Jesteś na: iSing > Forum dyskusyjne
zaba pisze:
norbii56 pisze:odnosnie punktu 2 prosze jakies rady🙂))))))))))))))))))))))))) Wszystko w swoim czasie. Najpierw musimy się jakoś zorganizować. A jakich konkretnie rad oczekujesz? Bo jeśli masz dylemat czy stosować echo czy też nie to już możesz w pkt 3 i 4 doczytać 😉
zaba pisze:
pawlunio1990 pisze:Mnie interesują konkretne metody uzyskiwania efektu. Ja echo uzyskuję programem EAX Advanced HD załączonym standardowo do karty muzycznej SB Galaxy 2. Ale Ty zdaje się że masz mikser zewnętrzny. Czasem w takim ustrojstwie też są efekty. Można też korzystyać z jakichś innych programów, ale tu nie znam konkretów, więc może ktoś inny coś podpowie?
imm0rtality pisze:
Wokaliści stosuja pogłos by tylko uszlachetniĆ barwy .. nie będe sie wypowiadac na ten temat bo to nie ma sensu 😜 Ising był naturalny i za to ludzie go cenili 😜 Nawet osoby ktore na codzien miały doczynienia z muzyką nagrywały ot tak .. baardzo amatorsko.. ALE TAK ! WIELBMY ECHO, MELODYNY I CO TAM JESZCZE !!
wilkowy pisze:
echo pogłos itp... efekty uprzestrzeniające są ok pod warunkie ze 1 jest to dobry efekt ( delay echo itp... jest wiele odmian ) 2 dobroć tegoż efektu ( powinna być dobrana nie może go być za dużo, efekt służy by ubarwić brzmienie a nie schować się za nim a z tego co tu słyszę większość z tym efektem przesadza) 3 wokaliści zawodowi w nagraniach studyjnych czy tez na koncertach stosują te efekty ale nie koniecznie przez calą piosenkę często efekt włączany jest na chwilę ) 4 efekt można uzyskiwać programowo ( wtyczki vst jeśli ktoś niema zbyt wielkiej latencji ) czy inne programy, lub sprzętowo ( przykładowo ja w domu mam mikser 16CH LDMa , i studyjny procesor efektów lexicona taki do Racka, wykorzystując pętle efektów miksera podłączam procesor i ustawiam efekt tylko na mika i wsio ) osobiście nie używam tego bo tu oceniamy wokal. Mimo to jeśli ktoś chce bawić się efektami to ok ale NIE PRZESADZAJMY Z NADMIAREM EFEKTU bo to nie jest fajne
wilkowy pisze:
urzykowanie echa przes 80% ludzi jest przesadzone, to tak jak by obierać ziemiaki siekierą, niby się da ale za duże ostrze i często zamiast pomagać przeszkadza słuchaczowi
martiwin pisze:
to jest sposób maskowania "kompleksów wokalnych"
zaba pisze:
Abstra***ąc od osobistych wycieczek moze podsumujmy do czego konstruktywnego udało nam się dojść: 1. Echa trzeba używać z umiarem 2. Wiemy już jak je można uzyskać. 3. Wiemy że jak ktoś ma świetny warsztat to mu takie zabawki niepotrzebne 4. Ale co z tymi, którzy nie szkolili głosu latami a chcą zamaskować defekty by dało się ich słuchać? Zabronić im śpiewania?
wilkowy pisze:
powiadam wam jeszcze raz efekt to przyprawa a nie głowne danie
wisienka29 pisze:
zabawa miała polegać na tym zeby śmiać się tu z takich naszych wynalazków a czasami może by coś z tego fajnego wyszło🙂 kto wie.......
robertas19 pisze:
mi się tylko raz udało zrobić echo, a później za żadne grzechy 🙂
plagadrwin pisze:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pog%C5%82os pobieracie sobie wtyczki na reverb live i kiedy nagrywacie macie echo. przynajmniej tak to kiedyś u mnie działało 😃 już daaawno nie używałam... będzie z 6 lat 😃
Czasami człowiek musi,
inaczej się udusi,
uuuuuuuu
Czasami człowiek musi,
inaczej się udusi,
uuuuuuuu
ann0018 pisze:
Chciałabym się dowiedzieć jak dodać subtelny pogłos... 🙂
"One good thing
about music,
when it hits you,
you feel no pain"
[Bob Marley]
Wiara w samego siebie jest największą religią.
"you are a very bad fish, a very, very, bad, bad fish, fisha"
rafix2000 pisze:
Da się w ogóle ustawić "siłę" pogłosu?
jakoblok pisze:
po co ustawiać skoro siła tego poglosu jest ustawiona idealnie😉
jakoblok pisze:
Można pokombinowac wtedy z odległością mikrofonu od ust 🙂 Jakos sobie trzeba radzić 🙂
Zaloguj się, aby odpowiedzieć w temacie. Nie masz konta? Zarejestuj się!
W nowy tydzień wskakujemy z nowościami, wśród których prezentujemy duet Sanah i Sobla z nowej części filmowego Kleksa, najnowszą piosenkę Cleo i Donatana oraz ponadczasowy przebój Stevie Wondera.
Zobacz więcej