joose mężczyzna, 44
Rumia
Nagrań: 5, Postów: 24
14 czerwca 2011 o 21:55
Zgłoś do moderacji
Mikrofon studyjny. Pojemnościowy lub dynamiczny. Pojemnościówki są zazwyczaj dość drogie poza tym potrzebują zasilania fantomowego, które generują niektóre miksery audio lub dobre interfejsy audio ale to już kolejny wydatek. W studio nagrywa się również na mikrofonach dynamicznych np Shure sm58. To legendarny model i każde szanujące się studio nagrań ma go w swoich zasobach. Ponadto dynamik nie ściąga tak tła jak pojemnościówka więc nie potrzebujesz ciszy absolutnej przy nagrywaniu. Sam używam shure sm58 i jestem z niego bardzo zadowolony. Mam też oczywiście pojemnościówkę. Czasami używam pojemnościówki, a czasami dynamika. Musisz również wiedzieć, że mikrofon jest jak buty. Pasuje do danego wokalu. Pwinnaś iść do sklepu muzycznego i popróbować różne modele i wybrać ten, przez który brzmisz najlepiej Twoim zdaniem. Jednak shure sm58 jest dość uniwersalną pozycją więc powinnaś się nad nią zastanowić. Pozdrawiam.
komar106 mężczyzna, 38
Wrocław
Nagrań: 290, Postów: 621
17 czerwca 2011 o 01:43
Zgłoś do moderacji
swojego czasu miałem już dwa Behringery (miksery), ale... no odkryłem lepsze pozycje
😛 bardziej polecam interfejs Audio pod USB a jeszcze lepiej pod FireWire
😉 Interfejs Audio jest o tyle dobry, że robi jednocześnie za mikser (aczkolwiek nie ma eq. i karte dźwiękową, która nie wytwarza szumów i nie ma opóźnień w nagraniu
🙂 no i da się kilka ścieżek jednocześnie nagrywać
🙂
http://komar106.wrzuta.pl/
Konto usunięte
17 czerwca 2011 o 02:03
Zgłoś do moderacji
Do takiego domowego nagrywania polecam MXL V67G Gold , bardzo fajne brzmienie i dobra cena.
Oczywiście potrzebny bedzie przedwzmacniacz, proponuje Behringer Tube ultragain Mic200.
Bardzo prosty przedwzmacniacz z "Phantomem" , presetami do tego jest zbudowany na lampie.