Motywator

"Nie ufam ludziom, którzy nie lubią słodyczy..."

sobota, 28 listopada 2015

Wesoła Zebra :)


Dziś przedstawię wam banalny sposób na stworzenie pysznego ciasta uwielbianego przez dzieci. Niestety mi się nie udało stworzyć oczekiwanego efektu pasków w środku ciasto, ale na wierzchu jak najbardziej pięknie je widać. Jak już się zorientowaliście jest to ciasto zebra, które na pewno zasmakuje każdemu juz od pierwszego kęsa. A więc zaczynamy...

SKŁADNIKI:

*7 jaj
*1 i 3/4 szklanki cukru
*2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
*1 szklanka wody (może byc też gazowana lub inny gazowany napój np.fanta)
*1 szklanka oleju
*3 łyżki mąki pszennej
*3 łyżki kakaa
*3 łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:

Ubijamy białka. Dodajemy cukier, a następnie żółtka cały czas ubijając. Odkładamy mikser. Wsypujemy 2 i 3/4 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie już wymieszana, dodajemy stopniowo na przemian wodę i olej dokładnie mieszając. Kiedy ciasto będzie gotowe, dzielimy je na dwie części. Do jednej wsypujemy 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakaa. Gdy wymieszamy ciasta lejemy je na przemian na blachę (jedno w drugie), aby powstały okręgi jakie widzimy poniżej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 minut, aż ciasto w środku będzie suche (sprawdzamy patyczkiem). Ciasto najlepiej jeść gdy ostygnie, ponieważ ciepłe może się kruszyć.

Smacznego :)
Anielka :*


  


środa, 25 listopada 2015

Jeżynowe muffinki




Jak już zauważyliście dzisiejszy przepis będzie z pysznymi owocami, które dosłownie rosną niedaleko mojego domu i zawsze w lato jak naszła mnie ochota na coś słodkiego jechałam na jeżyny. Skąd teraz mam niezły zapas i nie wiem co z nimi robić. A że dostałam na urodziny foremki od babeczek (chciałam napisać babeczki od foremek :D )  postanowiła zrobić pyszne mufinki z jeżynami...

SKŁADNIKI:

Ciasto:
*2 szklanki mąki
*3/4 szklanki cukru
*1 szklanka mleka
*1/2 szklanki oleju
*2 jajka
*2 łyżki kakao
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
*ok.150g jeżyn
*cukier puder
*kwadratowa kartka z wyciętym serduszkiem

WYKONANIE:

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wszystkie mokre składniki (jajko najpierw roztrzepujemy widelcem w kubeczku). Wszystko mieszamy łyżką na jednolitą masę.
Do foremki do muffinek wkładamy papilotki (6 cm średnicy) i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek.
Wkładamy po 4-5 jeżyn do ciasta w foremkach. Babeczki pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 
Do ciepłych babeczek przykładamy kartkę i posypujemy cukrem pudrem. 

Życzę udanych degustacji i do zobaczenia!
Anielka <3 :)


czwartek, 12 listopada 2015

Tęczowe urodzinki



Tak, to prawda... Miałam urodziny. Nie powiem które, bo to taka słodka tajemnica, ale nie po to piszę bloga, aby się przechwalać moim wręcz zwariowanym życiem tylko po to, żeby uświadomić wam w jakim super pysznych okolicznościach można spędzić przyjacielską imprezkę... A więc dzisiaj przedstawię wam pomysł na tęczowy tort...

SKŁADNIKI:

Ciasto:
* 6 jaj
* 1 szklanka cukru
* 0,5 szklanki mąki tortowej
* 0,5 szklanki mąki kartoflanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 4 barwniki spożywcze (niebieski, zielony, żółty, czerwony)

Masa:
* 3 kremówki 30% (200 ml)
* 4 łyżeczki żelatyny
* pół szklanki gorącej wody
* 3 łyżki cukru pudru (jeżeli ktoś lubi mocno słodką masę, dodać więcej)
* barwnik spożywczy (dowolny kolor)

WYKONANIE:

Ubijamy białka z cukrem. Dodajemy żółtka i miksujemy. Przesiewamy mąki i proszek mieszają ciasto. Dzielimy ciasto na 4 części. Do każdej z nich wlewamy inny barwnik (mniej więcej po pół tubki). Każde ciasto pieczemy osobno w jednej tortownicy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.
Masę ubijamy z kremówek. Do pół szklanki wody dodajemy żelatynę, a gdy ostygnie dodajemy ją do masy. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy(nie za długo, aby masa się nie zważyła).
Cisto układamy w dowolnej kolejności, lecz lepszy efekt daje ułożenie według kolorów tęczy. Każde ciasto przekładamy białą masą. Na koniec dodajemy do reszty masy barwnik (w moim przypadku był to czerwony pomieszany z żółtym) i smarujemy boki i górę tortu.
Technika przybrania tortu urodzinowego jest absolutnie dowolna :)

Wasza Anielka <3





wtorek, 27 października 2015

Ciasto czekoladowe z jabłkami


Czekolada... Nie ma osoby, która nie lubiła by czekolady. Moja mama ostatnio dała mi przepis na pewne ciasto czekoladowe, które potem znikło w 5 minut. Jest placek z dodatkiem jabłek i kakaa, które za pewnie wszystkim zasmakuje...

SKŁADNIKI:

Ciasto:
*9 jaj
*2/3 szklanki cukru
*4 szklanki mąki
*1,5 szklanki oleju 
*3 łyżki kakao (płaskie)
*1,5 łyżeczki proszku
*1,5 łyżeczki sody

Dodatkowo:
*3 szklanki kostek jabłek
*cukier puder/roztopiona czekolada

WYKONANIE:

Białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka. Następnie przesiewamy mąkę, proszek, sodę i kakao mieszając drewnianą łyżką. (Ostrzegam! Pod koniec ciasto będzie bardzo gęste.) Na koniec dodajemy olej, lecz bardzo powoli. Najlepiej lać częściowo, by ciasto nam nie upadło i łatwo było rozmieszać. Gdy olej będzie już rozmieszany dodajemy kostki jabłek. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w 45 minut w temperaturze 180 stopni. 

Chłodne ciasto można posypać cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.
Życzę wszystkim słodkiego dnia i do zobaczenia! 
Anielka <3 :P




wtorek, 20 października 2015

Drożdżowa gwiazda


Dziś postanowiłam zamknąć serię "kruchą" i rozpocząć "drożdżową" W tym sezonie będę przedstawiać co można zrobić z ciasta drożdżowego. Przede wszystkim będą to prace mniej czasochłonne, mimo tego że ciasto potrzebuje czasu, aby urosnąć. Na pewno będą to pyszne i łatwe to zrobienia smakołyki. Na pierwszy ogień rzucamy drożdżową gwiazdę. 

SKŁADNIKI:

Ciasto:
*ok. 1 kg mąki
*50 g drożdży 
*1 szklanka ciepłego mleka
*6 łyżek cukru
*3 jajka
*3/4 szklanki oleju 

Dodatkowo:
*Słoik marmolady
*1 jajko (do posmarowania)

WYKONANIE:
Do miski wsypujemy szklankę mąki. Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając 3 łyżki cukru. Następnie łączymy drożdże, mąkę i cukier z mąką, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy roztwór urośnie dodajemy do niego pozostałe składniki(ale mąkę stopniowo) , mieszamy drewnianą łyżką.Kiedy ciasto przybierze kształt kuli ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość wyrabiamy ją rękoma, podsypując mąki (pamiętajmy, że nie może być za dużo mąki). Wałkujemy i wycinamy 6 kół o średnicy, takiej jaką mamy tortownicę. (Ja miałam 25 cm). Jedno koło smarujemy marmoladą tak aby od brzegu zostało 1-2 cm. Pokrywamy drugim kołem. Na środku odbijamy szklanką okrąg, od którego dzielimy ciasto na 16 równych cześci. Następnie zawijamy części, które nam powstały w taki sposób jak pokazano na zdjęciu poniżej. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, aby gwiazda nabrała złocistego koloru. Gdy już jedna gwiazda będzie gotowa stawiamy ją do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na około 25 minut, aż zbrązowieje. Tak robimy z dwoma pozostałymi. 

Mam nadzieję, że pomysł się spodoba. To jest naprawdę idealne ciasto na spotkanie z rodziną, czy przyjaciółmi. A przede wszystkim jest przepyszne... 
A więc smacznego :D
Anielka <3 :* 


poniedziałek, 12 października 2015

Serduszka z galaretką


Cześć! Na początku chciałam przeprosić za to, że nie opublikowałam żadnego posta w zeszłym tygodniu, ale miałam wyjazd i nie było mnie przez cały weekend w domu. Niestety w tygodniu nie miałam czasu na żadne kulinarne eksperymenty, więc przerzuciłam to na nastepny tydzień. Więc przejdźmy do dzisiejszego przepisu... Są to urocze serduszka z galaretką w środku. Każdy może smak galaretek wybrac sobie jaki tylko zapragnie... Może być to jeden smak, dwa, trzy, cztery... Ile tylko chce. Ja podam swoją propozycję.

SKŁADNIKI:

Ciasto:
*2 szklanki mąki
*200g masła
*2 żółtka
*2/3 szklanki cukru pudru
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
*0,5 galaretki agrestowej
*0,5 galaretki cytrynowej
*0,5 galaretki truskawkowej
*1,5 szklanki wrzątku

WYKONANIE:
Składniki na ciasto połączyć ze sobą i porządnie wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce (np. do lodówki). Gdy ciasto się schłodzi rozwałkować w miarę możliwości na kształt prostokąta. Ciąć prostokąty na długość ok.20 cm  i grubość ok.1 cm. Złożyć pasek po długości i ułożyć w kształcie serduszka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż lekko zbrązowieją. 
Gdy będziemy piec ostatnią blachę można już robić galaretkę. Do każdej połowy szklanki wrzątku wsypujemy inną galaretkę. Mieszamy dokładnie. Odkładamy do zimnej wody .Czekamy, aż sie lekko zgęstnieje. Gdy będziemy mieli gotowa galaretkę, ciastka rozkładamy na folii spożywczej i wlewamy w nie galaretkę. Odstawiamy w chłodne miejsce, aż galaretka stężeje się.

Ja zrobiłam ciastka z podwójnej porcji i wyszło ich ponad 60, więc wykorzystałam do nich cały stół. Moja koleżanka stwierdziła aż, że produkuję je hurtowo :)... Wam powinno sie udać około 30. Oczywiście jeśli komuś zasmakują, następnym razem, tak jak ja, zrobi z podwójnej porcji.... A teraz życzę wszystkim słodkiego tygodnia i do zobaczenia!! 
Anielka <3

  

niedziela, 27 września 2015

Brzoskwiniowy Orlik



Każdy wie (lub nie każdy)... W każdym razie większość z nas, że już 30 września będzie ulubiony dzień wszystkich chłopaków: DZIEŃ CHŁOPCA! Z tej oto okazji przygotowałam dla moich mężczyzn (brata i taty) super tort w kształcie orlika! Wiem, może nie jest to ciasto, które można by było wystawić na galerie sztuki kulinarnej, ale zawsze liczy się pomysł... Pamiętajcie!

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
*6 jajek
*3/4 szklanki cukru
*3/4 szklanki maki kartoflanej
*2 łyżki mąki pszennej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
*2 śmietanki 30%
*3 galaretki agrestowe
*3 szklanki wrzątku

Dodatkowo
*mleczne kuleczki
*0,5 tabliczki czekolady
*1/8 kostki margaryny
*łyżeczka mleka
*łyżeczka śmietanki
*ok.15 brzoskwiń

WYKONANIE:

Robimy biszkopt z podanych składników. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniki przez około 30 minut. Gdy ostygnie dzielimy na dwie części. Robimy masę. Galaretki wsypujemy do wrzątka, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej wkładamy garnek do zimnej wody). Gdy galaretka będzie się gęstnieć ubijamy śmietanki, ale tak aby sie nie zważyła. Miksujemy śmietanę z galaretką i wylewamy troche na pierwszą część biszkoptu. Na to kładziemy połówki brzoskwiń obranych z skórki. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. wylewamy resztę masy i rozsmarowujemy po całym cieście. Kuleczki układamy, jak linie na orliku. Wkładamy do lodówki. Czekoladę i margarynę rozpuszczamy we garnuszku, który znajduje się we wrzątku. gdy czekolada się rozpuści dodajemy mleko i śmietankę. Gdy czekolada ostygnie tworzymy z niej napis na torcie (jaki tylko chcemy). Ja użyłam DZIEŃ CHŁOPCA 2015...
Wszystkiego najsmaczniejszego chłopcy...
Anielka ;)