fatlata kobieta
Nagrań: 0, Postów: 4
9 lutego 2016 o 15:28
Zgłoś do moderacji
Chciałabym nauczyć się grać na jakimś instrumencie, tylko nie wiem na którym najłatwiej by mi poszło. Gitara czy pianinko organowe? Gitarę można już kupić za ok 100 zł a organy kosztują ok. 350 zł. Co łatwiejsze?
10 lutego 2016 o 10:32
Zgłoś do moderacji
To co nazywasz "pianinkiem organowym" to jest keyboard i zapewniam Cię, że ani dobrej gitary za 100 nie kupisz, ani keyboardu dobrego za 350. Sądząc po twoim zorientowaniu cenowym wnioskuję, że oglądałaś te pseudo instrumenty w jakiejś sieciówce. One tylko z wyglądu przypominają instrumenty, tak naprawdę to trzeba je traktować w kategorii zabawek muzycznych. Myślę, że łatwiej a przynajmniej szybsze efekty osiągniesz rozpoczynając grę na klawiszach. Na gitarze też nie jest trudno, zwłaszcza jeżeli chodzi o grę chwytami, ale melodię jest znacznie trudniej zagrać niż na keyboardzie. Na początek proponowała bym Ci jakiś keyboard markowy z funkcją edukacyjną. Już za ok 600 zł, możesz kupić jeden z bardziej popularnych keyboardów edukacyjnych Casio model ctk-3200. Ma on już dynamiczną klawiaturę, gdzie w tańszych modelach jest to rzadkością, wejście słuchawkowe dzięki czemu możesz ćwiczyć nawet w nocy oraz złącze USB dzięki któremu możesz podłączyć instrument np: do komputera.
fatlata kobieta
15 lutego 2016 o 17:56
Zgłoś do moderacji
A długo trzeba się uczyć na takim keyboardzie, żeby zacząć grać jakieś proste melodie biesiadne czy disco polo itp.
16 lutego 2016 o 12:27
Zgłoś do moderacji
Wszytko to zależy od indywidualnych predyspozycji uczącego się. Jeden po tygodniu, dwóch już zacznie coś prostego wygrywać, drugiemu i pół roku będzie mało. Dla tego, zasugerowałam żebyś decydując się na zakup keyboardu zwróciła uwagę na to by posiadał on funkcję edukacyjną. Bardzo fajnie rozwiązane jest to w keyboardach serii ctk marki casio. Dzięki tej funkcji, znacznie łatwiej jest pokonać pierwsze trudności w grze.
fatlata kobieta
24 lutego 2016 o 07:56
Zgłoś do moderacji
Znalazłam jeszcze za 400 zł model casio ctk1150, może ten instrument byłby dobry na początek?
24 lutego 2016 o 15:45
Zgłoś do moderacji
Jeżeli za bardzo nie możesz nic więcej przeznaczyć na zakup instrumentu, to za 400 złotych nic lepszego nie kupisz, chyba że jakiś używany, ale z tymi to różnie bywa. Natomiast musisz wiedzieć, że ten model nie ma dynamicznej klawiatury a jest to dość istotna opcja, którą warto by keyboard posiadał. Sama musisz podjąć decyzję czy dozbierasz jeszcze trochę i kupisz np: ctk3200, czy zostajesz przy ctk1150.
fatlata kobieta
4 marca 2016 o 08:20
Zgłoś do moderacji
Rozmawiałam ze znajomym który trochę gra i powiedział, że te wszystkie keyboardy do tysiąca złotych to zabawki niewarte zakupu. Powiedział mi że za 1500 zł to już można kupić profesjonalny aranżer, oczywiście używany, a jak chcę kupić sobie nowy to muszę szykować kilka tysięcy. Trochę mnie tym wszystkim zniechęcił.
7 marca 2016 o 19:09
Zgłoś do moderacji
Można i za 15 tys. kupić instrument, ale my mówimy o instrumentach jakie są teraz w Twoim zasięgu finansowym. Wiadomo, że za 400 czy 500 złotych nie kupisz profesjonalnego instrumentu, ale na taki jeszcze przyjdzie czas.