29 stycznia 2017 o 07:33
Zgłoś do moderacji
Cześć, piszę pracę magisterską na wydziale pedagogiki na temat wychowania muzycznego dzieci i jednym z rozdziałów jest wykorzystanie pianina w pracy z dziećmi i rodzaje pianin. Napiszcie mi coś na temat rodzajów pianin.
eksperto mężczyzna
Nagrań: 0, Postów: 46
29 stycznia 2017 o 18:45
Zgłoś do moderacji
Temat rzeka i można pianina podzielić na różne rodzaje, grupy i podgrupy, ale podstawowy podział to podział na pianina akustyczne i cyfrowe. Przy akustycznych możemy zrobić podział np: na rodzaj stroju, brzmienia (jasne - ciemne; głębokie - płytkie), klawiatury (miętka - twarda) itp. Przy cyfrowych również możemy te kryteria zastosować, ale te instrumenty możemy jeszcze posegregować np: na pianina z klawiaturą ważoną czy równoważona, klawiaturę z wymykiem mechanicznym lub z wymykiem symulowanym cyfrowo albo bez wymyku. Klawiaturę na potrójnych sensorach bądź na podwójnych itp. Pianina zwykłe cyfrowe albo hybrydowe, które łączą w sobie tradycyjną technologię z najnowszą cyfrową. Jak napisałem na początku temat rzeka, ale chyba takie techniczne rozważania nie są w Twojej pracy na wydziale pedagogiki najważniejsze. Doprecyzuj o co Ci konkretnie chodzi, jak chcesz to ująć, to pomogę.
30 stycznia 2017 o 07:17
Zgłoś do moderacji
No rzeczywiście, takie techniczne sprawy to raczej nie do mojej pracy, chodziło mi raczej o brzmienie. Jakie są różnice pod względem brzmieniowym i o ile więcej możliwości daje pianino cyfrowe?
eksperto mężczyzna
Nagrań: 0, Postów: 46
30 stycznia 2017 o 10:24
Zgłoś do moderacji
Cyfrowe pod względem różnorodności brzmień jest niezastąpione. W instrumencie mamy co najmniej kilkanaście a niekiedy kilkadziesiąt różnych brzmień fortepianowych poczynając od e.piana poprzez brzmienia pianin akustycznych, a kończąc na brzmieniach najsłynniejszych fortepianów koncertowych. Każdy akustyk dysponuje niestety tylko jednym brzmieniem, choć niewątpliwie ma to swój urok. Jest kilka brzmień które są znane i doceniane na całym świecie, np: brzmienie fortepianowe Berlin Grand jest lekkie, stylowe i eleganckie w przeciwieństwie do brzmienia Hamburg Grand, które jest ekspresyjne o silnym i mocnym dźwięku, natomiast jeszcze inne jest brzmienie Vienna Grand. Proponuję wybrać się do sklepu muzycznego i poprosić sprzedawcę o zaprezentowanie możliwości brzmieniowych instrumentu, wtedy sama to usłyszysz.