Zaczynam przygodę z programami do tworzenia muzyki - trackerami, wtyczkami VSTi... Kto chce spróbować swoich sił, zapyta:
1) Co tworzyć?
2) Gdzie szukać inspiracji? Po jakie motywy sięgnąć?
3) Jakich instrumentów użyć i jak je zgrać razem?
4) Które efekty zastosować, aby osiągnąć oczekiwane brzmienia?
5) Jak zaskoczyć odbiorcę, wpłynąć na niego pozytywnie i nie splagiatować innej piosenki?
Wszelkie komputerowe trackery (nie mylić z samplerami lub eJay) świetnie nadają się do tworzenia muzyki elektronicznej. Chcę jednak tworzyć coś bardziej ambitnego niż techno, dance...
Co tworzyć i gdzie szukać inspiracji? Pod wpływem wydarzeń dnia codziennego, newsów - na pewno łatwo znaleźć tematy. Bardzo ważny jest motyw kompozycji (raczej w sensie literackim niż muzycznym), gdyż od niego zależy jego budowa, forma i charakter. Może ktoś ma ciekawy pomysł?
😉
Zacząłem tworzyć balladę rockową, ale nie mam pomysłu, jak ją skończyć / rozbudować. Na razie 1 instrumentem jest gitara - w stylu SurfGuitar - przechodzi przez Reverb - raczej niespotykane, ale fajnie brzmi
😉 Melodia w tonacji G. W czasie trwania utworu zmieniam głośność i akcent. W drugiej kolejności powinienem pewnie dodać bas, perkusję i opcjonalnie pianino lub inne instrumenty / efekty.
Zdaje mi się, że próbuję za bardzo komplikować melodię. Z drugiej strony brakuje elementów zaskoczenia. Czasami mam ciekawe pomysły (zwłaszcza po przesłuchaniu różnych utworów), ale nie chcę też niechcący plagiatować lub bezczelnie naśladować innych wykonawców. Jak zatem stymulować mózg do wymyślania odmiennych, unikalnych fragmentów linii melodycznej, połączeń instrumentów, efektów, byle tylko na wysokim poziomie?
Muzyka rockowa
Nie da się idealnie odwzorować rockowego brzmienia za pomocą komputera, jednak przy odpowiednio skonfigurowanych wirtualnych instrumentach można osiągnąć zbliżone efekty. Oto kilka problemów, z którymi się borykam:
1) Jak osiągnąć mocne, agresywne brzmienie gitary?
Przykład: Guns N' Roses - Knocking on Heaven's door
Którego efektu użyć? Distortion? Overdrive? Fuzz? Do której gitary należy je podłączyć - prowadzącej czy basowej? Na początku myślałem, że do basowej, ale teraz mam wątpliwości. Ściągnąłem darmowe wtyczki
mda. Oto parametry tych przesterów:
Distortion
- Gain - to na pewno wzmocnienie sygnału
- Edge - tłumacząc z angielskiego: krawędź - wpływa na "kwadraturę" drgań
- PreLowpassCutoff - chyba wpływa na amplitudę drgań, ale nie jestem pewny
- PostEQCenterFrequency - na wykresie widać większą aktywność w środkowych partiach
- PostEQBandwidth - chyba też na amplitudę
Overdrive - nie wiem, do czego służą te parametry
- Drive
- Muffle
- Output
Po dołączeniu overdrive z domyślnymi ustawieniami nie ma wielkiej różnicy. Natomiast jest duża po podpięciu distortion. Których efektów użyć i jak je skonfigurować w praktyce? Ktoś ma już doświadczenie? Jak zlikwidować szumy?
2) Czym generować riffy i inne charakterystyczne brzmienia?
3) Czym generować perkusję? Czy lepiej wykorzystać sample? Nie znam się na perkusji - tu będzie ciężko.
😃
Może lepiej tworzyć inne gatunki, np. zbliżyć się do klasyki (dominująca rola: pianino, organy)? Co najłatwiej tworzyć na początek? Potrzebuję praktycznych porad
🙂 Może ktoś zna strony z tutorialami i dobrymi radami?
Czy tworzycie muzykę lub kiedyś próbowaliście? Podzielmy się doświadczeniami 🙂