19 marca 2010 o 19:55
Zgłoś do moderacji
Kiedy śpiewam cicho to śpiewam w miarę czysto, kiedy zaczynam śpiewać głośniej to niestety moja barwa głosu staje się nieczysta, z czego może to wynikać ?
solistka587 kobieta, 37
Turza Śląska
Nagrań: 35, Postów: 1
19 marca 2010 o 21:37
Zgłoś do moderacji
jak sie spiewa przeponą bo wszyscy tylko o tej przeponie a nikt nie psze żadnych rad
Wioleta
voolf kobieta, 32
Starachowice
Nagrań: 1, Postów: 54
29 marca 2010 o 20:55
Zgłoś do moderacji
przepona: spróbuj wdychać i wydychać z rękami położonymi na podbrzuszu tak, aby cały brzuch się rozszerzał. jakby głęboko to powietrze docierało do ciała. Faceci mają to naturalnie, kobiety muszą oddychanie przeponą wyćwiczyć. Przy oddychaniu nie ruszać ramionami i oddychać głęboko. Przy wszelkich ćwiczeniach może się kręcić w głowie, więc nadmiar niewskazany. Poza tym, po rękach na podbrzuszu trzymamy ręce na schabikach z tyłu i też próbujemy poprzez wdech je rozszerzyć. Jakby komuś kiedykolwiek się przydało.
http://www.youtube.com/watch?v=38Fjnk4RX58
31 marca 2010 o 17:08
Zgłoś do moderacji
Ja chyba jestem bardziej "przystosowana" do śpiewanie głośno i "mocno", bo akurat gorzej idzie mi śpiewanie cicho. Kiedy chcę śpiewać cicho to jest albo nieczysto, albo w ogóle nie jest, bo głos mi zanika 😛 To trochę dziwne. Macie jakieś rady dla mnie? Będę ćwiczyła przeponę, dzięki za podsunięcie pomysłu 🙂 Jestem amatorką, żeby nie było. Śpiewam dla satysfakcji 🙂
.
wlochacio mężczyzna, 67
Szczecin
Nagrań: 1216, Postów: 78
31 marca 2010 o 20:22
Zgłoś do moderacji
super sposób na super głos ,proponuje obejrzeć film "świat się śmieje",jest tam scenka muzyczna ,jak należy spiewać spożywając jajeczko hihihihihihihhi
orfio
agata222 kobieta, 35
Nagrań: 19, Postów: 639
9 kwietnia 2010 o 21:50
Zgłoś do moderacji
magda0303 pisze:
Proponuję bardzo proste ćwiczonko: rękę kładziemy w miejscu gdzie kończą się nasze żebra (po środku, tam gdzie jest tzw. splot słoneczny) wywalamy jęzor i dyszymy jak zmęczony piesek🙂 Wyższą szkołą jazdy (ale potrzebną) jest jednoczesne spinanie dolnych mięśni brzucha🙂 Pod ręką powinniśmy czuć jak przy tych wdechach i wydechach rusza się właśnie przepona... Najlepiej to robić przed lustrem i obserwować czy przy wdechach nie ruszają nam sie ramiona... Jeśli się ruszają to znak, że powietrze weszło w płuca a nie do przepony.
Powodzenia🙂
O matko...
😛 Powietrze nie dostaje się do przepony, bo przepona to mięsień znajdujący się w dolnej części żeber, "pod" płucami
😛 Oddziela jamę brzuszną od klatki piersiowej. Podczas oddychania przeponowego chodzi o to, żeby dzięki pracy przepony powietrze wypełniło całe płuca, a nie tylko ich górną część.
"Żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam"
voolf kobieta, 32
Starachowice
Nagrań: 1, Postów: 54
9 kwietnia 2010 o 23:15
Zgłoś do moderacji
claudia27 pisze:
Ja chyba jestem bardziej "przystosowana" do śpiewanie głośno i "mocno", bo akurat gorzej idzie mi śpiewanie cicho. Kiedy chcę śpiewać cicho to jest albo nieczysto, albo w ogóle nie jest, bo głos mi zanika 😛 To trochę dziwne. Macie jakieś rady dla mnie? Będę ćwiczyła przeponę, dzięki za podsunięcie pomysłu 🙂 Jestem amatorką, żeby nie było. Śpiewam dla satysfakcji 🙂
zawsze piano jest trudniej zaśpiewać bo trzeba bardziej zewrzeć tyłek, bardziej sprzężyć mięśni i lepiej zaśpiewać techniczne żeby było czysto...
http://www.youtube.com/watch?v=38Fjnk4RX58
altowka kobieta, 35
Szczecin
Nagrań: 20, Postów: 776
13 kwietnia 2010 o 00:18
Zgłoś do moderacji
A propos śpiewania przeponowego, czyli brania pełnego oddechu: spróbujcie zauważyć jak oddychacie tuż przed snem. Wtedy nasz organizm 'sam z siebie' oddycha przy użyciu tego magicznego mięśnia. Unosi nam się dół brzucha a nie ramiona.
Przepona jak to już wspomniano to mięsień. Nie oddycha się nim, tylko należy nauczyć się go wykorzystywać podczas pobierania powietrza. Kiedy oddychamy normalnie, piersiowo- wykorzystujemy tylko 1/3 możliwości naszych płuc.
17 sierpnia 2012 o 22:46
Zgłoś do moderacji
Odświeżam. Więc czy i ja spiewam nieczysto?
MUZYKA? = ŻYCIE !
17 sierpnia 2012 o 23:14
Zgłoś do moderacji
A jka się tego ,,pozbyć,? Co zrobić, żeby było inaczej?
Edytowano 26 sierpnia 2012 o 09:55 przez moderatora.
MUZYKA? = ŻYCIE !