maldi87 kobieta
Antwerpia(Belgia)/Jelenia Góra
Nagrań: 0, Postów: 31
5 lutego 2011 o 10:22
Zgłoś do moderacji
Jaka gitara dla amatora?? Jakiej firmy i w jakich cenach przy okazji polecacie gitarę akustyczną na początek ?
agata222 kobieta, 35
Nagrań: 19, Postów: 639
5 lutego 2011 o 11:40
Zgłoś do moderacji
Jeśli dopiero zaczynasz grać na gitarze to polecam gitarę klasyczną. Ma miękkie struny, dzięki czemu nie zniechęcisz się tak od razu przez ból palców.
Ps. Nie gram na gitarze, więc się na tym nie znam, ale mówię, co słyszałam
🙂
"Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam"
kiinga6 kobieta, 27
Nagrań: 0, Postów: 1
5 lutego 2011 o 12:04
Zgłoś do moderacji
Ja swoją pierwszą kupiłam na allegro za 120 złotych i jest klasyczna .
kaspo mężczyzna, 40
Kraków
Nagrań: 52, Postów: 6173
5 lutego 2011 o 12:06
Zgłoś do moderacji
dobrze, ze nie z serem
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
grzegorzo mężczyzna, 33
Kraków
Nagrań: 8, Postów: 84
6 lutego 2011 o 18:39
Zgłoś do moderacji
Jeśli chodzi o zakup gitar polecam te portale http://www.e-gitara.net.pl/ i http://www.gitaradlapoczatkujacych.pl/ - na pierwszym masa testów i artykułów dla początkujących i zawodowców, na drugim konkretne rzeczy o grze i zakupie gitary. A ode mnie powiem tylko tyle, że technika gry na klasycznej i akustycznej jest inna, najlepiej od razu uczyć się gry na takiej gitarze, na jakiej docelowo zamierzamy grać (no chyba, ze chcemy grac na.... kazdej). Na początek zakładamy cieńkie struny, z czasem zmieniamy na grubsze (mocnejsze, bardziej konkretne brzmienie) Za gitarę która spelnia minimum wymogow do komfortowej gry i brzmienia, trzeba zapłacić około 500 zł (czasami za okolo 400 mozna rownież cos znalesc). Wytrwałość najważniejsza
🙂
Kompozytor, producent muzyczny, realizator, wsio Ryba :>
barteq mężczyzna, 31
DST
Nagrań: 0, Postów: 2
7 lutego 2011 o 16:29
Zgłoś do moderacji
Palce bolą na akustycznej? Również naczytałem się suchej teorii, ale jako, że chcę rozwijać pasję muzyczną nie zniechęciłem się tekstami o strasznie bolących palcach. Miałem w ręce pierwszy raz gitarę, a palce bolały przez pierwsze 3 dni (z resztą jak wyżej). I to nie tak, że nie wiadomo jaki to był ból. Jak chcesz pudło, a nie idziesz do szkoły muzycznej do bierz akustyka
Konto usunięte
13 marca 2011 o 09:02
Zgłoś do moderacji
wiesz ja miałem 7 lat i tata zakupił mi gitarę kosmos kiedyś to było coś ale strasznie twarda była palce bolały strasznie mocno trzeba było dociskać struny ,ale się nie poddałem bo zawsze chciałem grać.jeżeli też tego mocno pragniesz to się uda ci na każdej tak z mojego doświadczenia,ja grywam na elektryku oraz na elektroakustycznej .każda gitara ma serce musi się tobie jej dźwięk podobać a nie kupować na pałę ,idź do sklepu muzycznego bież wszystkie w ręce pobrzdąkaj sobie i sama wybierzesz jaka ci odpowiada.pamiętaj nie patrz na piękny wygląd gitary tylko na dźwięki jakie wydobywa na miękość strun ,na gryf z jakiego drzewa jest zrobiony,w salonie na pewno ktoś ci pomoże................... pozdrawiam
18 kwietnia 2011 o 20:46
Zgłoś do moderacji
moja pierwsza gitara jest firmy MARCO (długo już wytrzymała bo 10 lat)oczywiście gitara klasyczna
komar106 mężczyzna, 38
Wrocław
Nagrań: 290, Postów: 621
18 kwietnia 2011 o 21:56
Zgłoś do moderacji
hmm... Są dwa podejścia
😉 kupić od razu super mega gitare i z łatwością podejść do nauki... albo kupić jakąś mniej przezwoitą (chodzi mi tu o jakąś 400 - 500 zł - klasyczna, bo akustyki i elektryki w tych cenach nie są jakieś super) i potem przesiąć się na jakąs super dobrą i... wtedy palce same nam chodzą po gryfie
😉
Na początek proponuje klasyka
🙂 gitary za "200" zł nie są dobre też ze wzgledu tego, że nie mają dobrze ustawionej menzury;P
a co za tym idzie?? nie bedzie stroić we wszystkich pozycjach
🙂 ----> czyli np. puste struny pięknie stroją, ale za to na innych prograch może nie stroić
😉 może nie ma dużej różnicy, ale z czasem staje się to drażniące
😉
http://komar106.wrzuta.pl/
donhuan mężczyzna, 86
Nagrań: 1, Postów: 1574
arcia kobieta, 24
Szczecinek
Nagrań: 0, Postów: 19
19 czerwca 2011 o 19:28
Zgłoś do moderacji
Niedługo i sobie kupię gitarę. Najlepsza jest akustyczna T.Burtona lub Fendera( dla początkujących).
arcia