ksevion mężczyzna, 33
Bytom
Nagrań: 8, Postów: 8
18 października 2011 o 11:30
Zgłoś do moderacji
Witam,
posiadam mikrofon pojemnościowy RODE NT1A oraz interfejs Alesis IO|2 EXPRESS. Do interfejsu podłączyłem słuchawki oraz w/w mikrofon. Zestaw ten posiadam już ok. 3 mies. i wtedy to właśnie działał on na Windows XP bez zarzutu. Oczywiście zainstalowałem wtedy dołączony Cubase, sterowniki ASIO4ALL (pobrane z sieci).
Ze względu na zakup Windows 7 przeinstalowałem system. Później zacząłem chorować, pobyt w szpitalu, operacja etc. Wczoraj zdecydowałem się na pośpiewanie. Podłączyłem w/w zestaw do komputera, zainstalowałem sterowniki, skonfigurowałem VST Connection w Cubase, zainstalowałem ASIO4ALL itd.
Przy próbie głosu słyszałem siebie w słuchawkach i to naprawdę z bardzo dobrą jakością, co za sobą niesie, że i słuchawki, mikrofon oraz interfejs są sprawne. No, ale niestety. Pomimo konfiguracji żaden program nie nagrywa mojego wokalu, tak jakby mikrofon nie był wykrywany. Zaznaczam - słyszę swój głos w słuchawkach, widać, że mikrofon funkcjonuje, niemniej jednak przy próbie nagrania zupełna cisza, czy to Cubase, czy AudaCity.
Doczytałem w sieci wczoraj, że są problemy ze sterownikami ASIO4ALL dla Windowsa Vista/7. W związku z powyższym zdecydowałem się zrobić formata i powrócić do Windowsa XP. Na chwilę obecną posiadam świeżą instalkę. Od rana chcę uporać się z problemem, gdyż jak się ukazuje - tutaj dzieje się to samo.
Czy spotkał się ktoś z podobną sytuacją? Zna ktoś może tego Alesisa i jest w stanie mi pomóc? Dlaczego kiedyś to działało (dość niedawno), w dodatku wydaje mi się, że konfiguruję wszystko jak należy (i kiedyś i wczoraj korzystałem z poradnika w sieci).
exciter mężczyzna, 45
Nagrań: 119, Postów: 498
18 października 2011 o 13:45
Zgłoś do moderacji
z tego co gdzieś się doczytałem o podobnych problemach to jako źródło nagrywania w programach trzeba wybrać Interfejs USB... domniemam, że pojawia się na liście urządzeń do nagrywania... i trzeba to zrobić niemal we wszystkich możliwych miejscach w wnidowsie również
Exciter
ksevion mężczyzna, 33
Bytom
Nagrań: 8, Postów: 8
18 października 2011 o 15:28
Zgłoś do moderacji
Właśnie pojawia się jako interfejs - w każdym źródle jest on wybrany.