sitrana kobieta
Nagrań: 0, Postów: 2
15 marca 2012 o 19:30
Zgłoś do moderacji
Witam , kupiłam córce Karaoke Polskie Przeboje PC w zestawie był tez mikrofon w sklepie sprzedawca (empik) powiedział ze wystarczy mikrofon podłączyć do komputera płytkę włożyć do napędu i zacząć dobrze się bawić , szczęśliwa wróciłam do domu córce oznajmiłam ze mam dla niej niespodziankę (uwielbia śpiewać) i jakież było rozczarowanie gdy po podłączeniu okazało się ze nic nie słychać . Nie wiem czy zrobiłam coś źle czy może trzeba coś ustawić nie znam się na tym zupełnie . Płytę główną mam zintegrowana z karta dźwiękową (realtek) Płyta Socket 775 MSI P35 NEO-F , Bardzo prosze o pomoc
Edytowano 15 marca 2012 o 20:20 przez moderatora.
xbakusdaniox mężczyzna, 22
Wałbrzych
Nagrań: 126, Postów: 1253
15 marca 2012 o 19:40
Zgłoś do moderacji
to ?
trzeba włączyć w ustawieniach dźwięku mikrofon i dać większe wzmocnienie, jak to jest taki mikrofon jak na zdjęciu to można raczej zapomnieć o podłączeniu do Realteka bez jakiegoś przedwzmacniacza bo jest dynamiczny (miałem taki z Allegro za 6 zł
😃) - najlepiej kupić zwykły mikrofon do kompa
----------xbakusdaniox-----------
☺☼♪♫▬▬▬▬▬▬▬♫♪☼☺
sitrana kobieta
Nagrań: 0, Postów: 2
15 marca 2012 o 19:47
Zgłoś do moderacji
Witam , dokładnie to ,a co byś proponował do mojej karty dźwiękowej , córce marzy się mikrofon z długim kablem dlatego tez go kopiłam a co to jest ten przedwzmacniacz i czy on naprawdę by pomógł w moim przypadku
Wałbrzych
15 marca 2012 o 19:57
Zgłoś do moderacji
ja mam do mikrofonu dynamicznego coś takiego
ale to kosztowało 150 zł
☺☼♪♫▬▬▬▬▬▬▬♫♪☼☺
Wałbrzych
15 marca 2012 o 20:05
Zgłoś do moderacji
takie mikrofony do komputera są najczęściej w zwykłym sklepie komputerowym
☺☼♪♫▬▬▬▬▬▬▬♫♪☼☺
piotrek10020 mężczyzna, 32
Białystok
Nagrań: 1858, Postów: 347
16 marca 2012 o 15:02
Zgłoś do moderacji
sitrana pisze:
Witam , dokładnie to ,a co byś proponował do mojej karty dźwiękowej , córce marzy się mikrofon z długim kablem dlatego tez go kopiłam a co to jest ten przedwzmacniacz i czy on naprawdę by pomógł w moim przypadku
Jak chce z długim kablem to może kup bezprzewodowy mikrofon odbiornik fal ma już w sobie regulacje sygnału . Ja mam Novox NH-315 .
A co do mikrofonu to mit że do dynamicznego trzeba wzmacniacz do pojemnościowego trzeba zasilanie phantom a dynamiczny działa od razu po podłączeniu .
A co do tego mikrofonu to jest bardzo słaby dosłownie zabawka . A po podłączeniu przełączyliście na ON ten przycisk ? jeszcze co przychodzi do głowy to ustawienia w karcie dzwiękowej i przeglądarce bo tam może być wyciszony mikrofon ale to by trzeba było się pogrzebać i zobaczyć co tam jest .
Wałbrzych
16 marca 2012 o 15:17
Zgłoś do moderacji
piotrek10020 pisze:
A co do mikrofonu to mit że do dynamicznego trzeba wzmacniacz do pojemnościowego trzeba zasilanie phantom a dynamiczny działa od razu po podłączeniu .
to ciekawe, u mnie nie działa żaden, mogę podłączyć tylko do karty SB Audigy bo ma wzmacniacz do Realteka nigdy, na elektroda.pl jest wszystko opisane o podłączeniu mikrofonu dynamicznego, tam nie ściemniają bo to forum elektroniczne.
☺☼♪♫▬▬▬▬▬▬▬♫♪☼☺
piotrek10020 mężczyzna, 32
Białystok
Nagrań: 1858, Postów: 347
16 marca 2012 o 19:25
Zgłoś do moderacji
xbakusdaniox pisze:
piotrek10020 pisze:
to ciekawe, u mnie nie działa żaden, mogę podłączyć tylko do karty SB Audigy bo ma wzmacniacz do Realteka nigdy, na elektroda.pl jest wszystko opisane o podłączeniu mikrofonu dynamicznego, tam nie ściemniają bo to forum elektroniczne.
W programie do karty dzwiękowej masz zwiększenie wydajności mikrofonu zaznaczasz to i działa . Ale to zwiększenie wydajności sporo trzasków daje więc ja mam to wyłączone i kupiłem sobie mikser z masą efektów . A wcześniej mój mikrofon był bezpośredni podłączony bez miksera . Mikser mam około 2 miesiące .
Wałbrzych
16 marca 2012 o 20:17
Zgłoś do moderacji
piotrek10020 pisze:
W programie do karty dzwiękowej masz zwiększenie wydajności mikrofonu zaznaczasz to i działa .
na Realteka to nie działa nawet jak dam +30dB
☺☼♪♫▬▬▬▬▬▬▬♫♪☼☺
ftalo mężczyzna, 29
RTA
Nagrań: 51, Postów: 220
20 marca 2012 o 06:21
Zgłoś do moderacji
Po pierwsze nieprawdą jest że mikrofony dynamiczne jak ten na obrazku nie nadają się do kompa-wręcz przeciwne,warunkiem jest posiadanie opcji wzmocnienia wejścia w ustawienia karty dźwiękowej.Mikrofony dynamiczne można w pełni wyregulować dowolnym procesorem dźwięku lub programem.Natomiast tzw mikrofony do kompa mają wbudowany wzmacniacz który nie dość że szumi to jeszcze robi niepoprawną korekcję głosu,co potem jest trudne do naprawy,dlatego nie polecam do śpiewania.
Ja nagrywam na dynamicznym Azusa najtańszy model,jak brzmi można posłuchać u mnie. Pięknie się ustawia wszystko na ucho i zero szumów
A co do tej karty dźwiękowej,taka lepsza powinna mieć już zintegrowany taki przedzmacniacz,żeby nie ciągnąc dodatkowych kabli do mikrofonu
Konto usunięte
20 marca 2012 o 13:11
Zgłoś do moderacji
Żadna karta zintegrowana z płytą główną, nie dorówna swoimi parametrami zewnętrznej karcie dźwiękowej, a to dlatego, że jej elementy stanowią zintegrowany elektrycznie układ, co powoduje generowanie wzajemnych zakłóceń.
Karty takie są tworzone w celu odsłuchiwania dźwięku w standardowej, niskiej jakości i nie dają możliwości pełnego wykorzystania profesjonalnych dodatków takich jak : wysokiej jakości mikrofony, amplitunery, inne wzmacniacze zewnętrzne oraz zestawy głośnikowe o wysokich parametrach.
Ograniczona ilość miejsca na płycie głównej wymusza na producentach, stosowanie prostych układów do sterowania i obróbki dźwięku.
ftalo mężczyzna, 29
RTA
20 marca 2012 o 17:11
Zgłoś do moderacji
Zgadzam się z powyższym. Sam wielokrotnie słyszę rozmaite zakłócenia z komputera w słuchawkach gdy nic nie gra,np zakłócenia od karty graficznej ,procesora,karty sieciowej,dysku. Karta na USB to świetna sprawa,mam nawet taką malutką za 8zł ,dobrze gra,choć parametry nie są nadzwyczajne, ale teoretycznie powinna nie generować szumów,skoro jest poza komputerem
ftalo mężczyzna, 29
RTA
20 marca 2012 o 23:46
Zgłoś do moderacji
u mnie akurat jest tylko gniazdo PCMCIA i nie widziałem kart dźwiękowych w rozsądnej cenie do tego. Ale to by się mijało z celem ,bo karta i tak siedzi w laptopie,a tu chodzi aby była na kablu na zewnątrz,czyli tylko USB.Są i karty za 500zł,ale wówczas zachodzi pytanie czy można urządzenia studyjne zastąpić tylko dobrą kartą,cena musi mieć jakieś granice