23 listopada 2015 o 17:18
Zgłoś do moderacji
Witam.
Zwracam sie do Was z prośbą o pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu.
Aktualnie nagrywam shure pg48, emu-0204, zwykłe słuchawki panasonica nauszne za 80zł, mixcraft.
o ile z mikrofonu i mixcrafta jestem zadowolony to problem mam w pierwszej kolejności z kartą (przy włączonym mixcrafcie nie mogę włączyć niczego np. na yt, do tego raz na jakiś czas zaczyna coś trzeszczeć i pomaga wtedy tylko wyłączenie i włączenie karty.. ale to już chyba jakaś usterka), w drugiej kolejności problem ze słuchawkami: gdy monitoruje na nich wokal podczas nagrywania wszystko jest ok, ale gdy puszcze już nagrany na głośnikach to tak jakbym śpiewał w innej tonacji. Sprawa ma sie inaczej gdy nagrywam bez słuchawek, wtedy wszystko jest ok.
Stwierdziłem, że trzeba zainwestować w nowy sprzęt.
i tu prośba do Was: co polecacie? na czym pracujecie?
Zależy mi na czymś lepszym niż mam aktualnie. Mowa tu o karcie, słuchawkach i monitorach.
Co myślicie o FOCUSRITE SCARLETT?
rob76 mężczyzna, 48
Edenderry / Łabowa
![rob76](https://static.ising.pl/users/1584205/avatar_75.jpg?1587392323)
Nagrań: 142, Postów: 77
25 listopada 2015 o 17:33
Zgłoś do moderacji
Witaj
Interface audio jest sercem kazdego studia dlatego. Ze sprzetem w dzisiejszych czasach jest tak ze dzialaja ale nie z kazdym zestawieniem. Przy kupnie interface'u kieruj sie opiniami roznych uzytkownikow. Czesto a nawet bardzo czesto zdarza sie ze wystepuja problemy ze sterownikami lub sprzet z niewiadomo z jakiego powodu przestal reagowac.w swojej przygodzie z dzwiekiem urzywalem 3 interface'ow
1. Line6 ux2 - bezproblemowy. Sprawdzal sie w nagrywaniu gitary jak i wokalu.
2. Karta na pci M-audio delta 1010 lt - dobra bo na pci ( prawie zerowa latencja) jednak sprawiala wiele problemow przy instalacji. Ciagle jakies niechciane szumy i piski. Gryzla sie z modulem wifi itp...itd...
3. Rme fireface ufx - od 3 lat podlaczony pod usb zero problemow, jedna instalacja i wszystko dziala sprzet plug & play. Jakosc sprzetwornikow mikrofonowych na najwyzszym poziomie. Jednym zdaniem sprzet stworzony zeby dzialal.
Co do odsluchow. Nie miksuj na sluchawkach. Uzywaj ich tylko podczas nagrywania. Ja uzywam sluchawek syna vic fitrh ktorych syn uzywa podczas grania na perkusji. Bardzo dobrze izoluja i sa wygodne.
programowanie perkusji midi, pomoc w Cubase.
25 listopada 2015 o 23:28
Zgłoś do moderacji
Bardzo dziękuje za wskazówki.
Co do słuchawek to wlasnie mam zamiar tylko na nich nagrywać. Reszta na monitorach.
Podałbyś mi jakiś link do tych słuchawek? Rozumiem, że to nauszne?
Niestety ta karta Rme nie na moją kieszeń. Myślałem o czymś koło 1tyś.
Co do tego kierowania się opiniami użytkowników, to niestety przy wyborze emu tak wlasnie postąpiłem. Być może trafiłem na wadliwy sprzęt, ale już sam fakt, że ciężko o sterowniki pod win7 bardzo denerwuje.
rob76 mężczyzna, 48
Edenderry / Łabowa
![rob76](https://static.ising.pl/users/1584205/avatar_75.jpg?1587392323)
Nagrań: 142, Postów: 77
26 listopada 2015 o 09:14
Zgłoś do moderacji
http://www.thomann.de/ie/vic_firth_sih1_kopfhoerer.htm
link do słuchawek . Są to słuchawki nauszne.
programowanie perkusji midi, pomoc w Cubase.