lilja kobieta
Nagrań: 0, Postów: 6
8 czerwca 2016 o 11:49
Zgłoś do moderacji
Mam do was pytanie, od czego zacząć naukę. Moja młodsza siostra, którą się opiekuję ma 6 lat i chciała by zacząć naukę gry na pianinie. Czy od razu rozpocząć na poważnie od pianina czy może najpierw kibord?
eksperto mężczyzna
Nagrań: 0, Postów: 46
9 czerwca 2016 o 09:02
Zgłoś do moderacji
Zależy czy ma to być nauka, czy tylko próba zobaczenia czy się spodoba. Dobrze, by siostra poszła na jakieś próbne zajęcia i sam zobaczyła co jej bardziej odpowiada oraz żeby nauczyciel wypowiedział się w tej kwestii. Jeżeli chodzi o naukę to zdecydowanie lepiej od razu rozpocząć od pianina.
lilja kobieta
11 czerwca 2016 o 11:23
Zgłoś do moderacji
Już byliśmy na takich zajęciach u pani która na kibordzie uczy i powiedział, że Julka ma talent i bardzo dobrze poszły jej pierwsze zajęcia i warto by zaczęła systematycznie chodzić na zajęcia.
eksperto mężczyzna
13 czerwca 2016 o 08:55
Zgłoś do moderacji
Każdy chwali swoje, to jest biznes tej Pani więc pewno nawet jak by nie poszło siostrze za dobrze, też prawdopodobnie powiedziałaby, że ma talent i dobrze było. Myślałem, raczej o zajęciach z jakimś nauczycielem od fortepianu, który uczy w szkole muzycznej. Na keyboardzie może praktycznie każdy się nauczyć grać, na pianinie trzeba mieć już większy talent i predyspozycje. Jeżeli siostra naprawdę jest zaangażowana i widać że to ją bardzo interesuje i daje radość, to proponowałbym od początku naukę rozpocząć od pianina. Niech się dziecko normalnie rozwija.
lilja kobieta
16 czerwca 2016 o 09:59
Zgłoś do moderacji
No właśnie, trochę mam problem bo na lekcję fortepianu to musiałbym z nią dojeżdżać do 20 km miasta, nauczycielkę keyboardu mamy na miejscu, no i pianina są jednak znacznie droższe. A jeżeli byśmy się zdecydowały na pianino, to jakie było by z tych tańszych najlepsze?
eksperto mężczyzna
20 czerwca 2016 o 10:27
Zgłoś do moderacji
Myślę, że odległość 20 km wcale nie jest dużą odległością, zakładając że dysponujesz samochodem czy masz autobus i nie musisz iść na piechotę czy w zimę rowerem jeździć. Poza tym jeżeli to miały być prywatne lekcje, a nie w szkole muzycznej, to często nauczyciele sami dojeżdżają do swoich uczniów. Jeżeli chodzi o wybór pianina, to na takie całkowicie najtańsze bym się nie porywał, bo będzie to instrument wątpliwej jakości nie tylko pod względem brzmienia, ale przede wszystkim mechanizmu. Napisz ile możesz wyasygnować na ten cel, to będzie można coś konkretnego doradzić.
lilja kobieta
22 czerwca 2016 o 07:15
Zgłoś do moderacji
Nie mam wolnej gotówki, więc pewno będę musiała i tak na jakieś raty kupić. Myślę, że w granicach 1500 max. do 2000 zł mogłabym sobie pozwolić.
eksperto mężczyzna
22 czerwca 2016 o 12:19
Zgłoś do moderacji
Do dwójki to najlepsze będzie casio cdp-130, który w tej półce cenowej najlepiej wypada. Charakteryzuje się dobrym brzmieniem i niezłą klawiaturą. Ale skoro planujesz zakup na raty, to może warto by szarpnąć się na model z wyższej półki. Taki px-160 wprawdzie przekracza o kilkaset złotych Twój budżet, ale jest już instrumentem z najnowszymi rozwiązaniami technologicznymi. Ma świetne brzmienie a klawiatura bardzo dobrze i wiernie odzwierciedla instrument akustyczny.