Akcent

Jesteś na: iSing > Piosenki artystów na A > Akcent

Akcent

Jest kilku wykonawców o tej nazwie: 1. Polski zespół Akcent Historia zespołu: Zespół Akcent powstał w 1989 roku. Założyli go: Zenon Martyniuk, występujący dotychczas w zespole Akord i Mariusz Anikiej. [fotka] W 1991 roku ukazała się pierwsza kaseta zespołu, zatytułowana po prostu „Akcent 1”. Znalazły się na niej pierwsze przeboje zespołu: „Chłopak z gitarą”, „Dajcie mi gitarę”, „Tabu tibu”. W sierpniu 1991 r. Read more on Last.fm. Zobacz więcej

Jest kilku wykonawców o tej nazwie:
1.
Polski zespół Akcent
Historia zespołu:

Zespół Akcent powstał w 1989 roku. Założyli go: Zenon Martyniuk, występujący dotychczas w zespole Akord i Mariusz Anikiej. [fotka]

W 1991 roku ukazała się pierwsza kaseta zespołu, zatytułowana po prostu „Akcent 1”. Znalazły się na niej pierwsze przeboje zespołu: „Chłopak z gitarą”, „Dajcie mi gitarę”, „Tabu tibu”.
W sierpniu 1991 r. obaj muzycy wyjechali do Belgii. Tam nagrali drugi album zespołu „Żegnaj mała”. Wkrótce potem zespół się rozpadł. Zenon Martyniuk podjął współpracę z zespołem Crazy Boys, z którym nagrał dwie kasety: „Daleka droga” i „Mała o, o!”, a następnie razem z Henrykiem Mellerem stworzył zespół Ex Akcent, który wydał 3 kasety: „Szczęśliwy czas”, „Piękna niedziela” oraz „Kolędy”. W tym czasie Mariusz Anikiej występował razem z Markiem Majewskim w zespole Marinero.
Po powrocie z Belgii Zenek i Mariusz reaktywowali zespół Akcent. W krótkim czasie wydali dwie kasety: na jednej, „Dajcie mi gitarę”, zawarli 10 piosenek pochodzących z pierwszych dwóch albumów zespołu, w nowych wersjach. Druga, „Słuchajcie chłopcy” zawierała premierowe kompozycje, wsród nich przebój „Stary Cygan”, który znalazł się w pierwszej dziesiątce ogólnopolskiego plebiscytu Radia Katowice na Przebój Roku 1993. Od tego czasu Akcent stał się jednym z czołowych zespołów nurtu disco polo, który w tych czasach zyskiwał sobie coraz większą popularność.

Kolejny album „Peron łez” potwierdził tę pozycję. Rok 1994 przyniósł dalsze sukcesy. Ukazał się wtedy album „Życie to są chwile”. Pochodzące z niego utwory „Mała figlarka” i „Dźwięki strun” stały się chyba największymi przebojami w historii zespołu. Rozbrzmiewały praktycznie w całej Polsce, również tam, gdzie muzyka disco polo nie cieszyła się wczesniej popularnością. Do tych dwóch utworów nakręcone były także pierwsze teledyski Akcentu.
Kolejną płytą zespołu, wydaną w 1995 roku, był „Czar miłości”, promowany przez takie teledyski, jak „To właśnie ja” i „Kołysanka dla ukochanej”.

Rok 1996 to okres eksperymentów muzycznych. Zespół podjął wtedy współpracę z Igorem Giro, czego rezultatem był niezwykły, zupełnie odmienny od typowych klimatów zespołu, album „Akcent Dance”. Dwa utwory z tej płyty: „Daleko do gwiazd” i „Całuj mnie” doczekały się teledysków. Eksperyment, choć bardzo udany, okazał się być tylko jednorazowym.
Już na następnym albumie „Oczarowałaś mnie”, z którego pochodzą takie przeboje jak „Ostatni most”, „Obraz Twój” i „Siwy koniu”, zespół powrócił do swojego charakterystycznego brzmienia.

Kolejna płyta, jaka ukazała się w 1997 roku, była „Akcent Gold”. Znalazło się na niej, prócz 1 utworu premierowego, 9 znanych przebojów zespołu w zupełnie nowych, zaskakujących aranżacjach, stworzonych przez zespół Play & Mix. Nowe wersje takich utworów, jak „Tabu tibu”, „Peron łez” czy „Żegnaj mała” stały się ponownie wielkimi przebojami. Do tej płyty nakręcono 2 teledyski: „Psotny wiatr” (utwór premierowy) oraz „Żegnaj mała”.

Rok 1998, można powiedzieć, był ukoronowaniem działalności Akcentu w dotychczasowym składzie. Ukazała się wtedy płyta „Wyznanie”, promowana przez 4 teledyski: „Wyspa szczęśliwych snów”, „Zostań tu”, „Wyznanie” i „Królowa nocy”. Materiał ten przyniósł zespołowi Akcent główna nagrodę na III Ogólnopolskim Festiwalu Disco Polo i Dance w Ostródzie.

Rok 1999 przyniósł rewolucyjne zmiany w zespole. Po prawie 10 latach odszedł z zespołu Mariusz Anikiej. Nowa płyta „Wspomnienie”, zawierająca 7 utworów premierowych oraz 7 starych przebojów w nowych aranżacjach nagrana została przez zespół w składzie Zenon Martyniuk - Artur Boroń. Do następujacych utworów z tej płyty nakręcono teledyski: „Lato jest po to by kochać”, „Pada deszcz” i „Wspomnienie”.

Wraz z nadejściem nowego wieku zespół zwolnił nieco tempo. Na następną płytę zespołu fani czekali aż 2 lata. Album „Moja gwiazda”, nagrany przez zespół w składzie Zenon Martyniuk - Artur Kirpsza - Ryszard Warot, ukazał się w 2001 roku i jest ostatnim jak dotychczas premierowym materiałem zespołu. Promowany był przez teledyski „Dziewczyna z klubu disco”, „Rodzinny dom” i „Moja gwiazda”.

W 2002 roku ukazały się „Platynowe przeboje”. W kolejnych latach zespół nagrał tylko pojedyńcze utwory, które prezentowane były na kolejnych festiwalach w Ostródzie; niektóre z nich znalazły się też na składankach wydanych przez firmę Green Star.
Na początku 2006 roku ukazał się kolejny album w dorobku fonograficznym Zenka Martyniuka, w duecie z Waldemarem Oksztulem - muzykiem występującym dawniej w zespole Imperium. Płyta nosi tytuł „Do Ciebie” i jest rozprowadzana głównie na koncertach zespołu.
:: Osiągnięcia grupy Akcent:

1. Nagroda burmistrza miasta Ostróda - Ostróda 2006
2. Nagroda za twórczość, utwór „Lambada na brzegu morza” - Ostróda 2005
3. Nagroda publiczności za utwór „Pragnienie miłości” - Ostróda 2004
4. Nagroda publiczności za utwór „Graj gitaro graj” - Ostróda 2003
5. Nagroda publiczności za utwór „Ja płaczę nocą” - Ostróda 2002
6. Nagroda za hit festiwalu za utwór „Laura” - Ostróda 2000
7. Główna nagroda Grand Prix na festiwalu w Ostródzie - 1998
Tekst ten zamieścił cwakqpa we wcześniejszej wersji tego zespołu ale ktoś niestety to usunął

2.Rumuński zespół Akcent tworzą obecnie: Adrian Sana, Sorin Brotnei i Mihai Gruia. Na międzynarodowej scenie muzycznej zaistnieli dzięki utworowi „Kylie”, wydanemu na singlu w 2005 roku.
Ich debiutancki międzynarodowy album, zatytułowany „French Kiss with Kylie” ukazał się w sierpniu tego samego roku. Pochodzą z niego hity takie jak „Jokero” czy „French kiss”.
Latem 2007 roku grupa wypuściła kolejny singiel zatytułowany „King of Disco”, który stał się następnym wielkim przebojem i promował płytę o tym samym tytule.

Skład zespołu:
Adrian Claudiu Sana
Mihai Gruia
Sorin Ştefan Brotnei

Byli Członkowie:
Corneliu Ulici
Marius Nedelcu (kariera solowa)
Ramona Barta

Dyskografia:
2000: Senzatzia
2002: În Culori
2003: 100 BPM
2004: Poveste de Viaţă
2005: S.O.S.
2006: French Kiss With Kylie
2007: King Of Disco
2007: French Kiss With Kylie (Reedycja)

Single:
„Ultima Vara” (2000)
„Ti-am promis” (2002)
„Prima iubire” (2002)
„In culori (2002)
„Buchet de trandafiri” (2003)
„Suflet pereche” (2003)
„Poveste de viata” (2004)
„Dragoste de inchiriat”/”Kylie” (2005) - #1 Rumunia, #1 Polska, #4 Dutch Top 40 (Holandia)
„Jokero” (2005) — #1 Rumunia, #14 Polska, #18 Dutch Top 40 (Holandia), #6 Rosja
„9 Mai”/”French Kiss” (2006) — #9 Rumunia, #45 Polska
„Phonesex” (2007) - #9 Rumunia
„King of Disco” (2007) - #7 Rumunia
„Let’s Talk About It” (2007) — #52 Rumunia
„Umbrela ta” (2008) Read more on Last.fm. User-contributed text is available under the Creative Commons By-SA License; additional terms may apply. Pokaż mniej

Tekst jest oparty na licencji Creative Commons By-SA lub GNU FDL. Zdjęcie oraz biografia pochodzą z niesamowitego last.fm

Tagi: polskie zenek discopolo polskie meski wokal disco polo klasyki lata 10 impreza meski vokal damski wokal taka wymarzylem akcent na zawsze ty zenon martyniuk milosc smieszne lata 00 zabawa disco hit discopolo muzykapolska klasyk dico polo muzyka polska polo pop taka cie wysnilem biesiadne wokal meski

Nowe piosenki!

Wśród 3 nowości, które prezentujemy w tym tygodniu znajdziecie najnowsze single od Grzegorza Hyżego i Anny Wyszkoni oraz największy przebój amerykańskiej wokalistki, Christiny Perri.

Zobacz więcej