greenpath mężczyzna, 30
Nagrań: 86, Postów: 1135
5 stycznia 2012 o 20:11
Zgłoś do moderacji
Jestem instrumentalistą (ale wokalistów też to się tyczy), myślę przyszłościowo. Co jest lepsze dla młodego artysty tzn. ogólnie dla artysty ?
Udostępniać swoją muzykę za darmo innym, wspierać wolne kompozycje nie iść w komercje i liczyć na hojnych darczyńców czy zadbać o swoje interesy i starać się o ochronę ZAiKS ?
Jakie macie zdanie na ten temat ?
http://www.plemiona.pl/8550629-52488-pl75.html?ref=player_invite_linkrl&ik=pILh
memphis mężczyzna, 33
Wrocław
Nagrań: 158, Postów: 343
5 stycznia 2012 o 20:25
Zgłoś do moderacji
ale zaiks za darmo nie chroni, co więcej - jak już się pojawią jakieś zyski, to zbiera lwią część. Znajomy muzyk zdecydowanie odradzał współpracę z tą instytucją.
a kto umarł, ten nie żyje!
wiedxma kobieta, 37
Ciepłowody
Nagrań: 16, Postów: 121
5 stycznia 2012 o 20:30
Zgłoś do moderacji
Szczeże? Jeśli masz dobre plecy i kontakty to udostępnianie utworów za free nie jest ci do niczego potrzebne, ale jeśli tych pleców nie masz i jesteś artystą którego nikt nie zna i nikt za bardzo o nim nie słyszał to udostępnianie utworów za free jest niezbędne do tego żeby ludzie w ogóle mogli cię usłyszeć i dowiedzieć się o twoim istnieniu. Ochrona Twoich interesów w Zaiksie nie wyklucza możliwości udostępniania części utworów za darmo w internecie lub udostępniania konkretnym stacją radiowym, telewizyjnym czy też portalom internetowym twoich utworów żeby cię mogli promować.. ogólnie udostępnianie utworów za free zwłaszcza kiedy nie masz ochrony zaiksu wiąże się z możliwością utraty praw autorskich - a jest je później bardzo trudno obronić nie mając do tego narzędzi - zaiks daje takie narzędzia.. więc z mojego punktu widzenia jeśli chcesz chronić swoje prawa autorskie powinieneś przystąpić do zrzeszenia autorów zaiks ale jednocześnie starać się udostępniać swoje utwory w sieci - ale w sposób mądry, tak żeby cię na prawdę promowały a nie żeby każdy tak po prostu mógł mieć twój utwór.. lepiej wyślij swoje kawałki do internetowych stacji radiowych i do serwisów muzycznych zajmujących się promocją muzyków
🙂 takim serwisem jest np mój serwis http://nutafm.pl/ bardzo polecam do promowania swoich utworów
🙂 dodawaj utwory tam gdzie można ich posłuchać - ale nie pozwalaj na ściąganie ich bez twojej zgody
Odnośnie tego co napisał memphis - faktycznie zaiks zbiera lwią część.. dlatego dużo początkujących muzyków po prostu ryzykuje i nie chce mieć z nimi nic wspólnego..
🙂 np ja.. ale nie pozwalam pobierać moich utworów ot tak za free z sieci.. można ich w sieci tylko posłuchać.. ale nie można ich pobrać..
"..śpiewać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej,
ja się wcale nie chwale ja po prostu mam talent.." :)
>> Zapraszam na serwis muzyczny http://nuta
greenpath mężczyzna, 30
Nagrań: 86, Postów: 1135
5 stycznia 2012 o 20:33
Zgłoś do moderacji
@memphis No fakt.. Nie pomyślałem o tym.. To w przypadku większego kontraktu się opłaci.. Ale jak się jest dobry i popularny to na jamendo z kasy dobrowolnie wpłaconej też można coś zgarnąć..
Ale chyba ważniejsze jest wypromowanie się żeby ludzie, którzy mają coś do powiedzenia w branży muzycznej muzyka znaleźli i może coś więcej zaproponowali
🙂
-------------------------------
@edit :
,,Ochrona Twoich interesów w Zaiksie nie wyklucza możliwości udostępniania części utworów za darmo w internecie" w Internecie może i nie ale na Jamendo tak. Nie można należeć do stwowarzyszenia ZAiKS i jednocześnie promować się na Jam.
--
@up Nie zgodzę się. ZAiKS NIE daje licencji na prawa autorskie do moich kompozycji
🙂. On tylko egzekwuje prawo do POBIERANIA OPŁAT ZA WYKORZYSTYWANIE dzieł.
Prawo autorskie każdy utwór dostaje z automatu - z samego faktu powstania nawet nie musi być ukończony.
http://www.plemiona.pl/8550629-52488-pl75.html?ref=player_invite_linkrl&ik=pILh
nowis mężczyzna
Nagrań: 0, Postów: 1
4 lutego 2012 o 09:23
Zgłoś do moderacji
@wiedxma "ogólnie udostępnianie utworów za free zwłaszcza kiedy nie masz ochrony zaiksu wiąże się z możliwością utraty praw autorskich"
http://pl.wikisource.org/wiki/Prawo_autorskie_%28ustawa%29#Rozdzia.C5.82_1.Przedmiot_prawa_autorskiego
Bzdura, gdzie w ustawie jest napisane, że prawa autorskie są związane z prawem autorskim? Jak autor prześle swój utwór koledze plikiem mp3 to utwór dalej będzie własnością autora!
Jeśli chodzi o utratę dochodu z tytułu posiadanych praw autorskich to właśnie sytuacja wiedxmy prowadzi prosto do takiego zagrożenia, ponieważ nie ma określonej licencji utworu. Powiedzmy ze wiedxma wyda płytę bez umowy z ZAIKSEM, i ktoś będzie sobie tą płytę puszczał w sklepie to ZAIKS i tak pobierze sobie za to opłatę. Ta trafi na ich konto, z którą teoretycznie się podzielą jeśli wiedxma się do nich zgłosi. W praktyce nie jestem przekonany, że ZAIKS jest w stanie rozliczyć się z każdej złotówki. Dlateog najlepiej samemu określić licencję utworu nie wchodząc w konszachty z organizacjami typu zaiks czy stoart
Najważniejsze jest czytanie umów! Zobaczcie co oferują wam w ZAIKSIE, ile oni chcą na tym zarobić. To najważniejsza zasada zawsze i wszędzie. Ja nigdy nie podpisuję umowy, której nie mogę sobie spokojnie w domu przeczytać. Obojętnie czy to kupno samochodu, sprzedaż mieszkania itp., jak ktoś wywiera na nas lekką presję to tym bardziej powinna zapalić się lampka ostrzegawcza.
W przypadku Jamendo utwory są udostępniane na 2 typach licencji Creative Commons
http://pl.wikipedia.org/wiki/Licencje_Creative_Commons
Zawsze można udostępnić utwór z zezwoleniem na użycie niekomercyjne CC-BY-NC. Przykład ktoś może sobie ściągnąć i posłuchać w domu, przesłać koledze - koleżance, ale już nie puścić np. w swoim salonie fryzjerskim.
Jamendo prowadzi też działalność komercyjną udostępniając muzykę dla punktów sprzedaży, handlu etc., artysta za udostępnienie utworu zarabia 50%.
http://pro.jamendo.com/pl/product/background/offer?protracking=jamnavflow
Moim zdaniem w dzisiejszych czasach organizacje typu ZAIKS to przeżytek (fakt, że zarabiają sporą kasę - oni raczej nie artyści). W dzisiejszych czasach artyści zarabiają kasę dzięki koncertom, sprzedaż płyt jest śmiesznie mała. Ile to w dzisiejszych czasach w Polsce trzeba sprzedać płyt żeby dostać złota płytę 15 tysięcy sztuk? 😃
Prawdziwa kasa jest w koncertach. Ogólnie myślę, że polskie zespoły nie wykorzystują potencjału internetu, jest naprawdę sporo możliwości na promocję zespołu. Swoją drogą, że większość muzyki jest słabej jakości.
hes3 mężczyzna
Nagrań: 0, Postów: 1
27 maja 2015 o 10:44
Zgłoś do moderacji
Ogólnie mówiąc w lokalach gastronomicznych bądź innych miejscach publicznych ciekawa alternatywa jest muzyka pozbawiona opłat do zaiks. Jest wiele firm oferujących takiego typu usługi. Warto sprawdzić. w mojej firmie leci taka muzyka i jest ok..
Edytowano 2 stycznia 2017 o 23:00 przez moderatora.
2 stycznia 2017 o 09:57
Zgłoś do moderacji
Na jamendo są ciekawe utwory. Przykładowo Gragoir'a Lourme. Ale dla bezpieczeństwa ja kupuje muzykę w banku dzieki temu nigdy nie miałem problemów z prawem, a uwierzcie mi na co dzień tworze naprawdę bardzo dużo różnych filmów.
Edytowano 2 stycznia 2017 o 23:00 przez moderatora.
tuomi mężczyzna, 34
Boguchwała (Rzeszów)
Nagrań: 0, Postów: 9
28 lutego 2017 o 05:32
Zgłoś do moderacji
Tak jak napisał @nowis - prawa autorskie do utworu (każdego typu: tekst, melodia, materiał filmowy) już w chwili tworzenia należą do autora, chyba, że przepisze je (przekopiuje) innej osobie.
Sam ZAiKS pomaga poniekąd ochronić prawa do tekstu i melodii (i tym samym ściągać opłaty za wykorzystanie np. w radio), jednak rejestracja utworu jest dość problematyczna. Utwór, który ma być chroniony, musi zostać gdzieś opublikowany lub wyprodukowany. Ponadto w przypadku utworów instrumentalnych dobrze jest mieć poza ścieżką audio także zapis nutowy.
Nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że dobrym sposobem na zabezpieczenie tekstu lub zapisu nutowego (nie wiem, jak jest w przypadku nagrań audio) jest po prostu udanie się do notariusza z kolegą, który będzie świadkiem i spisanie oświadczenia, że to ty jesteś autorem tekstu, załączonego do oświadczenia.
Co do darmowych utworów do sklepów, restauracji czy chociażby radia internetowego, polecam stronkę Free Music Archive. Jest na niej mnóstwo utworów z całego świata i różnych gatunków (od metalu, przez rock, aż po rap, disco czy nawet muzykę klasyczną) do pobrania na licencji Creative Common. Jednak należy zwrócić uwagę na to, by przy informacji o licencji nie było takiego znaczka: [img]https://creativecommons.org/images/deed/nc.png[/img] zwłaszcza, jeżeli chcemy wykorzystać utwór w miejscu publicznym (sklep, restauracja).
"Nie mów mi, że taki jest ten świat
Nie mów mi, że tak już musi trwać"