14 lipca 2015 o 13:10
Zgłoś do moderacji
Witam forumowiczów,
w sierpniu moja córeczka będzie obchodziła szóste urodziny, a ponieważ zauważyłem ostatnio, że coraz bardziej zaczyna się interesować muzyką tzn: ogląda wszystkie programy muzyczne, przytrzymuje się przy grajkach ulicznych i ich słucha, w domu sobie podśpiewuje to postanowiłem, że na urodziny kupił bym jej keyboard. Niestety nie jestem zbytnio w tym temacie zorientowany, dla tego prośba do znawców tego tematu: jaki by keyboard dla takiej 6-latki był najodpowiedniejszy. Na co zwrócić uwagę, tak by niebyła to jakaś typowa zabawka, tylko żeby córka mogła na tym sobie pograć.
15 lipca 2015 o 12:03
Zgłoś do moderacji
Musisz najpierw określić budżet jaki zamierzasz na ten zakup przeznaczyć, bo rozpiętość cenowa jest naprawdę duża i zaczyna się od kilku stówek za które kupisz najprostszy keyboard raczej zaliczany do grupy zabawek, a kończy się na kilku i nawet kilkunastu tysięcy gdzie kupujesz potężną stację roboczą posiadającą niemal wszystko czego potrzebuje muzyk, aranżer czy kompozytor. Oczywiście podejrzewam, że na początek masz namyśli zakup instrumentu należącego do grupy tych tańszych, ale to też musisz określić, czy chcesz wydać 500 zł czy 1500zł. Dla dzieci są specjalnie dedykowane keyboardy posiadające funkcje edukacyjne, dzięki którym łatwiej dziecku pokonać pierwsze kroki w edukacji muzycznej. Dodatkowo niektóre modele posiadają podświetlaną klawiaturę, co też dziecku ułatwia naukę gry. Reasumując napisz ile chcesz wydać, to będziemy proponować konkretne modele.
16 lipca 2015 o 12:12
Zgłoś do moderacji
No nie chciał bym jej kupować takiego najprostszego i zarazem najtańszego instrumentu, żeby mi dziecko za dwa miesiące nie powiedziało, że przydał by się lepszy. Pewno taki nawet najsłabszy na pierwsze miesiące jej by starczył, ale wolał bym coś takiego trochę bardziej rozbudowanego. I to co napisałeś, żeby miał te funkcje edukacyjne, bo ja jej w nauce gry to nie pomogę za bardzo, najwyżej jakieś lekcje jej wykupię. Myślałem początkowo o kwocie do 1000 zł, ale jak będzie warto dołożyć jeszcze kilka stówek i kupić coś znacznie lepszego to jakoś dam radę 🙂
22 lipca 2015 o 03:27
Zgłoś do moderacji
Jak na pierwszy keyboard edukacyjny budżet tysiąca złotych powinien Ci wystarczyć. Nie ma co się też porywać na zbyt mocno rozbudowany instrument, ponieważ i tak sześcioletnie dziecko ze zbyt zaawansowanych funkcji by nie skorzystało. Poza tym może Twoja córka złapie takiego bakcyla muzycznego, że będzie chciała pójść do szkoły muzycznej, a wtedy to już trzeba będzie pomyśleć o innym instrumencie jakim jest pianino. Proponował bym Ci byś wziął pod uwagę zakup Casio CTK-4400. Jest to instrument, który można już nabyć za niecałe tysiąc złotych, posiadający skuteczny system nauki gry z funkcją nagrywania. Jest on wyposażony w 48 głosową polifonię, co w tej klasie instrumentów jest rzadkością.
27 lipca 2015 o 11:06
Zgłoś do moderacji
Może z tym najgorszym rzęchem to trochę przesadziłaś, bo dziecko musi być zadowolone w przeciwnym razie może się tylko zniechęcić. Natomiast zgadzam się co do tego, że nie trzeba zbytnio szaleć z budżetem ponieważ na początek nie ma potrzeby mieć zbyt skomplikowanego instrument, bo można się tylko pogubić. No i skoro Andrzej piesze, że to ma być prezent na urodziny, to dobrze by ten instrument był nowy, bo z używanego prezentu dziecko może być niezbyt zadowolone.
dell mężczyzna
Nagrań: 0, Postów: 3
17 listopada 2015 o 00:14
Zgłoś do moderacji
witam.
Popieram użytkownika "Weselnik".
Użuwany prezen mogłby troche zniechecic małą a przeciez chodzi tu oto by ja w tą bajke wciągnąć .
Ctk 4400 to dobry klawisz do nauki z funkcjami nagrywania.
Myśle że byłby to dobry wybór.
calmowa kobieta
Nagrań: 0, Postów: 5
18 listopada 2015 o 13:55
Zgłoś do moderacji
Mój syn uczy się gry na pianinie od prawie 3 lat, zaczął naukę jako siedmiolatek. Z braku warunków w mieszkaniu (mały metraż), a także finansowych ( nie każdego od tak stać, aby wydać min. 1800 na pianino!) kupiliśmy keyboarda yamaha PSR E423. Zwracaliśmy szczególną uwagę na to, aby keyboard miał dynamiczną klawiaturę ( żeby trzeba było uderzać w klawisze tak jak na prawdziwym pianinie aby wydobyć odpowiedni dźwięk). Polecam go z czystym sumieniem, działa bez zarzutu. Do 500 zł nowego nie kupisz, ale może warto rozejrzeć się za używanym?
luka25 kobieta
Nagrań: 0, Postów: 7
23 listopada 2015 o 17:05
Zgłoś do moderacji
Też mi się wydaje że ctk 4400 w zupełności wystarczy na początek jest prosty w obsłudze a nadmiar skomplikowanych funkci na początku potrafi zniechęcić do nauki
18 stycznia 2016 o 18:18
Zgłoś do moderacji
Jako keyboard edukacyjny ctk 4400 spełnia swoje zadanie wzorowo. Obsługa jego jest stosunkowo prosta i wręcz intuicyjna. Wbudowany system lekcji, pozwala na szybką i efektywną samodzielną naukę. Na pierwsze kroki w muzyce spokojnie wystarczy, ale jak dziecko będzie chciało się w tym kierunku rozwijać i kształcić, to obowiązkowo trzeba będzie szykować się do zakupu pianina. Często rodzice nie zdają sobie sprawy i wręcz wyrządzają dziecku krzywdę myśląc, że keyboard może zastąpić w nauce pianino. To są dwie zupełnie różne klawiatury i tylko z wyglądu są podobne do siebie.