25 stycznia 2011 o 20:23
Zgłoś do moderacji
Cześć...
Szukam pomocy dla mojego brata oraz innych ludzi chorych na białaczkę, którzy nie mogą znaleźć dawcy komórek macierzystych. Bycie dawcą nie jest straszne, wystarczy zarejestrować się na stronie www.dkms.pl
następnie przyjdzie do Was paczka z przyrządami do pobrania śliny aby sprawdzić antygeny HLA. Sam przeszczep wygląda mniej wiecej tak:
- mozna go wykonać dwoma sposobami w zalezności od zaawansowania białaczki
a) pobranie komórek macierzystych z krwi obwodowej
b) pobranie szpiku kostnego
adn a)
'Przy pobraniu komórek z krwi obwodowej dawca otrzymuje przez okres 5 dni wytwarzaną w organiźmie substancję zbliżoną do hormonów (czynnik wzrostu G-CSF). Lek ten pobudza produkcję komórek macierzystych, które specjalną metodą* można następnie pobrać bezpośrednio z krwi. Przy wykorzystaniu tej metody nie jest konieczny pobyt w szpitalu, ani wykonanie pobrania pod narkozą. Zabieg trwa około 3-4 godzin, a w ciągu kilku dni liczba leukocytów wraca do normy.'
*specjalna metoda - separacja:
*'W przypadku zdrowego dawcy, który oddaje szpik dla chorego na białaczkę pacjenta, podaje się podskórnie specjalny lek – Neupogen lub Filgrastim, w kilku dawkach. Lek ten ma na celu spowodowanie, że komórki macierzyste, które normalnie znajdują się jedynie w szpiku kostnym, zostaną uwolnione do krwi. W odpowiednim momencie od dawcy wyłapuje się te komórki z krwi za pomocą specjalnego urządzenia zwanego separatorem. W zależności od ilości komórek, jakie udało się pobrać – zabieg jest następnego dnia powtarzany lub nie. Jest całkowicie bezpieczny dla dawcy i bezbolesny.'
* odpowiedz eksperta Lekarz Agnieszka Barchnicka
źródło: http://abcbialacz...-separacja
adn b)
'Pobranie szpiku kostnego z kości biodrowej (a nie, jak to jest uznawane powszechnie z rdzenia kręgowego) odbywa się pod narkozą, przy czym konieczny jest 2-3 dniowy pobyt w szpitalu. Pobiera się około 5% szpiku. Po pobraniu szpiku dawca może przez kilka dni odczuwać lokalny ból odczuwalny podobnie, jak przy stłuczeniach. Szpik kostny dawcy ulega kompletnej regeneracji w przeciągu dwóch tygodni.'
źródło: www.dkms.pl
zachęcam.
Wolna wola - wola wolności
25 stycznia 2011 o 20:24
Zgłoś do moderacji
Prawdopodobieństwo znalezienia dawcy wynosi jak 1:25 000, zwiększmy je...
robertas19 mężczyzna, 35
Piła (woj. wielkopolskie)
Nagrań: 12, Postów: 6728
27 stycznia 2011 o 10:57
Zgłoś do moderacji
Hm..... ja już noszę ten temat w sobie od początku stycznia, ale powiem Wam, że zarejestrować bym się zarejestrował, tylko gorzej byłoby z tym jakby ten dzień oddania szpiku by nadszedł, bo tak zrezygnować bym niezrezygnował, ale obawy jednak mam.
Do kobiety trzeba się pofatygować... tak? Potem patrzysz jej w oczy... przysuwasz się... tak? Tylko troszeczkę, a najlepiej prawie do końca...
28 stycznia 2011 o 19:47
Zgłoś do moderacji
ale w grę wchodzi też znieczulenie miejscowe
😉
nona kobieta, 37
Bezkrólewie ;)
Nagrań: 0, Postów: 21
30 stycznia 2011 o 00:07
Zgłoś do moderacji
Jestem od ponad miesiąca w banku szpiku, więc jakbym mogła pomóc, to już by do mnie dzwonili
😉 Chętnie dziele się szpiczastym - nie przeraża mnie procedura a sama na tym nic nie tracę, za to mogę komuś pomóc
🙂
Z mojego 0RH+ może też już ktoś skorzystał, bo oddaję od czasu do czasu
🙂
Have no fear.
1.http://www.myspace.com/interzoneband
2.[starsze]http://www.myspace.com/annamazur