Jesteś na: iSing > Forum dyskusyjne
Wokalista
Oł yeee ^^
Bo żyje się raz :P
wokalista pisze:
hmm 😃
moze bylo by ciekawiej 😃
albo gorzej 😃
bo ludzie niemieli by gdzie wypisywac glupot 😃
co by bylo gdyby Prezydentem zostal ktos glupi 😃
Jak caly sejm i kandydaci? 😃
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - Stanisław Lem
Angi :)
Życie nie składa się z samych powodzeń. Właśnie się o tym przekonałam
wokalista pisze:
😃
Do kobiety trzeba się pofatygować... tak? Potem patrzysz jej w oczy... przysuwasz się... tak? Tylko troszeczkę, a najlepiej prawie do końca...
Do kobiety trzeba się pofatygować... tak? Potem patrzysz jej w oczy... przysuwasz się... tak? Tylko troszeczkę, a najlepiej prawie do końca...
robertas19 pisze:
wokalista pisze:😃
Wokalista, czy ty wiesz, jakby jakiś parlamentarzysta, dowiedział się o tym, że go obraziłeś, to mógłbyś mieć sprawę w sądzie za publiczne znieważenie, gdyż na krytykowanie Sejmu jest przyzwolenie, ale na obrażanie to już nie bardzo 🙂 Trzeba uważać, co się pisze, ponieważ nigdy nie wiadomo kto się ukrywa pod nickiem 🙂
Znieważenie to naruszenie czci człowieka ze względu na formę przedstawionego zarzutu. Można się dopuścic jej słownie, za pomocą gestu czy rysunku.
O fakcie zaistnienia zniewagi decyduje społeczny odbiór badanego zachowania z uwzględnieniem także zwyczajów / nawet regionalnych/.
Zniewaga może miec formę:
- publicznego znieważenia- możliwego do odebrania przez nieokreśloną liczbę osób,
- znieważenia niepublicznego i pod nieobecnośc znieważanego, lecz z zamiarem, aby zniewaga do niego dotarła,
- znieważenia osoby w jej obecności / także za pomocą listu, ale bez pośrednictwa osób trzecich, czy przez telefon/.
Znieważający poniesie odpowiedzialnośc karną. Naraża się na karę grzywny lub ograniczenia wolności. Zagrożenie karą wzrasta, gdy zniewaga została dokonana za pomocą środków masowego przekazu i wówczas jest to kara grzywny, ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do roku.
Przestępstwo zniewagi ścigane jest z oskarżenia prywatnego, tak więc by znieważający poniósł karę, konieczne jest wniesienie własnego aktu oskarżenia przez osobę znieważoną.
Odrębnie karana jest zniewaga funkcjonariusza publicznego / lub osoby przydzielonej mu do pomocy podczas lub w związku z pełnieniem obowiązków służbowych/.
Za to przestępstwo grozi kara grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Surowszej karze podlega natomiast ten, kto znieważa lub poniża konstytucyjny organ Rzeczpospolitej Polskiej- tu orzeka się nawet do 2 lat pozbawienia wolności.
Znieważenie jest naruszeniem dóbr osobistych, tak więc w zasadzie może byc przedmiotem procesu cywilnego. Znieważający naraża się więc także na koniecznośc zapłaty zadoścuczynienia znieważonemu albo zapłacenie określonej kwoty pieniężnej na wskazany cel społeczny. Oczywiście niezależnie od tego można dochodzic usunięcia skutków znieważenia np. poprzez publiczne przeprosiny.
Kodeks karny reguluje także kwestię zniewagi grup ludności ze względu na przynależnośc narodową, wyznaniową, zniewagi pomnika lub innego miejsca historycznego, znieważenia zwłok ludzkich lub miejsca spoczynku zmarłego, publicznego znieważenia przedmiotu czci religijnej lub miejsca wykonywania obrzędów religijnych, znieważenia godła, bandery, flagi. Przestępstwa te zagrożone są najsurowszą karą pozbawienia wolności do lat 2.
Kodeks karny wspomina także o kwestii retorsji i prowokacji.
Retorsja ma miejsce wówczas, gdy zniewaga jest wywołana uprzednią zniewagą.
Prowokacja natomiast zaistnieje wtedy, gdy zniewaga jest wywołana wyzywającym zachowaniem znieważonego.
W obu przypadkach sąd może odstąpic od wymierzenia kary. W sytuacji zniewagi dokonanej przy użyciu środków masowego przekazu sąd może orzec nawiązkę na rzecz Polskiego Czerwonego Krzyża, na rzecz pokrzywdzonego lub cel społeczny.
wiktoria1111 pisze:
co by było gdyby nie było internetu?
Zaloguj się, aby odpowiedzieć w temacie. Nie masz konta? Zarejestuj się!
W nowy tydzień wskakujemy z nowościami, wśród których prezentujemy duet Sanah i Sobla z nowej części filmowego Kleksa, najnowszą piosenkę Cleo i Donatana oraz ponadczasowy przebój Stevie Wondera.
Zobacz więcej