kaspo mężczyzna, 40
Kraków
Nagrań: 52, Postów: 6173
26 lipca 2010 o 21:59
Zgłoś do moderacji
Skoro w regulaminie jasno jest napisane, ze w tym dziale mozna pisac o roznych ***ach, to i ja zadam swoje, chwilowo bardzo dla mnie wazne pytanie.
Mam zamiar kupic aparat fotograficzny, poniewaz cos wzielo mnie w tym kierunku. Zastanawiam sie nad kupnem, albo prostej lustrzanki cyfrowej np.
http://www.sony.pl/product/dsb-body-and-1-lens/dslr-a230l#pageType=TechnicalSpecs, lub jakiegos porzadnego kompakta
http://www.fotografuj.pl/News/Nikon_P6000_zaawansowany_kompakt_z_RAW/id/2138.
Moje pytanie brzmi: jaka jest miedzy nimi roznica dla takiego amatora jak ja (ostatni aparat dostalem na komunie i byl to kodak z 2 przyciskami xD), na jakie sa podstawowe roznice, i na ktorym aparacie lepiej bedzie mi sie uczyc sztuki fotografowania
P.S. Mam prosbe - jak sie nie znacie to sie nie wypowiadajcie, bo odrazu bede zglaszal do moderacji. Chce otrzymac konkretne odpowiedzi 🙂
Edytowano 13 sierpnia 2010 o 15:42.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Konto usunięte
26 lipca 2010 o 22:38
Zgłoś do moderacji
W obu przypadkach korzystając z funkcji auto effekt będzie proporcjonalny do rozdzielczości jaki prezentują aparaty. Pierwszy będzie miał lepszy zoom optyczny co jest ważne gdy robisz zdjęcia przybliżając obiekt z oddali. Zoom elektroniczny jest dobry przy poprawnym naświetleniu obiektu, jak jest ciemno a na dodatek jesteś lekko po imprezie i trzęsą ci się ręce to zapomnij o dobrej ostrości.
Dla zwykłych potrzeb kompakt w zupełności wystarcza, Jest w nim wystarczająca ilość niestandardowych opcji które spokojnie zrobią to czego będziesz oczekiwał.
Ten pierwszy to już mowa o zaawansowanych ustawieniach dla osób które interesują się wgłębnie fotografiką i chcą traktować robienie zdjęć jak sztukę.
Ja mam dwa aparaty jeden Canon w wersji pro a drugi Canon w wersji kompaktowej. Na koncerty , występy nocne wyprawy biorę Pro. Na co dzień jednak używam tylko kompakt.
kaspo mężczyzna, 40
Kraków
Nagrań: 52, Postów: 6173
26 lipca 2010 o 22:58
Zgłoś do moderacji
Czyli na poczatek, zdecydowanie lepiej bedzie mi kupic kompakt? Cos czytalem apopro wylapywania obrazu w ruchu, ze kompakty maja z tym wieksze problemy niz lustrzanki...
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Konto usunięte
26 lipca 2010 o 23:08
Zgłoś do moderacji
kaspo pisze:
Cos czytalem apopro wylapywania obrazu w ruchu, ze kompakty maja z tym wieksze problemy niz lustrzanki...
Właśnie dlatego tak jest że kompakt ma mały zoom optyczny więc nadrabia cyfrowym. A cyfra sama w sobie jest opuźniona w procesie przetwarzania wiec dlatego dobry effekt jest naprawdę wyjątkiem. Dlatego kupiłem sobie pro bo jak byłem na koncercie w zaciemnionej sali to mogłem zrobić fajne zdjecie mimo ze artysta tanczył. Z kompaktem nie zrobisz takich zdjęć.
Ja mam dwa bo cieżko wybrać, to zależy od twoich potrzeb.
Edytowano 27 lipca 2010 o 01:28.
27 lipca 2010 o 01:21
Zgłoś do moderacji
będziesz sobie robił słit foteczki na nk albo facebook'a?
😃😃
dobra już nic nie piszę xD
Patrzę na Ciebie O.o. ..... ;]