saati kobieta, 28

Nagrań: 0, Postów: 11
10 maja 2010 o 19:15
Zgłoś do moderacji
Mam pewien probelm. Jak śpiewam różne piosenki to w wysokich dźwiękach przechodzę na falset, nie wiem dlaczego, ale jak próbuje zaśpiewać moim ‘prawdziwym’ głosem to nie zawsze jest ok, nie wiem jak to opisać, czasami w wyzszych piosenkach wszystko śpiewam tak jakby ‘falsetem’ i nie wiem dlaczego tak się dzieje i co zrobić ?
...
10 maja 2010 o 19:18
Zgłoś do moderacji
Realizowany jest poprzez silne, nienaturalne napięcie strun głosowych, przez co drgają w krótszej niż odpowiednia dla danego dźwięku długości, powodując wydobycie dźwięku o niewielkiej dynamice oraz charakterystycznej nosowej barwie.To przypomina męski głos.
To wszystko mam z: Google, Wikipedia, wolna encyklopedia i tam jest.
Życie nie składa się z samych powodzeń. Właśnie się o tym przekonałam
10 maja 2010 o 19:31
Zgłoś do moderacji
Musisz cwiczyc wyższe partie.
Non omnis moriar.
wokalista mężczyzna, 34
Stalowa Wola

Nagrań: 179, Postów: 408
10 maja 2010 o 19:39
Zgłoś do moderacji
Czwicz i czwicz

Wokalista
Oł yeee ^^
Bo żyje się raz :P
agata222 kobieta, 36

Nagrań: 19, Postów: 639
11 maja 2010 o 01:51
Zgłoś do moderacji
Widziałam Twój wpis na wokalmanii

Może zacznij od ćwiczeń zwiększających skalę zamiast brać się od razu za zbyt wysokie dla Ciebie piosenki. Nie znam się, ale myślę, że to może być w miarę dobre rozwiązanie

"Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam"
semtoja mężczyzna, 34
Warszawa

Nagrań: 12, Postów: 24
25 listopada 2010 o 23:34
Zgłoś do moderacji
saati pisze:
ja wiem co to jest falset, jest to 'fałszywy' głos itd, ale nie wazne chce wiedzieć dlaczego mam taki odruch i jak sie nauczyć śpiewać czysto wyzsze dzwieki bez jego uzycia i czy jest to w ogóle mozliwe? Bo śpiewać falsatem nie zamierzam, tym bardziej, ze wtedy ten głos jest słaby 
Z pewnością nie jest to falset, falset występuje jedynie u facetów

Każdy ma dwa rejestry piersiowy i głowowy. Piersiowy to ten nizszy, spiewasz nim neutralne dzwieki, w dobrej tonacji, gdy przechodzisz do tych wyzszych wchodzisz w rejestr głowowy. Kazdy ma swoją granicę między tymi rejestrami, może u ciebie jest właśnie w tym miejscu i zauwazasz tak duza roznice miedzy wysokimi a niskimi dzwiekami. Musisz ja sobie wypracowac, wszystko w swoim czasie

powodzenia
yagiel mężczyzna, 39

Nagrań: 52, Postów: 32
26 listopada 2010 o 23:53
Zgłoś do moderacji
Kazdy z nas ma 3 rejestry piersiowy, glowowy i gwizdkowy ;];];]
najprawdopodobniej spiewaz glowowym dlatego ze nie wiesz jak wydobyc te dzwieki w pelnym glosie
moga to byc rozne przyczyny brak umiejetnosci poslugiwania sie przepona 2 chec zaspiewanie wysokich partji Ciszej
3 Brak umiejtnosci spiewania w Mixie czyli spiewie w 2 rejestrach piersiowym i glowowym brak odpowiedniej techniki spiewu np OVERDRIVE ktora jest wstępną mozliwoscia spiewania dzwiekow w pelnym glosie w tlumaczeniu mozna powiedizec ze spiewa sie po Góralsku ;] powinnas poczytac na temat spiewu z roznych zrodeł instyktownie spiewamy Glowowym lub jesli sie jest facetem to glowowym albo falsetem wiec szukamy najprostrzej mozliwosci wyciagniecia tych gor ;]