netusia20 kobieta, 35
Warszawa.Opole
Nagrań: 1829, Postów: 297
17 lipca 2010 o 11:55
Zgłoś do moderacji
Cytuj
Witajcie,postanowiłam utworzyć temat.O przepisach kulinarnych,wakacyjnych.
Najciekawsze danie,zostanie wyróżnione i ogłoszone "Daniem dnia".
...MUZYKA WE MNIE,
W MUZYCE JA...
kacpersky26 mężczyzna, 24
Miłomłyn
Nagrań: 0, Postów: 1227
17 lipca 2010 o 12:17
Zgłoś do moderacji
Cytuj
Duży pęczek boćwiny (wraz z młodymi buraczkami) umyj i posiekaj. Obrane buraczki pokrój w kostkę. Włóż wszystko do garnka, zalej 120 ml wody i duś przez 10 minut. Odstaw
do wystygnięcia. Następnie wymieszaj z 1,5 litra kefiru (możesz zastąpić go jogurtem naturalnym) i 125 ml kwaśnej śmietany. Dodaj 2 rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, pół szklanki posiekanego koperku i 2 pokrojone w drobną kostkę ogórki. Posól do smaku i odstaw na 1,5 godziny do lodówki. Chłodnik możesz przyozdobić szczypiorkiem lub ugotowanym na twardo pokrojonym jajkiem.
17 lipca 2010 o 15:52
Zgłoś do moderacji
Cytuj
Trzy salsy do nachos:
SALSA POMIDOROWA
- 2 pomidory
- 1 łyżka siekanej kolendry
- mielona kolendra
- kilka kropel tabasco
- 1 mała czerwona cebula
Pomidory sparz we wrzątku, obierz je i pokrój w kostkę
Połącz z posiekaną czerwoną cebulą i świeżą kolendrą.
Dopraw solą, tabasco i mieloną kolendrą.
SALSA OWOCOWA
- 1/2 ananasa
- 1 łyżka siekanej mięty
- 1 mała papryczka chilli
- 1/2 mango
- limonka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
Ananas i mango po obraniu i oczyszczeniu pokrój w kostkę,
połącz z miętą i drobno posiekaną papryczką chilli.
Dopraw cukrem, sokiem z limonki i szczyptą soli.
SALSA ZIELONA
- 1 awokado
- 1 łyżeczka siekanaj zielonej papryczki chilli
- sól
- 1 łyżka siekanej kolendry
- cytryna
Awokado obierz i pokrój w kostkę,
skrop sokiem z cytryny i wymieszaj.
Dodaj zielone chilli, kolendrę i dopraw solą.
------------------------------------------------------------
* Owoce do SALSY OWOCOWEJ powinny być dojrzałe, ananas - najlepiej miodowy.
* Wszystkie salsy przed podaniem trzeba dobrze schłodzić.
* Jeśli masz zbyt miękkie awokado do pokrojenia w kostkę, zgnieć je widelcem.