Witam, mam pewną propozycję, nie wiem tylko jak wygląda formalna sprawa takiego rozwiązania...
Otóż od kiedy można nagrać piosenkę bez podkładu (a capella lub z instrumentem), iSing jakoby dał nam wolność w doborze tego, co śpiewamy, bo przecież nie jest powiedziane, że musimy śpiewać właśnie to, co jest w tytule, nie ma podkładu wymuszającego piosenkę. I tutaj właśnie propozycja...
Może da się zrobić piosenkę/ścieżkę in blanco, do której można byłoby nagrać piosenkę własnego wyboru z własnym podkładem (lub bez żadnego). Gdyby była po prostu możliwość nagrania tego, co się chce, a czego w podkładach nie ma. Da się z pewnością zrobić ścieżkę cichą, bez żadnego akompaniamentu i bez określonych ram czasowych, bez nazwy (lub z możliwością nazwania przez nagrywającego). Technicznie nie jest to dla iSingowych speców żaden problem. Nie wiem tylko jak wygląda to od strony formalnej (czy nie narusza umowy z ZAiKS) no i oczywiście nie wiadomo jakby to wyglądało, gdy dorwą się do tego co poniektórzy użytkownicy portalu, by robić sobie jaja lub audio- i wideoblogi
😉
Wiem, że propozycja jest trochę naciągana, bo a) odbiega od idei karaoke, b) jest ryzykowna, bo nie wiadomo jak użytkownicy będą ją wykorzystywać, c) równie dobrze można złapać mikrofon, nagrać coś i wrzucić na YT albo inny portal... Ale mimo wszystko wydaje mi się, że takie coś na iSing nie zaszkodziłoby i sam chętnie bym od czasu do czasu z tego skorzystał, wiadomo przecież, że są piosenki, które ktoś indywidualnie lubi i chętnie by nagrał, ale utwory są mało popularne (a może nawet autorskie?) i nie ma co liczyć na podkłady do nich tutaj
🙂
Pozostawiam do oceny i rozpatrzenia
🙂
Pozdrawiam