31 sierpnia 2015 o 11:44
Zgłoś do moderacji
Witam,
Od września mój syn zaczyna naukę w Szkole Muzyczne I st. na pianinie. Szukamy instrumentu, który najlepiej się sprawdzi do ćwiczenia w domu. Co możecie doradzić mi w kwocie do 3000 zł i czy warto kupić używany instrument czy najlepiej nowy.
31 sierpnia 2015 o 14:02
Zgłoś do moderacji
Mój syn w tamtym roku rozpoczął naukę w szkole muzycznej. Kupiłem mu do ćwiczeń w domu cyfrowe pianino Casio PX-150. Razem ze statywem i listwą z potrójnym pedałem zapłaciłem niecałe 2800 zł. Naprawdę bardzo dobre pianino charakteryzujące się bardzo dobrą klawiaturą. Początkowo rozważałem zakup Rolanda F-20, ale tam niestety nie ma możliwości podpięcia listwy z potrójnym pedałem.
1 września 2015 o 16:00
Zgłoś do moderacji
W tej klasie cenowej PX150 chyba jest najciekawszą opcją bo oferuje podobną jakość wykonania co Roland czy Yamaha a ma do tego kilka funkcji więcej. Roland F-20 niema klawiatury młoteczkowej, ma mniej efektów i wydaje mi się, że Casio ma też lepszą funkcję nagrywania. Efekty są o tyle przydatne, że urozmaicają grę w trakcie nauki a do tego powodują, że sam klawisz ma więcej zastosowań w graniu studyjnym czy koncertowym.
Testowaliśmy z kolegą kilka instrumentów pod kątem bluesowego/rockowego grania jakiś czas temu i z tego co pamiętam padło właśnie na Casio - wahał się pomiędzy PX 350 a PX 150. Testowaliśmy jeszcze Yamahe ARIUS YDP-142C - ciekawe pianino z bardzo dobrą ważoną klawiaturą (też ma listwę z potrójnym pedałem) ale tu zabrakło brzmień, efektów DSP i cena była wyższa.
dell mężczyzna
Nagrań: 0, Postów: 3
17 listopada 2015 o 00:01
Zgłoś do moderacji
W tym przedziale cenowym px 150 bardzo dobra opcja, ale jest jeszcze jeden klawisz mianowicie px 350.
Troszeczke wyższy model z większymi możliwościami i w dodatku mieści się w cenie 😉
Pianino cyfrowe PX-350 to naprawde super połączenie doskonale brzmiącego, przenośnego pianina cyfrowego, z funkcjonalnością na poziomie zaawansowanego aranżera.
Zostało ono wyposażone w opcję nagrywania wielościeżkowych utworów, posiada wbudowanych 180 różnych akompaniamentów oraz 250 brzmień instrumentów.
Dodatkowo firma Casio idąca cały zcas do przodu z techniką wprowadziłą złacze USB-MIDI, które pozwala na bardzo dobrą komunikacje pianina z komputerem.
Obecnie cena nowego to 3000 zł a oto przecież chodzi żeby miec dobry statek w dobrej cenie 😉
Ale wybór zostawiam Panu. 😉
8 stycznia 2016 o 15:27
Zgłoś do moderacji
PX-150 ma już swojego następce PX-160 które zostało trochę (jak to mówią) bardziej podrasowany w stosunku do poprzedniego modelu. m.in. wylot dźwięku znajduje się już nie tylko z tyłu, ale także skierowany jest w stronę grającego. Instrument został wyposażony w efekt Damper Resonance oraz Damper Noise, którego poprzednik nie posiadał, a które zdecydowanie poprawiają brzmienie fortepianu.