcy CNR Records, którego właścicielem jest były prezes Sony Music Europe. Jesteśmy oficjalnym managementem Honoraty "Honey" Skarbek, pracujemy z takimi artystami jak Jessica Jean, Oceana, Velvet, September, Inna, Danzel, Eddy Wata, Katerine, Matt Pokora, Alexis Jordan, Sylwia Grzeszczak, Feel, Akcent, Infernal, Mrozu, Jay Delano, Kasia Wilk, Morandi, Agnieszka Chylińska, Manchester, ... i wielu innych.
EMTEAM to jedyna w Polsce profesjonalna agencja artystyczna zajmująca się młodymi talentami (do 17. roku życia) pod kątem mainstreamu i kariery. Współpracuje m.in. z Sebastianem Rutkowskim (finalista MBTM), Olafem Bressą (finalistą Mam Talent), Tomkiem Dolskim (finalistą MBTM), zespołem The Pupils (uczestnicy Bydgoszcz Hit Festival). EMTEAM zawiera w sobie także Youngblood Label, który wydał ostatnio swoją piosenkę na Euro 2012 - "Serca kształt".
===============
OCZEKIWANIA OD UCZESTNIKÓW I PODSTAWOWE ZASADY:
- osoba, która bierze udział w castingu musi posiadać konto na iSing. Skoro ogłaszamy casting w tym serwisie, szanujmy jego twórców.
- predyspozycje wokalne . chcę słuchać nagrań osób, które po prostu potrafią śpiewać
🙂 Szanujcie proszę mój czas
🙂
- minimum 15 lat , mile widziane osoby pełnoletnie (nie jest to wymagane)
- dobra prezencja - niestety, by dziś robić karierę nie wystarczy dobrze śpiewać - trzeba też jakoś wyglądać
- gotowość do poświęceń dla śpiewania i własnego sukcesu
- nie trzeba mieszkać w Poznaniu, by wciąż udział w castingu ale nagrania będą w Poznaniu .
Osoby z Poznania są jednak bardzo mile widziane i mogą otrzymać szansę współpracy nawet jeśli nie wygrają castingu tylko zajmą np. 2 czy 3 -cie miejsce
😉
- każdy uczestnik może zgłosić w ramach etapu I JEDNO nagranie z jednego konta. Nie kasuję nagrań zgłoszonych. Nie wolno tworzyć kolejnych kont w celu zgłoszenia kolejnego nagrania tego samego Uczestnika. Jeśli w trakcie konkursu zostanie wyłapane tego typu oszustwo (przez Organizację/Jury/Uczestników etc.) , osoba taka zostanie zdyskwalifikowana z konkursu .
===============
ABY WZIĄĆ UDZIAŁ W CASTINGU NALEŻY:
I ETAP:
- zgłoś jeden - najlepszy Twoim zdaniem utwór, który wykonałeś--łaś , który masz na iSingu (na YT lub bezpośrednio nagrany przez serwis) .
W pierwszym etapie nie angażuję dodatkowych osób do oceny i bezpośrednio ja podejmuję decyzję o tym kto przechodzi dalej.
===============
JURY KONKURSU:
Piotr Baranowski - organizator, Przewodniczący Jury
Paweł Pawlicki - właściciel agencji artystycznej EMTEAM (www.emteam.com.pl)
przedstawiciel Artystów (wkrótce szczegóły)
przedstawiciel Managementu (wkrótce szczegóły)
przedstawiciel Dziennikarzy (wkrótce szczegóły)
przedstawiciel Radiowców (wkrótce szczegóły)
przedstawiciel Producentów/Kompozytorów (wkrótce szczegóły)
przedstawiciel Instruktorów (wkrótce szczegóły)
przedstawiciel iSing (?)
właściciel i wydawca HQT Music Group
===============
NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA:
Czy mając poniżej 15 lat mogę się zgłosić?
- Możesz, jeśli masz 15 rocznikowo, lub uważasz, że Twoje umiejętności wokalne są na tyle duże, że powinniśmy Cię posłuchać
🙂 Przekonaj nas, że masz Talent!
Jaką mam pewność, że ten konkurs nie jest żartem ? / Kto organizuje ten konkurs?
- Organizatorem jest osoba, która odpowiada za marketing i promocję wytwórni fonograficznej HQT Music Group (www.hqt.be) oraz agencji koncertowej HQ Talents (www.hqtalents.com) . Osoby, które działają w tej branży, i których dane kontaktowe bez problemu można znaleźć w Internecie i po prostu do nich zadzwonić nie posunęłyby się do jakichkolwiek oszustw i kombinacji - mają po prostu zbyt wiele do stracenia
🙂
Czy konkurs naprawdę docenia śpiewanie , czy to po prostu zabawa?
- To zabawa, ale w której liczy się śpiew. Zabawa, której finałem może być nawet kontrakt fonograficzny - sam(a) więc oceń, czy to tylko zabawa
🙂
Czy będą kolejne edycje konkursu czy to jednorazowa akcja?
- To zależy od zainteresowania Uczestników, a także ewentualnie portalu iSing, czy zechce wesprzeć tego typu konkurs promocyjnie itp . Jesteśmy otwarci na współpracę z portalem
🙂
Kogo poszukujecie przez konkurs?
- Szukamy ludzi, którzy chcą śpiewać na poważnie - chcą po prostu zostać wokalistami(wokalistkami) i rozpocząć prace nad włąsnym singlem, później płytą, koncertować itd. - po prostu - zaistnieć w tej branży
😉
Czy z konkursem mają coś wspólnego właściciele portalu?
- Hm... konkurs jest na portalu więc mają, udostępniając całą platformę i użytkowników
😉 Skontaktowaliśmy się już z zarządem portalu iSing w tej sprawie i wyrazili oni chęć współpracy, jeśli zostaną zrealizowane pewne warunki konkursu. Rozmawiamy tym samym już z innymi serwisami oraz naziemnym radiem na temat nawiązania takiej współpracy, w szczególności przy promocji kolejnych etapów konkursu
🙂
Dlaczego robicie taki konkurs i co z niego macie?
- Finansowo...nic
😉 Robimy to, bo lubimy pomagać, a przy okazji chcemy znaleźć nowe talenty i zaprosić ich do współpracy z naszymi podmiotami artystycznymi
😉
Czy w konkursie cały czas oceniać będą tylko osoby z Jury czy także słuchacze?
- Na pewno słuchacze też będą mogli pomagać podejmować nam decyzje, będzie etap gdy bezpośrednio będą oni decydować kto dostanie szansę na cd. a kto nie
😉 Zrealizujemy to jednak tak, aby konkurs nie był turniejem popularności - najważniejsza jest tutaj muzyka - chcemy na Koncercie Finalistów najlepszych, którzy po prostu potrafią śpiewać.
Czy Koncert Finalistów będzie "imprezą zamkniętą" ?
- Jeszcze tego nie wiadomo. Niewykluczone, że zorganizujemy go w formie otwartej, z publicznością - jeszcze za wcześnie by coś zdecydować w tej kwestii - wiele zależy od zainteresowania w kolejnych etapach konkursu
😉
Mam jakieś inne pytanie - gdzie mogę je zadać?
- napisz w komentarzach do tego konkursu albo bezpośrednio do Organizatora - nick: neomusic
Chcę wesprzeć konkurs - promocyjnie, finansowo, etc. - z kim mogę się skontaktować ?
- napisz do neomusic lub mailowo na adres piotr@pbaranowski.pl
Jak mogę pomóc Organizatorowi?
- promocyjnie chociażby - pomóż nam dotrzeć z konkursem do wielu użytkowników iSinga i zachęć ich, aby zgłosili się do niego
🙂 Dziękuję !
🙂
Czy możesz przesłuchać moje nagranie, czy się nadaje?
- Przepraszam, ale naprawdę nie mam czasu. Od chwili uruchomienia konkursu dostaję takich wiadomości dosłownie dziesiątki, i w takiej sytuacji musiałbym chyba noc spędzić przy komputerze
😉 Po prostu zgłoś do konkursu swoje najlepsze nagranie, a NA PEWNO zostanie ocenione, a jeśli mnie jakoś zainspiruje, to także skomentowane
😉 Jak się okażę, że się nie nadaje - po prostu zostanie odrzucone. Nikt nie będzie się z Ciebie śmiał - zobacz sobie na tabelkę ile nagrań odpada - z różnych przyczyn
😉 W tym konkursie bawimy się, ale do etapu 2 przechodzą osoby PRZYNAJMNIEJ DOBRZE śpiewające. Jeśli Cię odrzucę, tzn, że nie spełniłeś(-łaś) moich wymagań i musisz jeszcze trochę poćwiczyć
🙂 Nie oceniam nagrań , które nie zostały zgłoszone do konkursu, bo po prostu nie mam kiedy tego zrobić
🙂
Czy mogę zgłosić kolejne nagranie do konkursu / Czy możesz skasować moje poprzednie nagranie / Czy możesz ocenić inną moją piosenkę?
- Chcieć w tym wypadku nie znaczy móc. Choć chciałbym najchętniej wszystkich Was przepuścić, ostatecznie w tym konkursie biorę sporą odpowiedzialność za efekt. Po pierwsze - nagrania trafią do radia. Po drugie - najlepsi będą śpiewać przed publicznością. Po trzecie - nagrodą jest kontrakt,a zatem nie może być tak, że dostanie go ktoś, kogo nie jestem w 100% pewien. Reasumując - w tym konkursie liczy się wiele kwestii. Zaczynamy w pierwszym etapie od ocen wokalu, ale za chwilę będziemy oceniać też predyspozycje wizerunkowe i osobowościowe do rozpoczęcia kariery - a to już nie przelewki. Ustaliliśmy, że jedno zgłoszenie przypada na jedną osobę, i tego się trzymajmy. Jeśli okaże się, że ktoś z Uczestników zgłosił drugie nagranie z innego swojego konta, będzie to problem - i spowoduje dyskwalifikację takiego Uczestnika - bądźmy fair.
Czy nie jest tak, jak w innych tego typu konkursach tutaj, że wygrają i tak osoby posiadające studyjny sprzęt itd.?
- Może im to pomóc co najwyżej na początku. W etapach finałowych każdy będzie i tak nagrywał na identycznym sprzęcie i warunkach, a koncert finałowy i tak dotyczy wykonań na żywo. Ponadto praktycznie od razu od etapu 2-giego będą się liczyć kwestie , na które sprzęt nie ma żadnego wpływu. Reasumując - jeśli masz ładną barwę, potrafisz śpiewać i robisz to muzykalnie - przejdziesz dalej - bez względu na to, czy nagrywasz na sprzęcie za 5000 czy za 50 zł . Oczywiście, na "patyku z supermarketu" nie wydobędziesz z siebie odpowiedniej jakości i barwy, więc przepuścimy Cię do kolejnego etapu, ale w następnym musisz już dysponować lepszym mikrofonem - i bynajmniej nie mówimy tu o ogromnych kosztach. Wystarczy po prostu dynamiczny mikrofon karaoke , za 50-100 zł . Zaczniesz brzmieć zupełnie inaczej, Twoje nagrania zyskają na jakości, a Ty będziesz mógł(a) robić znacznie lepiej to, co lubisz ...więc chyba warto, prawda?
😉 Skoro bierzesz udział w tym konkursie, chcesz mieć szansę na karierę...więc jednorazowy wydatek rzędu 50-100 zł nie powinien być dla Ciebie czymś nieosiągalnym
🙂
===============
POWODZENIA !!!
🙂
Edytowano 9 czerwca 2012 o 22:51.