25 grudnia 2011 o 21:46
Zgłoś do moderacji
Z góry dziękuję za odpowiedzi, porady i różne inne 🙂
Śpiewanie jest moim hobby - śpiewam w każdej wolnej chwili i każdą piosenkę, która mi wpadnie w ucho. Zarejestrowałem się tu po to, by ktoś w sposób obiektywny ocenił, czy się do tego nadaję, czy powinienem przestać krzywdzić, Bogu ducha winnych ludzi wokół mnie, swoim fałszem. Mam tylko pewien problem - nie potrafię dostosować głosu do wysokości ŻADNEJ znanej mi piosenki - starając się śpiewać, albo dochodzę do granic swoich możliwości wokalnych i głos załamuje mi się, co już mnie samemu boleśnie rani uszy (a jestem osobą wyczuloną na fałsz), albo obniżam głos i zaczynam najzwyczajniej w świecie warczeć, co również nie brzmi najlepiej. Nie mogę brać udziału w imprezach karaoke z obawy przed kompromitacją. Ludzie mówią mi, że nie wiedzą o co mi chodzi, bo śpiewam dobrze. Owszem, ale tylko po obniżeniu tonacji piosenki programem Audacity.
Moje pytanie do was - co sądzicie o czymś takim? Używacie programów do przystosowania melodii do swojego głosu, mimo wszystko przystosowujecie swój głos do melodii, czy po prostu rezygnujecie ze śpiewania danego utworu? No i czy można wrzucać na stronę piosenkę z tak zmodyfikowanym instrumentalem?
Edytowano 26 sierpnia 2012 o 13:15 przez moderatora.
zesiu6 mężczyzna, 42
Worthing/Trojmiasto
Nagrań: 179, Postów: 399
26 grudnia 2011 o 10:47
Zgłoś do moderacji
w ising plus masz piec tonacji do wyboru. wyslij sms'ka i problem z glowy. natomiast naturalnym jest, ze wokalista maja jakas skale i to muzyka powinna byc dostosowana do mozliwosci wokalisty a nie na odwrot. skale niemniej jednak mozna rozszerzyc dosc prostymi cwiczeniami, wiec radze zainteresowac sie owymi. wujek google podpowie, jak sie go ladnie zapyta. co do wgrywania podkladow modyfikowanych...jest opcja wgrywania nagran z youtube'a przy wykupieniu isingplus. wszystko z reszta jest opisane na stronach portalu, starczy poszukac.pozdrawiam
NiEmY!
astrea kobieta, 36
Toruń
Nagrań: 33, Postów: 1065
26 grudnia 2011 o 22:53
Zgłoś do moderacji
Ja praktycznie wszystkie piosenki muszę obniżać. I śpiewam na karaoke,gdzie prowadzący ma program do obniżania tonacji
😛 Masz małą skalę głosu po prostu.Przynajmniej ja tak to sobie tłumaczę.
Muzyka powinna zapalać płomień w sercu mężczyzny i napełniać łzami oczy kobiety.
rurq mężczyzna, 27
Nagrań: 2, Postów: 7
26 grudnia 2011 o 23:28
Zgłoś do moderacji
Ja mam sporą skalę, ale znowu mam głos tragiczny :S Tak jak zesiu napisał, skalę można rozszerzyć różnymi ćwiczeniami, a ja juz glosu nie zmienie