greenpath mężczyzna, 30
Nagrań: 86, Postów: 1135
3 maja 2013 o 13:44
Zgłoś do moderacji
Znam zespoły, lokalne zespoły z mojego miasta, które wg. mnie powinny mieć międzynarodowe kontrakty z wytwórniami muzycznymi. A grają tylko w lokalnych klubach. Byłem ostatnio na koncercie dwóch z tych zespołów w małej "kawiarni" (taki pub, w którym odbywają się koncerty i z kawiarnią ma niewiele wspólnego).
Bardzo fajnie grają i są moim zdaniem lepsi od niejednego zespołu, który jest puszczany w radiu.
Jedni nawet jeżdżą co prawda po Europie i ich piosenki lecą w radiach, ale nie są aż tak bardzo znani.. na całą Polskę.
Inna grupa artystów to taka, która rozpoczyna swoją karierę na YT i w Internecie lub telewizji (PSY,The Saturn Band (ci od Różowej taczki), Weekend i jeszcze kilku można wymienić) i pomimo mniejszego lub większego talentu trafiają praktycznie do każdego, robią chłam a nie ambitną muzykę i więcej osiągają od zespołów, które nagrywają płyty i ciężko pracują nad nowym materiałem.
Którą drogą pójść żeby odnieść jak największy sukces ? Jak się dostać do stacji radiowych (raczej jak moja muzyka ma to zrobić) ? Grać na festynach rodzinnych i knajpach i czekać na cud czy nagrać kiczowaty chłam i wypuścić go do Internetu ? Może ostatnie pytanie wydawać się odpowiedzią, ale ma ono zachęcić do dyskusji.
Edytowano 4 maja 2013 o 13:11.
http://www.plemiona.pl/8550629-52488-pl75.html?ref=player_invite_linkrl&ik=pILh
3 maja 2013 o 14:23
Zgłoś do moderacji
Nie każdy kto tworzy muzykę robi to dla kariery. Zespoly takie grają w malych klimatycznych pubach, kawiarniach i to sprawia, że są tak magiczni. Może szkoda marnować talent? Po wejściu w ten "cudnowy' świat showbiznesu ciężko być sobą i nawet nie wiedząc o tym robimy i tworzymy to czego oczekują inni i kończy się to co było "tym czymś" danego zespołu. Aktualnie w polsce mamy "artystów" kilku utworów... a to chyba nie o to chodzi w tej pasji...
Justyś
greenpath mężczyzna, 30
3 maja 2013 o 14:53
Zgłoś do moderacji
W sumie tak, ale fajnie jest być znanym i nieźle jest napisać 1 piosenkę, która podbije serca milionów i za kase z tantiem mieć ustawione życie finansowo do końca życia (albo na wiele lat) bo takie przypadki też się na świecie zdarzają, albo kasę żeby zrobić sobie w domu studio nagraniowe.
3 maja 2013 o 15:10
Zgłoś do moderacji
Greenpath myślałam , że jesteś mądrzejszy.... Zgadzam się z Justysią
😉
Nie dziw się, że masz pod górkę jeśli wybierasz się na sam szczyt...
xbakusdaniox mężczyzna, 22
Wałbrzych
Nagrań: 126, Postów: 1253
3 maja 2013 o 15:32
Zgłoś do moderacji
greenpath pisze:
albo kasę żeby zrobić sobie w domu studio nagraniowe.
pisałeś, że chcesz robić muzę w ejay'u to po co Ci studio nagrań, poza tym w eyaj'u raczej hita nie zrobisz
----------xbakusdaniox-----------
☺☼♪♫▬▬▬▬▬▬▬♫♪☼☺
natala13170 kobieta, 28
Katowice
Nagrań: 75, Postów: 196
3 maja 2013 o 16:05
Zgłoś do moderacji
Hm.. ja uważam, że jeżeli zalezy Ci na dobrej muzyce to nie warto tworzyć bezsensownego kawałka na jaki złapią się dzisiejsi ludzie... bo im sławniejszy kawałek tym szybciej później o nim zapominają.... a w showbiznesie nie jest tak kolorowo jak się by tu ludziom wydawało.... można popaść w wiele problemów nie wiedząc nawet o tym,
Moim zdaniem lepiej tworzyć dla siebie i tych co chcą słuchać a na siłę nic nie działać bo to nie ma sensu..
😉
Jeżeli muzyka będzie warta słuchania to ludzie sami przyjdą i wysłuchają.. oczywiście nigdy przy dobrej muzyce nie można liczyć na tłumy, bo niestety jest coraz mniej ludzi słuchających dobrej muzyki przez tyle chłamu co to teraz wychodzi..
😕
to jest moje zdanie
🙂
Pozdrawiam
🙂
,, Powodzenia - nie dziękuję bo nie muszę ja mam to co chcę a RAP wypełnia moją duszę... " <3
greenpath mężczyzna, 30
3 maja 2013 o 17:34
Zgłoś do moderacji
Mi chodzi o to żeby być muzykiem na cały etat, a nie klawiszowcem grającym "do kotleta" przy piwie po pubach.
3 maja 2013 o 18:33
Zgłoś do moderacji
Greenpath - zacznij od wrzucania coverów tutaj i na YouTube, co pewnie już zrobiłeś...
potem napisz/pójdź/zadzwoń do jakiejś wytwórni.
...wiszę nad ziemią centymetr albo dwa,
Zazdrość i nienawiść jak mrówki błądzą wśród traw,
Zamykam oczy i liczę do trzynastu,
Nim zajdzie słońce tęsknić będę
greenpath mężczyzna, 30
4 maja 2013 o 00:45
Zgłoś do moderacji
Wolę własny materiał od coverów bo nie ma porównania z oryginałem, jest większa satysfakcja. Tylko, że wymyślić piosenkę od 0 jest dość ciężko i to jest tylko pozornie łatwe. Ale ostatnio mi się udało
😃
greenpath mężczyzna, 30
4 maja 2013 o 12:31
Zgłoś do moderacji
xbakusdaniox pisze:
greenpath pisze:albo kasę żeby zrobić sobie w domu studio nagraniowe.
pisałeś, że chcesz robić muzę w ejay'u to po co Ci studio nagrań, poza tym w eyaj'u raczej hita nie zrobisz
E- Jay mi był potrzebny tylko do sklejenia jakiegoś bita, perkusji, etc. A resztę chciałem nagrać keyboardem, mniejsza o to. Chodzi mi ogólnie o to, że pisząc jedną piosenkę można zarobić tyle, że na trochę nowego sprzętu muzycznego wystarczy..