środa, 18 lipca 2018

Biszkopt z makiem 

Składniki:

Biszkopt: 

  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki oleju 

Masa makowa:

  • 1 i 1/2 szklanki maku
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • kostka margaryny 

 Sposób wykonania:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej, ponownie ubić. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30min w temperaturze 180 stopni. Mak sparzy, zmielić dwa razy, potem połączyć z jajkami oraz mąką. Zagotować margarynę z cukrem nie zdejmując z ognia. Dodać masę makową. Wymieszać i gotować około 5 minut. Gorącą masą przełożyć wystudzony biszkopt.

 

niedziela, 15 lipca 2018

Babka migdałowo-cytrynowa

Babka migdałowo-cytrynowa 

Składniki:

  • 1 cytryna 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 20 dag mielonych migdałów 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli do piany
  • 1/2 cytryny 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 

Wykonanie:

Cytrynę dobrze umyć, naciąć w kilku miejscach, zalać wodą i gotować około 15-20 minut. Ostudzić, usunąć pestki, zmiksować. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, dodać migdały z proszkiem do pieczenia, mus cytrynowy i białka ubite na sztywno. Całość zamieszać. Piec w formie 22-24 cm około 50 minut w temperaturze 175 stopni. Sporządzić lukier z cukru i soku cytrynowego, polać babkę.

poniedziałek, 28 maja 2018

Ciasto czekoladowe

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
Krem:
  •  1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 180g. margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 mały olejek cytrynowy
Polewa:
  • 65g. margaryny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka kakao 
Przygotowanie:
  1. Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Dodawać po kolei: żółtka, budyń i mąkę. Całość wymieszać, przełożyć do formy i piec około 30min. w temperaturze 180 stopni.
  2. Przygotować krem: na mleku ugotować budyń i wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dokładać po jednej łyżce budyniu, a na koniec dosypać mleko w proszku.
  3. Przyrządzić polewę: margarynę roztopić z jedną łyżką wody, wymieszać kakao i cukier puder. Ugotować i wystudzić.
  4. Ciasto przekroić. Przełożyć i polać polewą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

niedziela, 27 maja 2018




Znalezione obrazy dla zapytania naleśniki zdjęciaNaleśniki
Składniki:
  • dwie szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody (najlepiej gazowanej)
  • dwa jajka 
  •  cukier waniliowy 
Przygotowanie: Wsypać wszystko do miski i wymieszać. Usmażyć, można posmarować dżemem lub nutellą i gotowe.

Smacznego!!!😊😊😊 

poniedziałek, 21 maja 2018

Mufinki

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 margaryny 
  • 2 jajka 
  • 1/3 szklanki mleka

Przygotowanie:

Wrzuć wszystko do miski i wymieszaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 15-20 minut.

sobota, 19 maja 2018

Babka piaskowa

Składniki:
  1. 4 jaja
  2. szklanka cukru
  3. szklanka mąk pszennej
  4. szklanka mąki ziemniaczanej 
  5. jedna margaryna
  6. łyżeczka proszku to pieczenia 
  7. cukier waniliowy 
  8. olejek cytrynowy (ilość według uznania)
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, mąkę pszenną i ziemniaczaną  mieszamy z proszkiem, margarynę roztapiamy, dodajemy resztę składników i mieszamy. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 40minut. Wystudzoną babkę możemy posypać cukrem puder lub polać polewą.
Smacznego!!!😊😊😊

Małe wprowadzenie

Hejka! Na moim blogu będę wstawiać ciekawe przepisy na różne dania, nie tylko główne, ale też na cista i desery. Znajdziecie u mnie ciekawe propozycje dekoracji stołu i podawania potraw. Posty będę starała się wstawiać przynajmniej co drugi dzień. Jak nie będziecie czegoś pewni to piszcie w komentarzach, a ja wam odpowiem. Miłego czytania i gotowania.🙂