6 stycznia 2017 o 16:36
Zgłoś do moderacji
Witam nagrywa a programie Audocity..... nagrywam ścieżke swoją ale chciała bym dowiedziec sie jakie jeszcze ustawawienia doajecie w audocity ja daje tak : podgłos , kompresor , echo , normalizuj ...i towszystko tylko wciąż jest jie tak jak powino być pewne dziwięi są za głośne co zrobić ...pozdrawiam
Bogusia
rob76 mężczyzna, 48
Edenderry / Łabowa
Nagrań: 142, Postów: 77
8 stycznia 2017 o 11:34
Zgłoś do moderacji
Witam
Efekty takiego typu jak poglos czy echo zapina sie na kanaly wysylkowe w Daw i tam wysyla sie sygnal w tym przypadku nagrany wokal.
Prawidlowa kompresja pozwoli na sciszenie np: glosniejszych partii wokalu natomiast normalizacji prawie wogole nie stosuje gdyz proces ten dziala na caly sygnal nie tak jak w przypadku kompresora.
Polecam rowniez zapoznac sie z automatyka.
Echo - stosuje jesli chce uzyskac taki efekt. Nigdy nie stosuje echo i reverb na kazdej sciezce.
Kazdy nagrany wokal jest inny wiec nie ma na to recepty czego ile dodac i jak ZAWSZE ustawic TAKIE SAME parametry np kompresora. W tym przypadku trzeba pokrecic galka TRESHOLD i zobaczyc w ktorym momencie kompresor zaczyna dzialac. Parametr RATIO mowi nam ILE sygnalu chcemy slompresowac.
W jednym z moich nagran "Oprocz blekitnego nieba" bodajze od okolo 2:30 wrzucilem kilka obrazkow z nagrania w Cubase.
Mam nadzieje ze troche Ci to pomoglo.
Pozdrawiam.
programowanie perkusji midi, pomoc w Cubase.
tuomi mężczyzna, 34
Boguchwała (Rzeszów)
Nagrań: 0, Postów: 9
28 lutego 2017 o 06:01
Zgłoś do moderacji
Nie stosuję już Audacity (przerzuciłem się tymczasowo na AdobeAudition) jednak podstawowymi funkcjami i efektami jakie wykorzystywałem zarówno w Audacity jak i AA to czasami Echo/pogłos, Equalizer (w AA) i przede wszystkim (przy ścieżce wokalnej) usuwanie szumów.
"Nie mów mi, że taki jest ten świat
Nie mów mi, że tak już musi trwać"
wiktorseb mężczyzna, 52
Warszawa
Nagrań: 58, Postów: 4
21 marca 2017 o 16:44
Zgłoś do moderacji
Według mnie usuwanie szumu dużo daje przy ścieżce wokalnej. Polecam.
Na moim profilu mozecie posłuchać piosenek Turnaua, Grechuty, Kaczmarskiego, Bajora, Krajewskiego i Sinatry oraz Starego Dobrego Małżeństwa i Dżemu. Zapraszam.