-->

19 czerwca 2018

MOJE PLANY NA WAKACJE :)

Niedługo wakacje!!

Moje plany na wakacje:

*Wyjechać do Anglii do rodziny spędzić z nimi czas.


zwiedzić :

 Londyn,

 Studio Warner tam gdzie kręcili Harry'ego Pottera,

 zobaczyć budki telefoniczne

 pójść nad  morze w peterborough

 pójść do hinduskiej restauracji spróbować hinduską kuchnie 

 pójść do Londynu eye 

 przejechać się czerwonym piętrowym autobusem po mieście

 zrobić sobie zdjęcie z u boku gwardzisty jej królewskiej mości , w niedżwiedziej czapie 

 zobaczyć środek w Katedrze św. Piotra, Pawła i Andrzeja 






Zwiedzić:


 Niemcy 

zobaczyć się z rodziną

zobaczyć mur Berliński 

bramę Brandenburską w Berlinie

 Katedra Świętego Piotra i Najświętszej Marii Panny w Kolonii

ogród angielski







Zwiedzić:
 Poznań


zobaczyć ulicę roosevelta 5 tam gdzie Małgorzata Musierowicz opisała lody bohaterów Borejko 

zobaczyć przepiękny stary rynek

zobaczyć ratusz 




a wy jakie macie plany na wakacje ?!

Piszcie w komentarzu :)


7 kwietnia 2018

Najsłodsze wideo w historii Newsweeka: Jak powstaje czekolada?

Najsłodsze wideo w historii Newsweeka: Jak powstaje czekolada?

Pochłaniający zapach, tętent czekoladowej maszynerii i lejące się hektolitry gęstej cieczy.

Czekolada to produkt, bez którego niemal 90% populacji nie wyobraża sobie życia. Działa na nasze zmysły, uwodzi zapachem, drażni smakiem, wprawia w dobry nastrój. Skąd się wziął ten przysmak i jaka jest jego prawdziwa historia?
Od czasu, gdy czekolada pojawiła się na starym kontynencie, była pilnie strzeżoną tajemnicą. Hiszpanie przez lata ukrywali przed światem zdobyte przez Kolumba ziarna kakaowca. Ich kradzież groziła śmiercią. I to właśnie Hiszpanie, a dokładniej hiszpańscy zakonnicy, znający tajemne przepisy i orientalne przyprawy, wyczarowali pierwszą, słodką czekoladę.

Błyskawiczna kariera czekolady

W miarę jak zaczęła pojawiać się w kolejnych krajach Europy, zdobywała serca, rozbudzała emocje i przebojem wdzierała się na salony. Rozsmakowali się w niej zarówno możni tego świata, jak i zwykli zjadacze chleba. Swoją delikatnością pieściła zmysły koronowanych głów, ale także poprawiała nastrój najbiedniejszym.
Współczesna czekolada dostępna w niezliczonej ilości wariacji, kolorów, smaków i zapachów jest nieodłącznym atrybutem prawdziwego smakosza. Czarna, biała, gorzka czy nadziewana – wszystko zależy jedynie od naszych preferencji. Ale pamiętajmy, że kluczem do powstania idealnej tabliczki, słodkiego batonika, czy wyjątkowych w swoim kształcie pralinek, jest tradycyjny sposób wytwarzania.
REKLAMA

Wszystko zaczyna się od ziarenka!

Wszystko zaczyna się od aromatycznych ziaren, skrzętnie wydobywanych z owoców drzewa kakaowego. Poddane suszeniu i wstępnej fermentacji zamieniają kolor na ciemnobrązowy, nabierając aromatu. Proces przebiega na okołorównikowych plantacjach wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany. Kiedy wyschną, rozpoczyna się właściwy proces produkcji. Tu z pomocą czekoladowym rzemieślnikom rusza w pełni zautomatyzowana, nowoczesna maszyneria.
Ziarna po oczyszczeniu trafiają do prażenia, gdzie dzięki odpowiedniej temperaturze zdobywają charakterystyczny, mocny smak czekolady i przepiękną mahoniową barwę.
"Ostudzone ziarna są segregowane.  To wyjątkowy moment dla wyrobu finalnego – nazywamy go procesem doboru i mieszania ziarna kakaowego" – opowiada dyrektor fabryki Wawel, Wojciech Winkel.
Właśnie ten proces wpływa na niepowtarzalny smak każdego ze słodkich produktów. To esencja jakości i najbardziej strzeżona tajemnica każdego producenta.
Zmieszane ziarna miażdży się następnie, aż do otrzymania półpłynnej masy – zwanej miazgą kakaową. Zawiera ona 55 % tłuszczu, który odzyskujemy po odpowiednim tłoczeniu. Pozostałością po tłoczeniu  jest proszek kakaowy. Zestawienie mas czekoladowych na bazie: miazgi, tłuszczu, cukru, mleka, następuje wg. receptur będących ścisłą tajemnicą każdej z firm czekoladowych.

Czym jest konszowanie i temperowanie?

O tym, że dzisiejszy smak i wygląd czekolada zawdzięcza w dużej mierze Hiszpanom świadczy nazwa kolejnego procesu technologicznego. Chodzi o konszowanie – od hiszpańskiego "concha" – muszla. To bardzo ważny proces polegający na długotrwałym i intensywnym mieszaniu płynnej masy czekoladowej w konszach.
Właśnie wtedy masa czekoladowa jest uszlachetniana, zyskuje jedwabistą gładkość i należyty smak.
Potem następuje jeszcze temperowanie, niezbędne przed napełnieniem form. Nie chodzi tu jednak o zaostrzanie brzegów smakowitych czekoladowych tabliczek, a o proces powodujący końcową krystalizację tłuszczu kakaowego.
Takie działanie powoduje idealny połysk, zachowujący się przez długie miesiące podczas prawidłowego przechowywania tabliczek czekoladowych. Formowanie i pakowanie czekolady wieńczy cały ten kunsztowny proces. Teraz wystarczy już tylko dokonać wyboru i delektować się wyjątkowym smakiem ulubionych łakoci.


12 grudnia 2017

Moja strata mój kochany piesek [*]

Żałoba po stracie psa :(


Kochana Zorka spoczywaj w pokoju niech bóg ma cię w opiece <3 [*]
byłaś i będziesz kochaną psinką <3
zapalicie znicze dla pieska ? plii :( moje serce mi pęka :(

NIE ZAPOMNĘ CIĘ ZORKA :(
[*]

5 grudnia 2017

**Vlogmas#4**kosmetyki na zimę**

Jakie kosmetyki warto kupić na zimę?

Marzysz o pięknej, gładkiej i nawilżonej skórze zimą? Chcesz ją odpowiednio chronić przed mrozem? Zobacz, w jakie kosmetyki warto zainwestować!
Wiśniowy balsam do ust Love Nature, Oriflame, cena: ok. 12 zł.
Wiśniowy balsam do ust Love Nature, Oriflame, cena 
ok.12zł
Balsam do ciała Winter Care, Floslek, cena: ok. 15 zł.
Balsam do ciała Winter Care, Floslek, cena: ok. 15 zł.
Krem łagodzący zaczerwienienia SPF 15, MIXA, cena: ok. 21 zł.
Krem łagodzący zaczerwienienia SPF 15, MIXA, cena: ok. 21 zł.
Lipidowy krem ochronny LINUM, Dermedic, cena: ok. 30 zł.
Lipidowy krem ochronny LINUM, Dermedic, cena: ok. 30 zł.
Zimowy krem do rąk, Cztery Pory Roku, cena: ok. 5 zł.
Zimowy krem do rąk, Cztery Pory Roku, cena: ok. 5 zł.
ANEW Hydro Advance, krem na dzień, Avon, cena: ok. 35 zł.
ANEW Hydro Advance, krem na dzień, Avon, cena: ok. 35 zł.


**********************************


4 grudnia 2017

*VLOGMAS#3**Prezenty na święta Bożonarodzeniowe :)**

***PREZENTY!!!***

*********************************************************************************
***

Dzisiaj Vlogmas będzie o prezentach na święta Bożonarodzeniowe. :)
Jak wiecie prezenty każdy człowiek lubi dostawać podczas Wigilii.

Prezenty mogą być różne : :)

tutaj podam wam przykład :)








******
***



3 grudnia 2017

✵*#VLOGMAS#2*Ubiór na zimę jak dobrać 2017 ?!*✵

❆❆❆

 

Torba-listonoszka,czerwony sweter,lakierowany beret,a nawet białe kozaki! Sprawdzamy, jakie ubrania i dodatki będą modne zimą 2017 i koniecznie muszą znaleźć się w waszych szafach.Oto 10 must have'ów!
Lubimy je, bo są nie tylko uniwersalne, ale także bardzo praktyczne (nosząc je, zapominamy o szaliku!). Swetry z golfem to must have każdego sezonu jesienno-zimowego. Zimą 2017/2018 szukamy w sklepach golfów w odcieniach karmelu, mlecznej czekolady i burgundu. Ich "ambasadorką" spokojnie mogłaby zostać Kasia Tusk. Na jej instagramie .

Torebka listonoszka

Najmodniejszy model torebki na zimę 2017/2018? Listonoszka - koniecznie przewieszona przez ramię. Ten trend zawdzięczamy Marii Grazii Chiuri, która lansuje listonoszki w swoich kolekcjach dla Diora. Świetnie wyglądają noszone do marynarki w militarnym stylu, beretu albo grubego swetra. P.S. Nie tylko Dior ma w swojej kolekcji takie torby, koniecznie sprawdźcie też ofertę polskiej projektantki Zofii Chylak.

Lakierowany beret/kaszkiet

To kolejna rzecz na naszej liście must have'ów na zimę 2017/2018, którą zawdzięczamy Marii Grazii Chiuri. Inspirujemy się jej pokazami dla francuskiego domu mody i kaszkiety oraz berety nosimy już od jesieni. Zimą 2017/2018 poszukamy jednak ich błyszczącej wersji. Winylowa czapka wygląda świetnie. Nic więc dziwnego, że nie rozstaje się z nią Chiara Ferragni.

Buty "workery"

Wysokie szpilki zamieniamy w tym sezonie na ciężkie buty - sznurowane albo zapinane na metalowe klamry, koniecznie na grubszej podeszwie. Są wygodne i wbrew pozorom świetnie wyglądają zestawione ze zwiewną boho sukienką i kolorowym sztucznym futrem.

Czerwony sweter

#sweaterweather - to chyba najczęściej używany zimą hashtag na instagramie. W tym sezonie w złą pogodę nosić będziemy czerwone swetry - nie tylko są ciepłe, ale ich kolor doda wam energii. Gdzie je kupić? 

Marszczone kozaki

Zauważyłyście, że w zimowych kolekcjach sieciówek zamiast muszkieterk, pojawiły się kozaki z marszczoną cholewką i (najczęściej) ze stożkowym obcasem? Taki model inspirowany jest modelem butów Saint Laurent (projektu Anthony'ego Vaccarello), który już został okrzyknięty kultowym.

Coś sztruksowego

Okay, moda na denim nigdy nie przeminie, jednak zimą 2017/2018 częściej niż po dżinsowe rurki sięgać będziemy po sztruksowe szwedy. Sztruks po długiej nieobecności, znów wraca do mody. Wygląda świetnie noszony do wełnianych grubych swetrów i w sztruksowym total looku. W sklepach poszukajcie też sztruksowych marynarek i kombinezonów.

Białe buty

Kiedyś były synonimem kiczu i złego gustu, dziś powróciły do łask. Białe kozaki albo botki to dziś prawdziwy must have - mają je już w szafie chyba wszystkie influencerki. Jak je nosić? Załóżcie je do sztruksowych spodni 7/8 i oversize'owej marynarki albo sukienki khaki. Dobrze mogą prezentować się też w towarzystwie denimu. Uwaga! Nigdy nie łączcie ich z rajstopami.

Spodnie z wysokim stanem i wiązaniem

Po modzie na rurki, dzwony i kuloty nadszedł czas na spodnie z wysokim stanem wiązane materiałowym paskiem i nogawką 7/8 (na zdjęciu po lewej). Są "wymagające" - źle wystylizowane mogą być bezlitosne do naszej sylwetki - optycznie powiększają biodra i skracają nogi. Jednak gdy dobierzecie do nich odpowiednie buty i np. jednolity sweter oraz beret, będą prezentować się nonszalancko i bardzo efektownie. Warto zaryzykować.

Coś z kolekcji Erdem x H&M

Erdem x H&M - to najgorętsza współpraca tego sezonu! Tym razem ubrania i dodatki dla szwedzkiej siecówki stworzyłErdem Moralıoğlu. Jesteśmy pewne, że sukienki z misternymi koronkami, sztuczne futra, mięsiste swetry z warkoczowym splotem i marynarki z florystycznym motywem staną się hitem. Kolekcję Erdem x H&M noszą już stylistki, redaktorki, blogerki i... wyglądają świetnie!



❆❆❆

2 grudnia 2017

❉✰*VLOGMAS#1 !!! *✰❉

Jak wiecie niedługo zbliżają się święta dokładnie za 23 dni nie licząć 1 grudnia z tej okazji chciałabym wam przedstawić mój pierwszy blog o zaczynający moje Vlogmasy na moim blogu 
pierwszy mój blog będzie o tym jak przygotować się na święta ?!
Po pierwsze musicie :
* przygotować potrawy
*posprzątać dom
*udekorować dom w (zależności kto chce :) )
Święta kojarzą się z narodzenie Jezusa :)
Ludzie przed świętami robią zakupy na święta w postaci prezentów,dekoracji bożonarodzeniowych :0
W święta przeważnie podczas stołu wigilijnego kładzie się siano pod obrusem,dzielimy się opłatkiem przy stole składając sobie życzenia na koniec oczekując od Św.Mikołaja prezenty oraz chodząc na pasterkę o północy :)

*MAGIA ŚWIĄT *


30 listopada 2017

Selena Gomez Kobietą roku ,,WOMEN IN MUSIC" Magazine Billboard :)

Selena Gomez została laureatką prestiżowego tytułu "Women in Music 2017" przyznawanego przez magazyn muzyczny "Billboard". Nie wszyscy jednak zgadzają się z tym wyborem i otwarcie przyznają, że to Ariana Grande powinna odebrać wyróżnienie.

Magazyn "Billboard" od kilku lat honoruje artystki, których działalność wykracza poza sferę muzyczną. Laureatki to kobiety, których działanie jest wyjątkowe i inspiruje innych. Według władz prestiżowego magazynu, w tym roku taką gwiazdą była Selena Gomez. Dla piosenkarki był to bardzo trudny rok, latem przeszła przeszczep nerki.
„Selena nie tylko króluje na listach przebojów, ale wciąż inspiruje młode kobiety z całego świata do bycia autentycznymi, oddawania i używania swojego głosu. Nigdy nie boi się mówić tego, co ma na myśli i używa swoim profili, by stawać w imieniu potrzeb innych” – uzasadnił John Amato, prezes The Hollywood Reporter-Billboard Media Group.
FOTOGRAFIE SELENY DLA MAGAZYNU BILLBOARD ..